eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Differently sized pink ceramic piggy banks in stacks forming a bar graph on blue surface
Nyitókép: PM Images/Getty Images

Megszorítás nélküli adósságcsökkentést ígér az ellenzék

Gazdasági kérdésekben tartott sajtótájékoztatót az egyesült ellenzék.

Megszorítások nélkül csökkentenék a jelenleg rekord magas államadósságot az ellenzéki pártok – hangzott el a Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd politikusainak sajtótájékoztatóján.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón elmondta: rekordmértékű,

  • 42 ezer milliárd forint az államadósság, ami meghaladja a GDP 80 százalékát.
  • Tíz éve nem látott magasságban az infláció,
  • romlik a külkereskedelmi és a fizetési mérleg,
  • soha nem volt még ilyen drága az euró,
  • soha nem ért még ilyen keveset a forint, emellett
  • az Orbán-kormány túlköltekezik

– sorolta. Szerinte a magas államadósság oka a "mérhetetlen korrupció" is.

Ilyés Márton, a Momentum alelnöke, a párt gazdaságpolitikusa felhívta a figyelmet arra, hogy a béremeléseket, az adóvisszatérítéseket a kormány csak a költségvetési hiány és az államadósság növelése árán tudja finanszírozni.

Úgy folytatta, ha az Orbán-kormány hatalmon marad, akkor megszorításokat kell végrehajtania vagy el kell inflálnia ezeket az intézkedéseket.

Szerinte

ha Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt kormányra kerül, képes lesz megszorítások nélküli gazdaságpolitikát folytatni.

Fel fogják szabadítani azokat az európai uniós forrásokat, amelyet most Orbán Viktor miatt felfüggesztettek; megtisztítják a közbeszerzéseket – közölte, jelezte azt is: felfüggesztik, átvizsgálják a látványberuházásokat is, például a Fudan Egyetemmel kapcsolatosat, illetve a Budapest–Belgrád-vasútvonal építését.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szólt arról, hogy fontos különbség volt az elmúlt két évben más országok és a Fidesz koronavírus-járvány miatti gazdasági válságkezelésében.

Máshol a megnövekedett államadósságot arra használták, hogy az embereket segítsék, Magyarországon viszont a forrásokat "a gazdaság újraindításának hazug mítosza alatt a fideszes oligarchák újabb és újabb feltőkésítésére költötték el" – hangoztatta.

Szerinte az a hatalmas adósságtömeg, amit Orbán Viktor vállalt, azt a célt szolgálta, hogy a Fidesz gazdasági hátországát megerősítse, hogy felkészüljenek 4, 8, 12 ellenzékben töltött évre, mert tudják, hogy a magyar választópolgárok nem fognak még egy esélyt adni nekik.

Közölte, ezt a folyamatot visszafordítják, mert nem hagyhatják, hogy bűnözők kezén legyen a közvagyon.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×