eur:
394.66
usd:
369.26
bux:
65234.11
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: BKK

Ismét várja az utasait a megfiatalodott Budavári Sikló – képek

Véget értek a Budavári Sikló ősszel kezdődött nagyjavítási munkái, így keddtől újra utazhatnak vele a fővárosiak és a turisták.

A Margit és Gellért a múlt év szeptember 1-jén költözött át a BKV Vasúti Járműjavító (VJSZ) telepére, ahol a legmagasabb szintű vizsgálatokat követően mindenre kiterjedő felújításon estek át – olvasható a BKV Zrt. sajtóközleményében.

A járművek burkolati elemeinek eltávolítása után a vázszerkezet javítását és fényezését is elvégezték a szakemberek, a felújított vázszerkezetre kívül belül új faborítás került, de újra legyártották az ablakokat és az ajtókat is. A két kocsi elektromos egységeit is felújították, illetve kicserélték. De nemcsak a szépséget tartották szem előtt, hanem a nagyobb utasbiztonság megteremtésére is odafigyeltek: a járművek vészfék rendszerét is felújították, amely kötél-szakadás vagy sebességtúllépés esetén megállítja a kocsikat a ferde pályán – fogalmaz a közlekedési vállalat.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója, és Tüttő Kata Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes.
BKV Zrt.
Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója, és Tüttő Kata Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. BKV Zrt.

Ugyanakkor nemcsak a Margit és a Gellért született újjá az elmúlt hónapokban, hanem a 30 százalékos lejtésű, 100 m hosszúságú pálya is, amely többek között új síneket, kapcsolószereket, a felújítással egy időben pedig leesés elleni védelmi rendszert kapott, a támfalak melletti lépcsők mellé pedig korszerű korlát is épült. A korlátnak köszönhetően az utasok a pályán megálló kocsiból is biztonságosan ki tudnak szállni, és meg tudják közelíteni a legközelebbi állomást.

A két jármű – a Margit és a Gellért – december 15-én került vissza a helyére, majd a pályamenti működtető berendezések visszaszerelése és beállítása után elkezdődhettek – különböző terhelési viszonyok között – a próbafutások. A sikeres próbafutás és a Közlekedési Hatóságtól kapott üzembehelyezési engedély kézhezvétele után, a Budavári Sikló immár megújulva, teljes pompájában áll ismét szolgálatba, 8 és 22 óra között szállítja az utasokat.

BKV Zrt.
BKV Zrt.

A kocsiszekrények felújítása 80 millió forintba, míg a pálya rekonstrukciója 150 millió forintba került – árulta el Bolla Tibor. A BKV vezérigazgatója azt is megjegyezte, külön öröm, hogy előbbi esetében nem kellett külső vállalkozót bevonniuk.

Érdeklődésünkre arra is kitért, bár a Budavári Sikló önmagában eltartja magát, tehát egyáltalán nem veszteséges, az elmúlt időszakban a pandémia a kihasználtságára, forgalmára is rányomta a bélyegét, és volt, amikor a teljes leállás mellett kellett dönteniük. És ugyan van még mit fejlődni, hogy az utasszám visszatérjen a megszokott szintre, az ötödik hullám elvonulásával erre minden esély megvan – fejezte ki bizakodását a BKV vezérigazgatója.

BKV Zrt.
BKV Zrt.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×