eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Fortepan

Szarka László: 75 éve vár lezárásra a csehszlovák–magyar lakosságcsere ügye

75 éve ezen a napon kezdődött el a csehszlovák–magyar lakosságcsere, de a politika máig nem zárta le ezt a konfliktust, az érintettek pedig nem kaptak érdemi kárpótlást – mondta az InfoRádiónak a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa.

Az Országgyűlés 2012. december 3-i határozatában rögzítette, hogy szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített magyarokról, és ellenszavazat nélkül nyilvánította emléknappá április 12-ét, a magyar lakosság Felvidékről való kitelepítésének kezdőnapját.

A 75 évvel ezelőtti történésekről Szarka László azt mondta, hogy a lakosságcsere elindítását egy egyenlőtlen, aszimmetrikus szerződés előzte meg, és a három érintett kisebbség, a magyarországi szlovákok, a magyarországi svábok, németek, illetve a felvidéki magyarok egészen eltérő pozíciókban kapcsolódtak be a folyamatba.

"A szlovákiai magyarokat a csehszlovák hatóságok kijelölték, a magyarországi szlovákokat ugyancsak a csehszlovák hatóságok toborzóakciókban rábeszélték a Csehszlovákiába való áttelepítésre, és amikor kiderült, hogy az ún. ikresítési jegyzőkönyvek nem adnak elég lehetőséget arra, hogy a jóval módosabb felvidéki magyar családokat csak a szlovákok házaiba költöztessék, akkor bevonták a már elüldözött, illetve összetelepített magyarországi német családoknak az ingatlanjait is" – mondta a történész.

1947. április 12-én Nyíregyházáról és Pitvarosról indultak az első magyarországi szlovák vonatok, Szlovákiából pedig a galántai járás Nagymácséd és Nagyfödémes községeiből, illetve a Léva közeli Vámosladányból indultak el a cserevonatok.

"Rögtön az első napon hatalmas feszültségek robbantak ki, egyrészt nem lehetett tudni pontosan, hogy van-e elegendő vonat a magyar gazdák állatainak, bútorainak, mezőgazdasági eszközeinek a berakodására, másrészt sokan tartottak attól, hogy széttelepítik őket Magyarország területén, ez be is következett, akadt több olyan település is, amelynek a lakosságát Magyarországon 30-40 községben szórták szét. A magyarországi szlovákok pedig attól féltek, miután a csehországi deportálások híre eljutott hozzájuk is, hogy őket is Csehországba viszik el, sokaknak egyébként ez a sors jutott, amennyiben nem volt elegendő szlovákiai ház vagy birtok" – mondta Szarka László.

Ilyen nagy történelmi cselekvéssorozathoz kell valamilyen szintű társadalmi támogatottság vagy csendes kollaboráció a nem érintettek részéről, és a történész felidézte, hogy Csehszlovákia egész népessége azonosult azzal az Edvard Benes által meghirdetett, etnikailag egynemű szláv nemzetállamnak az elképzelésével, amelyet a kassai kormányprogramban, 1945 áprilisában meghirdetett, sőt nagyon sokan tettlegesen is részt vettek a 3,3 milliónyi német elűzésében, 750 ezret azt megelőzően kergettek ki Németországba csehországi területekről, még mielőtt Potsdamban erre a csehszlovák hatóságok megkapták volna a lehetőséget.

Magyarországon inkább a félelem volt a meghatározó, a magyar kormány folyamatosan szembesült azzal, hogy nemcsak Csehszlovákiából, hanem Jugoszláviából, Romániából és a Szovjetunióhoz került Kárpátaljáról is el fogják üldözni a magyar népességet. Magyarország nyilvánvalóan nem tudta volna kezelni ezt a menekülthullámot, ezért a magyar kormányok igyekeztek nem kikerülni azt a kényszerhelyzetet, amit a nagyhatalmak is szorgalmaztak és ami a párizsi békeszerződésbe is bekerült: elkezdtek tárgyalni a szomszéd országok kormányaival. "Ilyen formában tehát egészen más volt a közhangulat Csehszlovákiában, mint Magyarországon" – tette hozzá a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa.

Az évforduló kapcsán Kassán meg fog jelenni egy szlovák nyelvű dokumentumkötet a prágai és a budapesti források közreadásával. Magyarországon pedig a Rubicon Intézet a karácsonyi könyvvásárra tervez megjelentetni egy másik forráskiadványt.

Szarka László szerint a megoldatlan problémák nagyobbik része politikai jellegű, mert kiderült, hogy a Benes-dekrétumok alapján, amelyekről mindenki azt állította, a nemzetközi jogászok nagy többsége is, hogy joghatályukat veszítették, az elmúlt hónapokban, években szlovák hatóságok koboztak el földbirtokokat, földterületeket, Magyarország pedig annak ellenére, hogy 1949-es Csorba-tói egyezményben vállalta, hogy a lakosságcsere során anyagi veszteséget elszenvedő felvidéki magyarokat kárpótolni fogja annak fejében, hogy Csehszlovákia lemondott a háborús jóvátétel 30 millió dolláros összegéről, ez máig nem történt meg.

"Nagyon szerencsés lenne, ha a német–magyar, a német–cseh, a német–lengyel megoldásokhoz hasonlóan közös kormányközi, államközi megállapodások rögzítenék ennek a kérdésnek a teljes politikai lezárását" – mondta a történész.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×