INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

szilveszter

petárda

tűzijáték

háziállat

kutya

macska

állatvédelem

Dog looks out the window and watching the fireworks

Így vészelheti át simábban a szilveszteri rémálmot a házi kedvenc

Infostart / InfoRádió

Még mindig sok házi kedvenc szökik el a szilveszteri petárdázás, tűzijátékozás miatt. Az állatvédők ismét arra hívják fel a figyelmet, hogy az erős hanghatásokra érzékeny kutyákat, macskákat már jóval a hangzavar előtt helyezzük biztonságba, és semmiképp se ilyenkorra időzítsük a sétát. Közben a rendőrség arra figyelmeztet a közösségi oldalán, hogy 150 ezer forintos bírság is járhat a petárdázásért.

A szilveszteri petárdázás és tűzijátékozás hang- és fényhatásai a házi kedvenceknél sokkos pánikot okozhatnak. A kutyák, macskák akár támadhatnak, haraphatnak is ilyenkor, de a leggyakoribb, hogy elszöknek, elmenekülnek – figyelmeztet az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke hozzátéve, sok állat, amikor elszökik az udvarból, netán kitépi a pórázt a gazdája kezéből, soha többé nem kerül haza. Egy 15-20 kilométer per órával menekülő állat ugyanis néhány óra alatt akár 2-3 településnyi távolságra is juthat.

Seres Zoltán szerint néhány óvintézkedéssel a fentiek megelőzhetők: fontos még a tűzijátékozás előtt megsétáltatni a kutyákat, a szilveszteri időszakban pedig csak pórázon érdemes kivinni őket. A petárdázás-tűzijátékozás idejére tanácsos az állatoknak egy csendesebb helyet biztosítani, ahonnan nem tudnak kiszökni. Húzzuk el a függönyt, engedjük le a redőnyt, ha kell, állatorvos által ajánlott nyugtatószert is adhatunk a házi kedvenceknek, és ellenőrizzük a bennük lévő mikrochip adatait is – tanácsolja a szakember, aki szerint a chip mellett érdemes egy bilétát is elhelyezni az állaton a gazdája nevével, telefonszámával.

Az elkóborolt állatok chipjét állatorvosoknál és a Mol-benzinkutakon is le lehet olvasni. Az olajipari vállalat egyre több kútját szereli fel chipleolvasóval: jövő év első felében már 150 helyen lesz ilyen készülék. 3 év alatt 3000 kutyán segítettek így, szilveszterkor pedig mindig kiugró a chipleolvasók forgalma – mondta el az InfoRádiónak a Mol Magyarország kommunikációs vezetője. Bakos Piroska megjegyezte, tavaly nem volt engedélyezett a petárdázás-tűzijátékozás, mégis, csak szilveszter éjszaka 58 kutyát hoztak be a különböző töltőállomásaikra, 2019 szilveszterén, illetve az azt követő napokban százat.

Azok a kóbor állatok, amiknek nem találják meg a gazdáját, menhelyre kerülnek. A jövő évtől az itt élő kutyáknak és macskáknak is több esélye lesz egy jobb életre, a kormány ugyanis elfogadta a kóbor állatokról szóló új rendeletet, ami részletesen szabályozza az ebrendészeti telepek feladatkörét és ellenőrzését. Az új előírások értelmében például az egészséges állatok minimális tartási ideje 14 napról 45 napra emelkedik, az állatokról részletes nyilvántartást kell vezetni, törekedni kell az eredeti tulajdonosok megtalálására és fel kell őket tüntetni egy kötelezően létrehozandó honlapon is.

Nyitókép: Vincent Scherer/Getty Images

Kapcsolódó hang

Fokozott figyelem szilveszterkor a házi kedvencekre
 
Az ORFK a szilveszteri tűzijátékokról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018