eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az új koronavírus elleni oltóanyagokról tartott brüsszeli sajtóértekezleten 2021. október 18-án. Itt közölte, hogy az Európai Unió több mint egymilliárd adag oltóanyagot exportált több mint 150 országba, és ezáltal a világ legnagyobb szérumexportőre lett.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman

Még hétfőn Orbán Viktorhoz utazik Ursula von der Leyen

Még mindig nincs döntés az Európai Unió Oroszország elleni hatodik szankciós csomagjáról, hétfőn Szijjártó Péter ismét arról beszélt az Országgyűlésben, hogy a magyar kormány számára elfogadhatatlan a csomag a jelen formájában.

Eric Mammer, az Európai Bizottság elnökének szóvivője jelentette be a Twitteren, hogy Ursula von der Leyen, az EB elnöke Magyarországra utazik, ráadásul még hétfő délután, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaljon az európai energiabiztonság kérdéseiről - szúrta ki az Index.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közleményében azt írta, hogy az uniós testület elnöke hétfőn Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal a Karmelita kolostorban, munkavacsora keretében.

Mint ismert, továbbra sincs döntés az EU által összeállított hatodik szankciós csomagról, amelyben arra tesznek javaslatot, hogy az Oroszországból származó kőolaj importját fokozatosan szüntessék be a tagállamok.

Magyarország közölte, meg fogja vétózni ezt a szankciós csomagot, amivel kapcsolatban Ursula von der Leyen hétfőn, az Európa jövőjéről tartott konferenciasorozat záróeseményén erre utalhatott, amikor azt mondta, hogy "amennyiben az EU gyorsabban akar előrehaladni, az egyhangú döntéshozatal már nem működik a kulcsfontosságú területeken. A demokrácia működését szilárd alapokra kell helyezni: támogatom azokat, akik az EU reformjai mellett vannak, annak jobb működése érdekében."

Néhány ország jelentősen függ az orosz szállításoktól, ezért Kelet-Európa több országa (Szlovákia, Csehország, Horvátország, Bulgária) is haladékot kért. Bár értesülések voltak arról, hogy Magyarország is kaphat felmentést, itthon erről egyelőre nincs hivatalos bejelentés - a kormányálláspont az, hogy a szankciós csomag jelen formájában nem elfogadható. Erről korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt, majd Kovács Zoltán államtitkár már vétót említett egy interjúban. Orbán Viktor kormányfő is egyértelműen elutasítóan nyilatkozott Ursula von der Leyennek címzett levelében, és hétfőn az új Országgyűlés első ülésén ismét Szijjártó Péter fejtette ki az elutasító magyar álláspontot.

A G7-országok hétfőn jelentették be, hogy elkötelezettek az orosz olaj vásárlásának leállítása mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×