eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. február 25-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Gulyás Gergely: a kormányon nagy a nyomás, de nem változtat a háborús álláspontján

Ha NATO-tagországok részt vesznek ebben a háborúban, az a harmadik világháború kitörésével fenyeget – jelentette ki a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Arról is beszélt, hogy a kormány szigorítani készül a gyemekvédelmi szabályokat.

2023.02.25. 13:00

Hamarosan rendkívüli Kormányinfó

Délután egy órára hirdették meg a rendkívüli Kormányinfót, amelyen lapértesülések szerint gyermekvédelmi intézkedésekről is beszámol Gulyás Gergely.

2023.02.25. 13:13

Háború

A kormány értékelte a kialakult helyzetet az egyéves évfordulón. Európa sodródik a háború felé, egyre nagyobb a nyomás a kormányon, hogy változtasson az álláspontján. A magyar érdek változatlan: kimaradni a háborúból. Továbbra sem fog változni az álláspont, fegyvert nem szállítunk, és szorgalmazzuk a békekötést. Az sem változott, hogy a háborúért a felelősség Oroszországot terheli, és segítjük minden eszközzel Ukrajnát, nemcsak uniós együttműködésben, hanem saját humanitárius akciókkal. A menekültek ellátása folyamatosan biztosított. A kormány meggyőződése, hogy ebben a háborúban csak vesztesek lesznek, minél tovább tart, annál több emberéletet követel. Ezért azonnal béketárgyalások kellenek. A kínai béketerv is lehetséges alap ehhez. Ha a NATO jobban bevonódik a konfliktusba, az a harmadik világháború kitörésével fenyeget, ezért cél, hogy ez a háború ne eszkalálódjon.

2023.02.25. 13:17

Gazdasági helyzet

A foglalkoztatási adatok szerint 4,699 millióan dolgoznak, ez 46 ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt. Ez a magyar gazdaság erejét mutatja. A szankciók hatása drámai az energiaárakban, ez jelenik meg az élelmiszerek és a lakossági energia árában. A családokat és a nyugdíjasokat továbbra is védjük a rezsicsökkentéssel. A vállalkozásokat gyármentő programmal és beruházásösztönző programokkal védjük. A külföldi befektetések száma is növekszik, ezt a jövőben is támogatni fogjuk. A költségvetési egyensúlyt fenn kell tartani, a választás évében hiányt csökkentettünk 2022-ben is. idén is tovább fog csökkeni, 3,9 százalékos hiánycélt be kell tartani. Ehhez szükség van extrabevételekre, ezért ahol extraprofit keletkezik, ott magasabb mértékben kell hozzájárulni a költségvetés bevételeihez. Marad az idén is az extraprofitadó, de a cégekkel tárgyal a befizetés ütemezéséről a kormány.

2023.02.25. 13:21

Gyermekvédelmi ügyek

Egy iskolában egy pedagógiai asszisztens visszaélt a hatalmával, és ezzel a közösségi médiában hencegett, Ilyen eset nem maradhat következmények nélkül. Orbán Viktor találkozott Pintér Sándorral az ügyben, és kiderült, hogy korábban érkezett bejelentés az esetről a tankerülethez, de vizsgálat nem indult, ezért a tankerületi vezetőt elbocsátották. Folyamatosan emelkedik a pedofil bűncselekmények száma, ezért a gyermekvédelem ügye továbbra is az egyik legfontosabb kérdés. A népszavazáson 3,8 millió ember támogatta ezt az ügyet. Ki kell vizsgálni az ügyet, át kell tekinteni a jogi szabályozást, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő. A rendőrség nyomoz az ügyben. A tankerület is vizsgálja, hogy az intézményvezetőnek van-e felelőssége az ügyben.

2023.02.25. 13:24

Kérdések

Gulyás Gergely válaszai

2023.02.25. 13:25

MOK-ellenállás az új ügyeleti rendszer ellen

Elvtelen, tűrhetetlen és elfogadhatatlan az orvosi kamara álláspontja, amikor etikai eljárással fenyegeti az ügyeleti szerződést aláíró orvosokat. Nyíltan visszaél a hatalmával, amikor orvosokat fenyeget. Ezt azonnal be kell fejezni, és bocsánatot kell kérni. Ha nem lép a kamara, megvizsgáljuk, milyen lépéseket tehet a kormány. Eddig együttműködő volt a MOK.

2023.02.25. 13:28

Gyermekvédelmi szigorítás

Nem érdekel bennünket a nemzetközi visszhang, amikor a gyerekek testi és lelki egészségét kell megvédeni. A józan észnek erősebbnek kell lennie. Ha mégis támadások lesznek, akkor is ragaszkodunk a saját elveinkhez.

2023.02.25. 13:29

Országgyűlési határozat a háború ügyében

Fontos, hogy a háború kérdéseire egyértelmű választ adjunk. Ezt támogatja az országgyűlési határozat. Rögzíteni szeretnénk újra a magyar álláspontot.

2023.02.25. 13:29

Pápalátogatás

Magyarországot a Vatikán megbecsüli – ezt mutatja az áprilisi látogatás. Megtisztelő, hogy Ferenc pápa hozzánk látogat. Ott szóba kerülhet majd a háborús álláspont is. Várhatóan találkozik majd az egyházfő a közjogi méltóságokkal is.

2023.02.25. 13:33

Antifa támadás Budapesten

A lehető legszigorúbb fellépésre van szükség a hatóságoktól. A szélsőbaloldaltól a múltban is sokat szenvedett Magyarország. A büntetőeljárásban kell felderíteni inden részletet, így az akció finanszírozását is.

2023.02.25. 13:34

Orbán Viktor kijevi látogatása

Akkor van értelme ennek, ha mindkét ország profitálhat a látogatásból. Állandó kritikánk az ukrán oktatási törvény, ezért az előkészítés során ezt is figyelembe kell venni. Zajlik a technikai előkészítése a találkozónak, ettől függ az időpontja.

2023.02.25. 13:36

Háborús álláspont

Oroszország és Magyarország között mindig legyen egy ország. Minél távolabb vagyunk Oroszországtól, annál jobb.

2023.02.25. 13:37

Nemzeti tüzépek

Nincs még erről végleges kormánydöntés, de vannak ilyen tervek. Az exporttilalom az unióban hosszú távon nem tartható fenn.

2023.02.25. 13:40

Földgáz ára és a lakossági gázár

Az uniós átlagárnál még a rezsicsökkentett limit feletti piaci ár is alacsonyabb. Április 30-ig maradnak a jelenlegi lakossági árak, utána a beszerzéstől függően lehet új árat megállapítani. A gáztárolókban még magasabb áron vásárolt gáz van, de ez minden országra igaz. Most 50 százalékon állnak a tárolók, ha olcsóbb gázból tudjuk feltölteni, akkor lehet felülvizsgálni a lakossági piaci árat.

2023.02.25. 13:44

Gyermekvédelmi törvény szigorítása és az unós pénzek

A pedofíliát, remélem, nem fogja védelmébe venni az Európai Bizottság. Több ügyben is tárgyalunk Brüsszellel, inkorrekt eljárással és kettős mércével találkozunk, de remélem, vannak még közös normák Európában.

2023.02.25. 13:46

Pedofil cselekmények számának emelkedése

A felderítés is hatékonyabb lett, de a számok mutatják azt is, hogy ez mennyire aktuális kérdés, és jókor érzékeltük ennek fontosságát. Jó lenne visszatérni ebben a kérdésben a konszenzushoz. A változtatáshoz nézzük az európai joggyakorlatot, vannak szigorúbb gyakorlatok az unióban. Az Alkotmánybíróság egyszer már döntött a büntethetőség határának leszállításáról, de az még az előző alkotmány idején történt.

2023.02.25. 13:50

Erasmus-ügy

Az igazságszolgáltatás és az egyetemi alapítványok ügyében is a bizottság térfelén pattog a labda, remélhetőleg a jövő héten válaszol a magyar álláspontra.

2023.02.25. 13:51

Finn és svéd NATO-ratifikáció

Magyarország erős NATO-ban érdekelt, és annál erősebb, minél több ország csatlakozik hozzá, ha olyan tagjelölt jelentkezik, amely megfelel a szigorú feltételeknek. A frakció azt vetette fel, hogy ezekből az országokból az elmúlt években többször érte Magyarországot alaptalan politikai támadás, és azt várjuk mindkét országtól, hogy nagyobb tiszteletet tanúsítson Magyarország iránt. Párbeszédet szeretnénk a két országgal, ezért küld tárgyalódelegációt az Országgyűlés, amelynek biztosan tagja lesz Hende Csaba és Németh Zsolt. A parlament március második felében szavazhat az ügyben, addig lezárhatók ezek a tárgyalások. A frakcióülésen nem volt szavazás a kérdésben.

2023.02.25. 13:56

Honvédségi toborzás

Folyamatosan emelkedik az önkéntes katonák száma.

2023.02.25. 13:58

Budapest Airport megvásárlása

A szándékunk évtizedek óta változatlan, már 2003-ban az volt a kérésünk Medgyessy Péterhez, hogy ne adják el a repteret. Szeretnénk visszaszerezni, a visszavásárlásra van szándék, folynak is tárgyalások, remélem, hogy az idei évben ez az ügylet le is zárható.

2023.02.25. 14:02

Infláció alakulása

A jegybanknak van prognózisa, mi a vártnál gyorsabb csökkenésre számítunk, mint az elemzők többsége jósolja. Év végére egy számjegyűre csökkenthetjük az inflációt.

2023.02.25. 14:09

Völner Pál ügyvédje beidézné Varga Juditot

Zajlik egy büntetőeljárás, a védők azt idéznek be, akit akarnak. A tanú nem negatív szereplője az eljárásnak. Nem látom ennek a jelentőségét.

2023.02.25. 14:11

Unió külső határának megerősítése

Örülünk Ursula von der Leyen kijelentésének, de ezek egyelőre szavak. Magyarország már kétmilliárd eurót költött a határvédelemre, ennek egy részének a megtérítését többször kérte a kormány, de eddig nem kapott rá pozitív választ. Egyre több tagország követeli a határvédelmet, ezért a bizottság már kénytelen lépni. Közben emiatt kötelezettségszegési eljárás folyik Magyarország ellen.

2023.02.25. 14:13

Nukleáris szankciók

A tizedik szankciós csomag nem tartalmaz ilyen tilalmat, ha lett volna ilyen eleme, akkor vétóztunk volna.

2023.02.25. 14:15

Pegasus-bizottság látogatása

Ha nem kerülne adófizetői pénzbe, amit az EP művel, akkor nevetségesnek és szórakoztatónak nevezném a bizottság tevékenységét. Örülünk, hogy szeretnek Magyarországra járni az EP képviselői.

2023.02.25. 14:20

Nemzeti konzultáció

Szép teljesítmény az 1,3 millió beérkezett válasz, mindenkinek köszönöm. A választási részvétel mindig magasabb, mint a válaszadók száma, de ettől még a véleménynyilvánítás egyértelmű, 97 százalék elutasítja a szankciókat.

2023.02.25. 14:22

Uniósnál magasabb infláció

Az energiakitettségünk miatt magasabb az infláció, ezért vagyunk a szankciós politika ellen. Most, hogy az energia ára csökken, bízunk benne, hogy gyorsan le tudjuk törni az inflációt.

2023.02.25. 14:24

Növekedés: technikai recesszió

Nem érdemes negyedéves adatokat hosszú távú következtetésekhez felhasználni. Az éves adatok alapján tavaly magasabb volt a növekedés az uniós átlagnál, és az idén is azt reméljük, hogy meg tudjuk ezt haladni.

2023.02.25. 14:26

Kórházi ágyszámcsökkentés

Magyarországon a kórházakat csak a baloldal zárt be. Takács Péter egészségügyi államtitkár az ágyszámok elosztásáról beszélt, ez a kérdés évek óta napirenden van. Az aktív és az inaktív ágyak megoszlásáról a vita nyugodtan megvívható helyben, de kórházbezárás nincs napirenden.

2023.02.25. 14:30

Kedvezményes bérletek – túlterheltség a járműveken

Folyamatosan szerzünk be új járműveket, de a puding próbája az evés, meglátjuk, hogyan alakul majd az utazási kedv. Sok vonalon alacsony a kihasználtság, az agglomerációban viszont ahol felújították a vonalakat, jelentősen nőtt a forgalom.

2023.02.25. 14:39

Fudan Egyetem hatástanulmányai

A Fudan Egyetem egyelőre a beruházási stop áldozata lett, ezért nincs semmilyen előrelépés.

2023.02.25. 14:44

Napelemes támogatások: lesz-e kompenzáció?

Ilyen döntés nem született, eddig 6300 pályázó jutott hozzá 10,8 milliárd forinthoz. Az árak valóban emelkedtek, de jogsértés nem történt, ami kártérítést indokolna.

2023.02.25. 14:54

Debreceni oltóanyaggyár

Épül a gyár, már áll a csarnok, most annak a felülvizsgálata zajlik, hogy koronavírus elleni vakcinát vagy mást kell majd benne gyártani. Az egészségügyi tárca vizsgálja a kérdést.

2023.02.25. 14:56

Amerikai kampánytámogatás

Folynak a vizsgálatok több fórumon, de ebben nem a kormány az illetékes.

2023.02.25. 15:03

Érettségi bojkott

Soha nem helyes, ha valakinek az állammal vitája van, és ezért a fiatalokon akarja a port elverni. Azon dolgozunk, hogy a tanárok jelentős fizetésemelést kapjanak, ha ezt a baloldal nem akadályozza.

2023.02.25. 15:04

Ügyeleti ellátás megoldása

Az orvosok többsége részt venne az ellátásban, de a szerződést nem meri aláírni, mert etikai eljárás indul ellene, és elvesztheti az engedélyét is.

2023.02.25. 15:12

Putyin: ősi orosz föld Kárpátalja

Világos nemzetközi jogi szabályok vannak, ezzel ellentétes ez a kijelentés, és a történelmet is jól ismerjük.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×