eur:
389.42
usd:
363.44
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Budapest, 2017. április 2. A Széchenyi István tér részlete Budapest V. kerületében, a Lánchíd pesti oldalán. Előtérben a Széchenyi-emlékmű, mely Engel József szobrász és Weber Antal építész 1880-ban készült alkotása. Háttérben, a Magyar Tudományos Akadémia épülete. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Vitézy Dávid: nem a BKF „töketlenkedik”

A szerdai Fővárosi Közgyűlésen téma volt a Széchenyi István tér fejlesztése is.

Ahogyan arról beszámoltunk, a Fővárosi Közgyűlés a szerdai napon a többi között döntött arról, hogy a Lánchídhoz és a budai váralagúthoz kapcsolódó közterületek – Clark Ádám tér, Széchenyi tér, Eötvös tér – rekonstrukciójának tervezési feladataira 300,7 millió forintot biztosít úgy, hogy részben a Városháza iroda felújításából csoportosítottak át erre a feladatra. A tervek várhatóan 2023. január végéig elkészülnek majd.

A fentiekkel kapcsolatosan Vitézy Dávid közösségi oldalán azt írja: a Széchenyi István tér megújításának részletes tervezése máig nem történt meg, bár már a Lánchíd felújítása kapcsán és a rakparti tervpályázat kapcsán is napirenden volt az ügy. A beruházást annak felgyorsítása érdekében a kormány 2021 májusában átvállalta a fővárostól, azonban az elmúlt 11 hónapban a tervezés a főváros hibájából nem tudott megindulni – teszi hozzá.

„A főváros vezetése, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes ennek ellenére minden alapot nélkülözően ma (szerdán – szerk. megj.) a BFK-t hibáztatta a késedelem miatt a közgyűlési pulpitusról leszólva, méltatlan stílusban, a BFK »töketlenkedésére« hivatkozva. Bár lenne rá ok, nem szoktam a fővárost vagy vezetőit hasonló jelzőkkel illetni” – fogalmaz a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Vitézy Dávid hozzáteszi: jól mutatja azt, hogy nem „töketlenkednek”, hogy a másik ugyanekkor átvállalt Közraktár utca–Salkaházi Sára rakpart szakaszon az új közbeszerzési eljárást a BFK kiírta, folyamatban van, a finanszírozására támogatási szerződéssel rendelkeznek és a tervezés idén tavasszal megkezdődik. Szerinte ebből is látszik, hogy a szándék és képesség náluk megvan és megvolt, és hogy a BFK mindent megtett azért, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) döntése szerint a kormány által átvett feladatot a Széchenyi István tér esetében is elvégezze. „nem rajtunk múlt, hogy ebben az elmúlt 11 hónapban nem tudtunk sikerrel járni.”

„Örülünk, hogy a Széchenyi István tér tervezése most fővárosi forrásokból megindulhat, ahogy a korábban szintén viták tárgyát képező trolik beszerzésére és a CAF-villamosok újabb vonalakon való közlekedtetése kapcsán is hirtelen meglett az eddig hiányzó fővárosi forrás” – fűzi hozzá a BKF vezérigazgatója, aki szerint egyenesebb lett volna a városvezetésnek azt mondania, hogy annyival jobban teljesülnek a vártnál az iparűzési adóbevételek, hogy saját forrásból is meg tudják csinálni, nincs szükség már a kormány támogatására és a BFK segítségére – fogalmazott a bejegyzésében Vitézy Dávid, arra is részletesen kitérve, hogy mi is történt az elmúlt 11 hónapban.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×