eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Paul Bradbury/Getty Images

MNB: a régiós átlagnál is jobban fognak drágulni itthon az építőanyagok

A gazdaságban jelentkező kedvezőtlen folyamatok negatívan hathatnak itthon és Európában is a kereskedelmi ingatlanok piacára.

A magyar gazdaság kettős képet mutat. A növekedés az idei év első félévében 6,5 százalékkal még a gazdasági kilábalás kedvező képét mutatta, a harmadik negyedévre azonban a gazdasági aktivitás gyorsan csökkent és nulla közelébe került – mondta a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi rendszer elemzése igazgatóság igazgatója.

Nagy Tamás kiemelte: az energia- és a nyersanyagárak, valamint az infláció emelkedése, az ellátási láncokban jelentkező problémák, továbbá a forint árfolyamának volatilitása lefelé mutató kockázatokat jelent a kereskedelmi ingatlanpiacon. Ezt itthon tetézi az építőanyagok jelentős drágulása is.

"Az elmúlt 12 hónapban bizonyos építőanyag-csoportokban nem volt ritka a 100 százalékos áremelkedés. A következő időszakban még további 15-20 százalékos áremelkedést várnak a piaci szereplők a legfontosabb és az építőiparban leginkább használt építőanyag-csoportok áraiban. Valamennyi országban tapasztalható áremelkedés az építőiparban, ám a magyarországi meghaladja a régiós és az európai uniós átlagot, ugyanis

nálunk növekedtek legnagyobb mértékben ezek az árak, és a következő időszakra vonatkozó várakozások is meghaladják azt, ami a szomszédos országokban várható.

Ennek egyik oka a már említett forintgyengülés mellett a hazai építőiparnak a régiós átlagnál magasabb importigénye, importaránya: közel 50 százalékos a hazai építőipar importkitettsége, míg a régióban ez nagyjából 30 százalék."

Nagy Tamás elmondta: az irodapiacon a keresleti oldalon a Covid utáni alacsonyabb keresleti szint stabilizálódni látszik. Hosszú idő után két számjegyűvé vált a kihasználatlansági ráta, most 11 százalék, ami összességében továbbra is a kritikustól még elmaradó szintet jelez.

Összességében a meglévő irodaállománynak mintegy 11 százaléka újulhat meg vagy kerülhet újonnan piacra, ha a most "csőben lévő" fejlesztéseket is számítjuk. Ha ezek az új átadások is hasonlóan alacsony bérleti kereslettel találkoznak, az vélhetően a kihasználatlansági ráta további emelkedéséhez vezet. A gazdaságban megjelenő negatív tényezők azonban összességében a kihasználatlansági ráták emelkedését, a befektetési forgalom csökkenését és emelkedő hozamokat vetítenek előre. Ezek a folyamatok pedig

a kereskedelmi ingatlanpiacon az ingatlanok leértékelődési kockázatát hordozzák

– összegzi a Magyar Nemzeti Bank kereskedelmi ingatlanpiaci jelentése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×