eur:
393.1
usd:
367.27
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke (j) beszél, mellette Peredi Péter, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (FUVOSZ) főtitkára a taxisok álló demonstrációján, amelyet a FUVOSZ és az OTSZ szervezett Budapesten, az V. kerületi Alkotmány utcában 2015. június 16-án. A taxisok azért demonstráltak, mert a törvényhozás nem fogadta el a taxis rendeletet.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Metál Zoltán nem félti a taxisokat a tagdíjemelés miatt

Az új tarifák bevezetése után tagdíjemelést terveznek a fővárosi taxitársaságok – erősítette meg a 24.hu értesüléseit az InfoRádiónak az Országos Taxis Szövetség elnöke. Metál Zoltán elmondta: az emelés mértéke még nem ismert, ám a módosuló tagdíjak miatt verseny is kialakulhat a cégek között, ami akár a piacon is változást hozhat.

Metál Zoltán szerint minden tarifaemelés után várható a szolgáltatási díjak emelése a fuvarszervezők részéről, hiszen az utóbbi években az ő költségeik is nagyban növekedtek, továbbá a diszpécserközpontokat üzemeltető társaságokat a pandémia nyomán komoly munkaerő-elvándorlás is sújtotta.

A szövetség elnöke tehát biztosra veszi, hogy egy-két héten belül megtörténik a tagdíjemelés (esetleg járulékemelés) a fővárosi taxipiacon, de ennek mértékéről nincsenek információi. Hozzátette azt is, hogy erről a cégek struktúrájától függően a taxisok vagy a tulajdonos fog dönteni.

„Attól nem tartok, hogy az emelés mértéke olyan mértékben elvinné a taxisok bevételét, hogy az a megélhetésüket veszélyeztesse. Annál is inkább, mert nem kötelező fuvarszervezőhöz tartozni – a budapesti taxisok 15 százaléka nem is él a lehetőséggel, megtartva magának az erre fordítandó pénzösszeget. Nekik az utcai taxiállomáson nyújtott szolgáltatás vagy a leintés biztosíthat utasokat és bevételt” – mondta megkeresésünkre Metál Zoltán.

Miután pedig kevesebb is a taxis a piacon, kiéleződhet a verseny a sofőrökért a kedvezőbb kondíciókkal – tette hozzá. A szövetség vezetője szerit ez kisebb-nagyobb elvándorlást eredményezhet, ami során

a nagyobb társaságok még nagyobbá, a kisebbek még kisebbé válhatnak, de fúziók is elképzelhetők.

Az utasok elfogadták

Metál Zoltán a tarifaemelést illetően közölte: az első egy-két nap megfigyelhető volt egy 10 százalékos fuvarszámcsökkenés, de ez nem feltétlenül a tarifaemelésnek tudható be, mert a hétfő-kedd jellemzően mindig gyengébb nap a héten, továbbá például az időjárás sem mellékes tényező, illetve hogy épp milyen rendezvények vannak a városban. Egy hét távlatából szerinte nem csökkent az utasszám, de ez persze nagyban eltérhet egy-egy társaságnál. „Az utasok 99 százaléka elfogadta a tarifaemelést, és tisztában van azzal, hogy milyen költségei vannak egy-egy vállalkozásnak” – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×