eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Világviszonylatban is új, fotonszámláló detektorral rendelkező CT-készülék az átadása napján a fővárosban, a Semmelweis Egyetemen, az Orvosi Képalkotó Klinikán 2022. január 10-én. A berendezésnek köszönhetően gyorsabb és pontosabb diagnózis várható, és a sugárdózist - a fotonszámláló technológiának köszönhetően - csaknem a felére csökkenti.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Világújdonság érkezett a Semmelweis Egyetemre

A fotonszámláló detektoros CT-t még pontosabb diagnózist tesz lehetővé az onkológia és a kardiológia mellett a tüdő, a koponya és az ízületek képalkotásában is.

Világviszonylatban is új, fotonszámláló detektorral rendelkező CT-készüléket adtak át a Semmelweis Egyetemen hétfőn, az Orvosi Képalkotó Klinikán üzembe helyezett berendezésnek köszönhetően gyorsabb és pontosabb diagnózis várható, és a sugárdózist - a fotonszámláló technológiának köszönhetően - csaknem a felére csökkenti.

Az ünnepélyes átadáson Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, az elmúlt hét évben a mostani már a negyedik alkalom, hogy az egyetemen a világ egyik legmodernebb képalkotó berendezését bocsátják rendelkezésre.

Emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Egyetem egy év alatt több mint 140 helyet javított a nemzetközi ranglistán.

A miniszter azt mondta: a felsőoktatást érintő, 2014 óta megfigyelhető kormányzati erőfeszítések lehetővé teszik az egyetemek javulását, és a folyamat fel fog gyorsulni, hiszen a modellváltás és finanszírozási feltételeinek megteremtése "soha nem látott összegeket jelentenek".

Budapest, 2022. január 10.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b2), Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora (j2), Maurovich-Horvat Pál, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója (j) és Oroszné Vincze Rita, a Siemens Healthcare Kft. ügyvezető igazgatója átvágja a nemzeti színű szalagot a világviszonylatban is új, fotonszámláló detektorral rendelkező CT-készülék átadóünnepségén a fővárosban, a Semmelweis Egyetemen, az Orvosi Képalkotó Klinikán 2022. január 10-én. A berendezésnek köszönhetően gyorsabb és pontosabb diagnózis várható, és a sugárdózist - a fotonszámláló technológiának köszönhetően - csaknem a felére csökkenti.
MTI/Soós Lajos
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b2), Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora (j2), Maurovich-Horvat Pál, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója (j) és Oroszné Vincze Rita, a Siemens Healthcare Kft. ügyvezető igazgatója átvágja a nemzeti színű szalagot a világviszonylatban is új, fotonszámláló detektorral rendelkező CT-készülék átadóünnepségén a fővárosban, a Semmelweis Egyetemen, az Orvosi Képalkotó Klinikán 2022. január 10-én. A berendezésnek köszönhetően gyorsabb és pontosabb diagnózis várható, és a sugárdózist - a fotonszámláló technológiának köszönhetően - csaknem a felére csökkenti. MTI/Soós Lajos

Palkovics László beszédében megköszönte a berendezés gyártójának, a Siemensnek az együttműködést.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora arról beszélt, hogy "igazi mérföldkőhöz" érkezett az egyetem, hiszen ilyen modern technológiájú berendezést Európában még nem helyeztek üzembe. A világon egy időben húsz ilyen CT-t adtak át - jegyezte meg.

Kiemelte, a berendezés alacsony sugárdózissal dolgozik és nagyon pontos, ez amellett, hogy a betegek javát szolgálja, új utat ad a kutatásban.

Maurovich-Horvat Pál, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója a berendezést bemutatva elmondta, a Siemens Healthineers Naeotom Alpha CT-készüléke egyedülálló, fotonszámláló technológiájának köszönhetően a hagyományos CT-kel szemben sokkal részletesebb térbeli felbontást tesz lehetővé, így akár a néhány milliméteres kóros elváltozások - a daganatoktól a meszes erekig, szűkületekig - is azonosíthatók a segítségével.

A berendezés akkora újításnak számít, mint amikor a fekete-fehér tévéről színesre váltottunk

- mutatott rá.

Maurovich-Horvat Pál kiemelte, a berendezés a világon a leggyorsabb, és a legnagyobb térbeli felbontással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az eddigieknél sokkal gyorsabban tudnak pontosabb diagnózishoz jutni, alacsonyabb sugárterhelés mellett - tette hozzá.

A berendezés a szürkeárnyalatos képeken túl színes CT-felvételek készítésére is alkalmas a szöveti tulajdonságok alapján, így még pontosabb diagnózist tesz lehetővé az onkológia és a kardiológia mellett a tüdő, a koponya és az ízületek képalkotásában is.

Budapest, 2022. január 10.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j2) és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora (j) egy beteg szívbillentyű-ellenőrző vizsgálatát tekintik meg a képernyőn, amelyet  a világviszonylatban is új, fotonszámláló detektorral rendelkező CT-készülék készített a berendezés  átadóünnepsége napján a fővárosban, a Semmelweis Egyetemen, az Orvosi Képalkotó Klinikán 2022. január 10-én. A készüléknek köszönhetően gyorsabb és pontosabb diagnózis várható, és a sugárdózist - a fotonszámláló technológiának köszönhetően - csaknem a felére csökkenti.
MTI/Soós Lajos
MTI/Soós Lajos

Az onkológiai diagnosztikában nagy jelentőségű, hogy az új CT a 0,2 milliméteres térbeli felbontás mellett alkalmas az elváltozások összetételének számszerű meghatározására, így a jó- és rosszindulatú daganatok nagyobb biztonsággal különíthetők el egymástól - írták.

"Hagyományos CT-készülékekkel nehezen lehet megítélni a koszorúér-szűkület mértékét meszes lerakódás mellett, a fotonszámláló technológiának köszönhetően azonban a meszes plakk és a beültetett sztent +mögé is be lehet látni", éppen ezért az új CT a szív- és érrendszeri betegségek azonosításában kiemelt szerepet tölthet be - hangsúlyozza Merkely Béla kardiológus rektor.

"Ilyen készülékeket kell az orvosok kezébe adni annak érdekében, hogy világhírű eredményeket tudjanak elérni."

A Semmelweis Egyetem képalkotó klinikáján átadott új, egyetemi forrásból beszerzett készülék mintegy egymilliárd forint értékű.

A dokumentumban idézik Oroszné Vincze Ritát, a Siemens Healthcare Kft. ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: a Semmelweis Egyetem és a vállalat között két éve indult szoros kutatás-fejlesztési együttműködés.

Az új berendezés sebességével kapcsolatban megjegyezte, hogy egy szívdobbanás ideje alatt a teljes szív leképezhető vele.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×