eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai-kárpátaljai kirendeltségének vezetője (k) beszél Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója (j) közös sajtótájékoztatóján a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen, a kárpátaljai Csapon 2022. február 27-én. Magyarország szerepet vállal az Ukrajnában kialakult humanitárius katasztrófa enyhítésében - mondta Szijjártó Péter. A magyar kormány100 ezer liter üzemanyagot, emellett az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve élelmiszert, higiéniai és gyermekápolási termékeket juttat a bajba jutottaknak, az első szállítmány 28 tonna élelmiszerrel már meg is érkezett.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Sokaknak elképzelésük sincs, hová meneküljenek a háború elől – kárpátaljai helyzetkép

Sok beteg várakozik a több kilométeres kocsisorban az ukrán–magyar határon, köztük olyanok is akik dialízisre jönnének Magyarországra – mondta Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője. A szervezet egy segítőpontot hozott létre a beregsurányi határátkelőnél.

Az Ökumenikus Segélyszervezet éjjel-nappal működő segítőponttal támogatja a beregsurányi határátkelő ukrajnai oldalán kilométeres sorokban várakozókat. A határátkelő közelében, Asztélynál (az ukrán oldalon) létrehozott segítőpontot egy használaton kívüli fűtött pavilonban rendezték be, melyet további sátrakkal, illetve a következő napokban mobil mellékhelyiségekkel is kiegészítenek. A ponton meleg teával, szendviccsel, frissítőkkel, takarókkal és alapvető higiéniás cikkekkel segítik a menekülteket, akik sok esetben idősekkel, kisgyerekekkel – gépkocsi nélkül – várakoznak hosszú órákon át a határátlépésre – vázolta a helyzetet Gerevich János.

A segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy

a várakozók között rákos betegek is vannak, akiknek már elfogyott a gyógyszerük, illetve olyanok, akik korábban Magyarországra jártak dialízisre, és most életveszélyben vannak.

Ennek a kérdésnek a megoldásában együtt dolgoznak az ungvári főkonzulátussal, hogy mielőbb megoldódjon a betegek átszállítása a határon. Gerevich János egyetértett abban, hogy az érintettek soronkívüliséget élvezhetnek, de miután nagyon régóta várakoznak az emberek a határnál, körülretekintően kell ezt megszervezni, elkerülendő bármilyen problémát azzal kapcsolatban, hogy valaki előrébb kerül a sorban.

Ami az Ukrajnából elmenekülők úti célját illeti, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője szerint sokak esetében szóba jöhet Lengyelország, ahol mintegy 2 millió ukrán dolgozott korábban, de említhető Olaszország, Portugália, Csehország és a görög szigetek is. Mint mondta, természetes, hogy a korábban külföldön dolgozók próbálják az említett országokba kimenekíteni a családjukat, ugyanakkor, ha a harcok elhúzódnak, meg fognak jelenni (illetve már megjelentek) azok a menekültek is, akiknek igazából sem anyagi eszközük, sem elképzelésük nincs arról, hogy hova is menjenek. Kárpátalján viszont már nem találni szállást, a szállodák és magánházak tele vannak.

Gerevich János megjegyezte,

az ukrán hatóság csak azokat engedi be Kárpátaljára, akiket előtte leellenőriztek.

Elmondása alapján a magyarok közül is sokan elindultak, Beregszász lakossága – a helyi polgármester tájékoztatása szerint – nagy számban csökkent, miközben már az élelmiszerbeszerzéssel is kezdenek gondok lenni, amit a vasárnapi napon megérkezett első humanitárius szállítmánnyal kívánnak majd enyhíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×