eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Bőgő gímszarvas bika (Cervus elaphus) a szarvasbőgés idején a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészetének területén 2020. szeptember 15-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Erdőlátogatási tilalmat vezettek be sok helyen a szarvasbőgés miatt

Látogatási tilalmat rendeltek el az erdészetek a szarvasbőgés idejére, de vannak területek, ahol vadászat vagy katonai éleslövészet miatt nem szabad kimenni az erdőbe este, illetve éjszaka.

A Bakony több részén tilos kimenni az erdőbe október 15-ig délután 4 és reggel 9 óra között. A korlátozást azért rendelték el, mert egyre többen szerveznek éjszakai túrát a gímszarvasok bőgésének meghallgatására, ami elriasztja az állatokat és meghiúsítja a párzásukat. A Bakonyban katonai éleslövészetek miatt is vannak lezárások. Ezekről is az erdészet vagy a Bakony Harckiképző Központ honlapján lehet tájékozódni.

A Mecsekben is korlátozások vannak érvényben a szarvasok nászának nyugalma érdekében. A sasréti, a szentegáti, a kisvaszari, a kárászi és a mészkemencei vadászterületen csak reggel 9 és délután 4 óra között szabad túrázni.

A Gemenc Zrt. szeptember végéig délután 3 és másnap reggel 9 óra között rendelt el erdőlátogatási tilalmat.

A Vérteserdő Zrt. is különböző területeken más-más időszakokban zárja le az erdőt. Ezekről a társaság honlapján találni információkat.

A budapestiek körében népszerű Pilisi Parkerdő üzemeltetője más megoldást választott. Lezárások ugyan náluk is vannak, de csak a különböző felújítások miatt. A szarvasbőgés okán nem rendeltek el korlátozást, csak arra kérik a természetjárókat, hogy október közepéig, napnyugtától hajnalig, egyedül inkább ne menjenek ki az erdőbe. Mészáros Péter, a Parkerdő szóvivője reményét fejezte ki, hogy a kirándulók betartják a szabályokat. Mint mondta, a szarvasbikák megfigyelése és szelektálása miatt is arra kérik az érdeklődőket, hogy most csak szakvezetéssel kiránduljon az erdőben.

Mészáros Péter azt is elmondta, hogy a szarvasbőgés azért is különleges élmény, mert más hangot hallatnak a nőstényeknek imponálni akaró bikák és mást azok, amelyek más fajtársaiktól védik a háremüket. A bőgés az állatok fizikai állapotáról, méretéről, sőt még a hőmérsékletéről is árulkodik. Így alakul ki ez a jellegzetes hangzású, többszólamú, változatos hangerejű szarvasbőgés, ami alkonyattól erősödik és leginkább az esti és a hajnali szürkületben hallható – tette hozzá az erdészeti szakember.

Az erdőlátogatási tilalmakról mindenhol az adott erdészet honlapján érdemes tájékozódni elindulás előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×