eur:
392.88
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Dog looks out the window and watching the fireworks
Nyitókép: Vincent Scherer/Getty Images

Így vészelheti át simábban a szilveszteri rémálmot a házi kedvenc

Még mindig sok házi kedvenc szökik el a szilveszteri petárdázás, tűzijátékozás miatt. Az állatvédők ismét arra hívják fel a figyelmet, hogy az erős hanghatásokra érzékeny kutyákat, macskákat már jóval a hangzavar előtt helyezzük biztonságba, és semmiképp se ilyenkorra időzítsük a sétát. Közben a rendőrség arra figyelmeztet a közösségi oldalán, hogy 150 ezer forintos bírság is járhat a petárdázásért.

A szilveszteri petárdázás és tűzijátékozás hang- és fényhatásai a házi kedvenceknél sokkos pánikot okozhatnak. A kutyák, macskák akár támadhatnak, haraphatnak is ilyenkor, de a leggyakoribb, hogy elszöknek, elmenekülnek – figyelmeztet az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke hozzátéve, sok állat, amikor elszökik az udvarból, netán kitépi a pórázt a gazdája kezéből, soha többé nem kerül haza. Egy 15-20 kilométer per órával menekülő állat ugyanis néhány óra alatt akár 2-3 településnyi távolságra is juthat.

Seres Zoltán szerint néhány óvintézkedéssel a fentiek megelőzhetők: fontos még a tűzijátékozás előtt megsétáltatni a kutyákat, a szilveszteri időszakban pedig csak pórázon érdemes kivinni őket. A petárdázás-tűzijátékozás idejére tanácsos az állatoknak egy csendesebb helyet biztosítani, ahonnan nem tudnak kiszökni. Húzzuk el a függönyt, engedjük le a redőnyt, ha kell, állatorvos által ajánlott nyugtatószert is adhatunk a házi kedvenceknek, és ellenőrizzük a bennük lévő mikrochip adatait is – tanácsolja a szakember, aki szerint a chip mellett érdemes egy bilétát is elhelyezni az állaton a gazdája nevével, telefonszámával.

Az elkóborolt állatok chipjét állatorvosoknál és a Mol-benzinkutakon is le lehet olvasni. Az olajipari vállalat egyre több kútját szereli fel chipleolvasóval: jövő év első felében már 150 helyen lesz ilyen készülék. 3 év alatt 3000 kutyán segítettek így, szilveszterkor pedig mindig kiugró a chipleolvasók forgalma – mondta el az InfoRádiónak a Mol Magyarország kommunikációs vezetője. Bakos Piroska megjegyezte, tavaly nem volt engedélyezett a petárdázás-tűzijátékozás, mégis, csak szilveszter éjszaka 58 kutyát hoztak be a különböző töltőállomásaikra, 2019 szilveszterén, illetve az azt követő napokban százat.

Azok a kóbor állatok, amiknek nem találják meg a gazdáját, menhelyre kerülnek. A jövő évtől az itt élő kutyáknak és macskáknak is több esélye lesz egy jobb életre, a kormány ugyanis elfogadta a kóbor állatokról szóló új rendeletet, ami részletesen szabályozza az ebrendészeti telepek feladatkörét és ellenőrzését. Az új előírások értelmében például az egészséges állatok minimális tartási ideje 14 napról 45 napra emelkedik, az állatokról részletes nyilvántartást kell vezetni, törekedni kell az eredeti tulajdonosok megtalálására és fel kell őket tüntetni egy kötelezően létrehozandó honlapon is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×