eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Pilisi Parkerdő tűzifaszállítmánya a Soroksári úti vasúti rendező pályaudvaron 2022. október 10-én. A tűzifaprogramban több mint 23 500 köbméternyi fa kelt útra a múlt hét végén és érkezik meg a napokban a különböző átrakó helyekre a lakosság igényei szerint.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Divat lett a fafűtés, de nem mindegy, hogyan csináljuk

Bár a fát megújuló energiaforrásként tartják számon, túlzott használata súlyos egészségügyi és környezeti károkat okozhat. Harmat Ádám (WWF) ennek lehetséges tompításáról is beszélt az InfoRádióban.

A rezsicsökkentés részleges kivezetése miatt sokan döntöttek úgy, hogy gáz helyett fával fűtenek. Az energiaválság miatt a kormány is hatósági áras tűzifaprogramot indított. Bár a fa szén-dioxid-semleges energiaforrás – hiszen elégetésekor annyi szén-dioxid kerül a légkörbe, amit a fa élete során megkötött –, a fafűtés fellendülése mégsem fenntartható – mondta az InfoRádióban Harmat Ádám, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia Programjának projektvezetője.

A szakértő szerint a fának körülbelül fele szén, így a szén-dioxid-intenzitása elég magas, a többlet pedig égetéskor hirtelen kerül a légkörbe. Emiatt csak nagyon hosszú távon tud újra a kivágott erdő helyére ültetett új erdőben újra megkötődni. Megjegyezte: pont olyan időpontban vagyunk, amikor mindent meg kell tenni, hogy a szén-dioxid-kibocsátást mérsékelni tudjuk.

A fával fűtés emellett a szállópor-kibocsátást is megemeli. Minél nedvesebb a fa, annál több por kerül a levegőbe, ez pedig a légzőszervekben, valamint azon keresztül az érrendszerbe jutva komoly egészségügyi károsodást okozhat – hangsúlyozta Harmat Ádám.

Magyarországon a korábbi években becslések szerint

13 ezer ember idő előtti halálát okozta a magas szállópor-szennyezettség,

a szennyezés döntő része a háztartási szilárd tüzeléssel kerül a légkörbe. A szakértő szerint azonban akkor is lehetünk fenntarthatók, ha csak fával tudunk fűteni. Fontos például, hogy miként gyújtunk be: sokan rosszul tudják, de nem alulról kell begyújtani, hanem fordítva. Ugyanis ha alulra rakjuk a nagyobb fahasábokat, és felülre a gyújtóst, akkor az égéshez is megfelelő mennyiségű oxigén jut, a tűz tudja magát szabályozni, és nem ég le annyira hirtelen.

Harmat Ádám megjegyezte: idén télen a széntüzelés is fellendül, ami nemcsak a szálló por, de a kén-dioxid-kibocsátást is megemeli, ez pedig a környezet elsavasodásához járul hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×