eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökének újraválasztott Földváryné Kiss Réka az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. december 7-én. Mellette a Magyar Nemzeti Bank Felügyelőbizottsága elnökének újraválasztott Papcsák Ferenc (k) és az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesévé újraválasztotta Bándi Gyula (b).
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Újraválasztották a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét

Földváryné Kiss Réka a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és a vele együttműködő szakemberek közös eredményeként értékelte az újraválasztását.

„A Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a velünk együttműködő történész, levéltáros és tanár kollégák eddigi kilencéves munkájának közös eredménye az, hogy az Országgyűlés újraválasztott engem és a bizottság tagjait” – mondta Magyar Nemzetnek Földváryné Kiss Réka, a NEB újraválasztott elnöke az ünnepélyes parlamenti eskütétel után.

Úgy fogalmazott: hiába telt el három évtized a kommunista diktatúra bukása óta, még mindig hiányoznak alapkutatások, ezért a feladat kettős. „A múlt- és iratfeltárás továbbra is összefogott és koordinált munkát igényel, amelyben továbbra is számítunk a kutatóhelyek, illetve a köznevelési és a felsőoktatási intézmények együttműködésére” – fejtette ki. Hangsúlyozta: mindezek mellett nagyon fontos a minőségi kutatásokon alapuló ismeretterjesztés, hogy a rendszerváltás után született generációknak hitelesen és átélhetően tudják elmesélni a Rákosi- és a Kádár-rendszer kevéssé ismert fejezeteit.

„Ebben a munkában a tanárokkal való együttműködésre kell nagy hangsúlyt helyezni, hogy az oktatás és az ismeretterjesztés területére is ki tudjuk terjeszteni mindazt a tudást, amely felhalmozódott a Nemzeti Emlékezet Bizottsága eddigi munkája során” – ismertette Földváryné Kiss Réka, aki arról is beszélt a lapnak, hogy mindezt nemzetközi szinten is szeretnék komoly szakmai súllyal képviselni, ezért továbbfejlesztik a külföldi partnerintézményekkel való kapcsolatot. Ennek érdekében még több angol nyelvű kiadványt szeretnének létrehozni, és konferenciákat is szerveznek majd, hogy az összeurópai emlékezet részévé is váljon Magyarország közelmúltjának története – tette hozzá.

Az Országgyűlés titkos szavazáson választotta újra szerdán – 2023. február 4-i hatállyal – a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökének, Földváryné Kiss Rékát, tagoknak pedig Ötvös Istvánt és Soós Viktor Attilát.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×