eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Orbán Viktor miniszterelnök leteszi esküjét az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: vállalom, hogy Magyarország előre fog menni, és nem hátra

A képviselők ötödik alkalommal választották miniszterelnöknek Orbán Viktort.

Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, a Fidesz-KDNP-listavezetőjét Áder János korábbi államfő javasolta miniszterelnöknek. Megválasztásához a 199 országgyűlési képviselő több mint felének igen szavazata volt szükséges - 133 igen és 27 nem szavazattal választották meg hétfőn Magyarország miniszterelnökének, ezzel hivatalba is lépett.

Az eredményt támogatói ütemes tapssal köszöntötték a teremben. Ezután behozták a történelmi zászlókat, majd Orbán Viktor letette a miniszterelnöki esküt és a képviselők elénekelték a Himnuszt.

Kövér László házelnök az Országgyűlés és a saját nevében köszöntötte az új miniszterelnököt.

Orbán Viktor kezdésként megköszönte képviselőtársainak és a választópolgároknak is a bizalmat. "A választók bizalmáért és felhatalmazásáért megdolgoztunk és magam is megdolgoztam. Az elmúlt években igyekeztem a legjobb tudásom szerint szolgálni a hazámat. A választási harcban se magamat, se magunkat nem kíméltük. Ezért most a becsülettel elvégzett munka derűjével állok itt."

Megköszönte a határon túliak szavazatát is, valamint az ellenzéki aktivistáknak a választási ellenőrzési munkát.

A magyar demokrácia 32 éves történetében soha egyetlen pártra nem szavaztak annyian, mint a Fidesz-KDNP listájára és jelöltjeire. És ami még fontosabb, 12 év kormányzás után megkaptuk a szavazatok abszolút többségét - "azon leszek, hogy megszolgáljam az Európában példa nélküli óriási bizalmat" - mondta Orbán Viktor. Ráadásul ezt az eredményt úgy érték el az elhangzottak szerint, hogy összeállt ellenük az ellenzék, voltaképp Brüsszel és Soros György, "azzal revolvereztek minket, amivel csak tudtak. Nem csoda, hogy ez a győzelem felvillanyoz bennünket".

A dolgok mélyebb értelmét fejtegetve elmondta: meggyőződése szerint a magyarok kifinomult történelmi ösztönökkel és különösen kifinomult veszélyérzékeléssel rendelkeznek. A magyarok tudják, hogy a belharc és a viszály a boldog békeidők luxusa, de most nem ilyeneket élünk - baj idején az összefogás korparancs. Meglátása szerint a magyarok azt is tudják, hogy az összefogás, az egyetértés nem jön létre magától. "A konszenzust nem megkeresni kell, mint valami húsvéti tojást, hanem meg kell teremteni. A politikában ehhez erő, képesség, jó szív és hazaszeretet kell. Számomra ez a 2022-es választás történelmi leckéje."

Azt tartja a miniszterelnök elsőrendű felelősségének, hogy megértse, előre elgondolja, milyen idők következnek, és arra felkészítse a magyarokat. A sikeres kormányzáshoz a minisztereken túl szakértők, tanácsadók és szellemi emberek tucatjaira van szükség - számít rájuk a munkája során.

Minden, ami 2020 óta történt és napjainkban kibontakozóban van, 2030-ig, egy irányba mutat, egy irányba jár Orbán Viktor szerint.

"Európa, a nyugati ember és mi magyarok a veszélyek korába léptünk.

Ez az évtized a bizonytalanság és a háborúk korszaka lesz.

Az évtized a koronavírus-járvánnyal kezdődött és háborúval folytatódott. A háború és az uniós szankciós politika energiaválságot idézett elő. Ez és az amerikai kamatemelések elhozták a magas infláció korát. Mindez elhozza a recesszió, a gazdasági visszaesés korát, amikor a stagnálás, a visszaesés és a csekély növekedés időszaka váltakozik majd. Kiújulhatnak veszélyes járványok. A gazdag országok felé tektonikus erővel felerősödik a migráció. Mindennek tetejébe valóságos háború zajlik keleti szomszédunk földjén."

Erre kell felkészülnünk és meg kell alkotnunk a saját politikánkat - mondta Orbán Viktor.

A nyugati világ meg-megújuló öngyilkossági kísérletei is hozzájárulnak a gondokhoz. Ilyen "öngyilkossági kísérlet" Orbán Viktor szerint

  • a nagy nyugati lakosságcsere-program, amely migránsokkal akarja pótolni a meg nem születő keresztény gyerekeket;
  • a gender-őrület, mely szexuális identitásának megteremtőjeként látja az embert;
  • a liberális Európa programja, mely túllép a nemzetállamokon és a kereszténységen, és ezen megtartó erők helyére nem nyújt semmit.

"Egyszerre sújtanak bennünket gazdasági bajok, háború, Európa szellemi gyengessége és Brüsszel politikai tévelygése" - fogalmazott Orbán Viktor.

Nehéz feladat megszabni az irányt és tartani is azt, de nekünk sikerülhet - mondta az újraválasztott miniszterelnök.

Különösen számít a történelmi egyházak híveinek közösségeire, amelyeknek létezése önmagában is nagy érték Magyarország számára. "Biztosítani fogjuk az evangélium hirdetéséhez szükséges feltételeket és az egyházak tiszteletét" - ígérte, hozzátéve, hogy az oktatási és egészségügyi intézményeiket is támogatni fogják.

Látja a lelki és fizikai összetartozás jeleit szerte a Kárpát-medencében. Ez erősíti az egyetemes magyarságot és az anyaországot is.

"Lankadatalnul folytatjuk nemzetegyesítő munkánkat",

a határon túli magyarok számíthatnak ránk - jelentette ki Orbán Viktor.

Magyarország biztonsága a 82. napja tartó ukrán-orosz háború tükrében - ennek a háborúnak nem lett volna szabad a miniszterelnök szerint elkezdődnie. Mindazonáltal úgy értékelt, hogy "Európának ma semmilyen eszköze nincs a szomszédságában zajló háború kezelésére. Ennek híján a kontinens vezetői meg vannak győződve arról, hogy szankciókkal térdre lehet kényszeríteni Oroszországot." Ez papíron bár lehetségesnek tűnik, de Orbán Viktor nem emlékszik olyan kontinentális zárlatra, amely működött volna, csak olyat látott, amelybe az bukott bele, aki kitalálta.

"Magyarország az európai egység érdekében nem akadályozza meg a szankciókat, míg az nem lépi át a vörös vonalat, az ország energiabiztonságának veszélyeztetését."

"1999-ben mi vittük be a NATO-ba az országot, létkérdésnek tartjuk, hogy az ország tag legyen. Ez az a biztos pont, ahonnan felépíthetjük Magyarország biztonsági stratégiáját" - fejtette ki a miniszterelnök. A NATO azonban nem az Antant és nem is válhat azzá - jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy meglátása szerint nem szabad háborús résztvevőnek lennie a NATO-nak.

Az oroszok a háborút végtelenítették, az amerikaiak pedig a második világhábúrból ismert kölcsönbérleti törvénnyel Ukrajna hadi finanszírozása mellett döntöttek - összegzett.

"Ebből a háborúból ki kell maradnunk, meg kell védenünk Magyarország békéjét és biztonságát" - szögezte le, megjeygezve, hogy nem lesz könnyű, nagy a nemzetközi nyomás, de azt ígérte, ki fog tartani az eddigi álláspont mellett. "Aki fegyvert szállít, fél lábbal már benne is van a háborúban" - mondta.

Sárkány ellen sárkányfű, ezt most Magyar Honvédségnek hívják, ezért annak fejlesztése a legsürgetőbb feladat - hangsúlyozta.

Ukrajnát humanitárius segítséggel támogatja Magyarország, Orbán Viktor elmondása szerint félretéve azt a tényt, hogy a kárpátaljai magyarok korábban milyen jogsérelmeket szenvedtek el, illetve azt, hogy Ukrajna elnöke és kormánya nyíltan beavatkozott a magyar választási kampányba és az ellenzéket támogatta - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezek ellenére az ukránok számíthatnak Magyarországra.

"Világosan leszögezem, hogy Magyarország az Európai Unió tagja és érdekünk, hogy az előttünk álló évtizedben az is maradjon."

Ugyanakkor úgy látja, hogy az országok szuverenitásának visszaszorítására törekszik Brüsszel és a korábbi német és francia mintára az európai egyesült államok szerveződését kívánja megvalósítani.

"De nekünk fontos a nemzetállam, hogy rajtunk legyen Isten áldása, hogy legyen hazánk, amit szerethetünk, fenntartsuk a léteszés magyar minőségét a Kárpát-medencében, hogy úgy halhassunk meg, hogy gyerekeinknek és unokáinknak van hazája - van mit megőrizniük és folytatniuk. Ez a legnagyobb dolog, amit egy magyar ember a gyerekeinek adhat, és ez megelőzi az uniós zavaros integrációs beszédeket és politikát."

Orbán Viktor meglátása szerint Brüsszel csupa olyasmit akar ránk kényszeríteni, ami nekünk rossz és tőlünk idegen, és "visszautasították a tolerancia-ajánlatainkat", a megoldási javaslatokat, amelyeket a kormány Brüsszelbe benyújtott. "Nem fogadjuk el az uniós migrációs törekvéseket, a genderpropagandát" - hangsúlyozta..

"Mit keresünk az Európai Unióban? Az álmainkat

- a szabad és egyenlő nemzetek szövetségét, a demokráciák demokráciáját, a kultúra, a szellem csúcsait ostromló Európát. Nem azért vagyunk a tagjai, mert olyan, amilyen, hanem azért, amilyen lehetne. Amíg van esély erre, addig küzdeni fogunk érte, mert egy ilyen Európa adja a legnagyobb teret Magyarország számára."

Egy NATO és EU-tag Magyarország néz szembe a kihívásokkal, ami jó kiindulópont, de nem válasz az évtized kihívásaira. A válasz csak egy nemzeti alapokon nyugvó, sikeres gazdaságpolitika lehet Orbán Viktor szerint, aki ezután gazdasági sikereket sorolt (adócsökkentés, gazdasági teljesítmény, háztartások pénzügyi vagyonának növekedése, Magyarország fejlődése), a nehéz előző évtized ellenére (pénzügyi összeomlás, migrációs válság, koronavírus-járvány).

A világgazdaság kétszer, gyorsan egymás után feneketlenül felfordult, de közben mi "minden idők legjobb beruházási teljesítményét nyújtottuk tavaly, és megdőlt a hazánkban létrejött zöldmezős beruházások korábbi rekordját is. Ezek adnak reményt arra, hogy a következő gazdasági visszaesést is jól kezeljük és a magyar gazdaság növekedni tudjon."

A háború miatt több korábbi stratégiai döntés felértékelődik a miniszterelnök szerint.

  • A Belgrád-Budapest vasútvonal a Görögországon át érkező áruk szállításával jó eséllyel kiváltja a lerombolt ukrajnai vonalakat.
  • A balkáni országokkal együtt épített gázvezeték képes kiváltani az ukrajnai gázvezetékeket.
  • A következő energiaválságban szükséges lesz a saját energiaszükséglet előállítása, a napenergia-beruházások és a Paks II beruházás kulcsfontosságú lesz ezért.

A legnagyobb beruházások Keletről érkeznek, a legtöbb terméket Nyugatra adjuk el, ezzel válságálló lett az ország, mert két lábon áll. Az autóiparban éllovasok lettünk, a világ legnagyobb elektromos akkumulátor gyártó kapacitásai épülnek Magyarországon. Magyarország ma kétszer annyi élelmiszert tud előállítani, mint amennyire szükség van, de a biztonság kedvéért a gabonakivitelnél fenntartjuk a kivitelben az állam elővásárlási jogát - sorolta, hozzátéve, hogy továbbra is a beruházások magas szintjére építik gazdasági stratégiát.

"Nehéz körülmények közepette is vállalom, hogy Magyarország előre fog menni és nem hátra. Vállalom, hogy megvédjük a teljes foglalkoztatottságot. Megvédjük a családtámogatásainkat és a nyugdíjak értékét. Vállalom, hogy megvédjük a rezsicsökkentést is."

Az inflációt Magyarországon először megszelídíteni, aztán megfékezni szándékoznak. Ilyen esetben értékelése szerint

a jegybanknak és a kormánynak be kell avatkoznia, összehangolt, óvatos de határozott árszabályozoó intézkedésekre lehet számítani.

Az eredmények már szeptemberben látszani fognak, az év végére pedig tartósan elviselhető állapotok lesznek, "amíg Brüsszel a józan ész ösvényére vissza nem tér" - ígérte Orbán Viktor.

A kormányalakítás kapcsán megjegyezte, hogy az új feladatok logikája szerint alakította át gyökeresen a kormányszerkezetet.

"Azt akarjuk bebizonyítani, hogy a hazáért élni is lehet", nem csak szépen meghalni, amit a magyarok Orbán Viktor szerint már megszoktak. "Ehhez olyan ország kell, mely büszke az értékeire, a nyelvére, népművészetére, világszínvonalú magaskultúrájára, élvonalbeli tudományára, világverő sportteljesítményére. A hamarosan megalakuló kormány egy ilyen országért dolgozik majd."

Közös érdeke az itt - a régióban - élő népeknek, hogy együttműködjenek. "Biztosítom szomszédainkat, hogy számíthatnak ránk" - mondta, hozzátéve, hogy nem fogják engedni, hogy széthúzást szítson bárki. "Rendületlenül hiszünk a kárpát-medencei népek barátságában" - fogalmazott.

"Magyarországra ma nem a népessége, hadserege vagy gazdasági ereje miatt irányul szokatlan mértékben a Nyugat figyelme, hanem mert

Lengyelország mellett Magyarország vált Európa utolsó keresztény-konzervatív bástyájává.

Máshogy építjük országainkat, akár meg is férhetnénk egymás mellett, elvégre hiszünk a verseny jótékony hatásában." De Brüsszel ma kizárólagosságra és egyszínűségre törekszik, ennek a szimbóluma Orbán Viktor szerint. "Aki nem lép egyszerre, vizsgálatot kap estére. Magyarország ez ellen lázad."

"Eb ura fakó, Ugocsa non coronat" - jegyezte meg ezzel kapcsolatban a miniszterelnök. A megfogalmazást taps kísérte támogatói köréből.

"Reményt akarunk adni másoknak is, hogy a keresztény életfelfogás, a hazaszeretet és a nemzeti politika nem a múlt, hanem a jövő.

30 éve azt gondoltuk, Európa a jövőnk. Ma azt gondoljuk, mi vagyunk Európa jövője.

Érezzük a felelősség súlyát" - fogalmazta meg záró gondolatait Magyarország újraválasztott miniszterelnöke.

Orbán Viktor beszédét Kövér László házelnök köszönte meg, majd a felálló képviselők előtt kivitték a történelmi zászlókat.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×