eur:
393.81
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága által ezen a napon, 2021. február 14-én közreadott fotón a Nyugati pályaudvar csarnokának felújított tetőszerkezete látható. A műemlék épület felújítását a Magyar Építő Zrt. végzi.
Nyitókép: MTI/MÁV

Világhírű építészirodák tolongnak a Nyugati megújításáért

Óriási az érdeklődés a Nyugati pályaudvar és környezetének megújítására kiírt nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázaton – jelezte Fürjes Balázs, aki szerint a zsűrinek nehéz dolga lesz: 36, köztük több világhírű építésziroda jelentkezett a feladatra.

Több kontinensről, Ázsiából, Amerikából és Európából is jelentkeztek, Japántól kezdve Spanyolországon, Litvánián, Svédországon, Hollandián és Franciaországon át egészen Nagy-Britanniáig jönnek a pályázók. Külön öröm, hogy 15 magyar iroda is rajthoz áll önállóan vagy külföldi építészirodákkal közösen – fogalmazott közösségi oldalán Fürjes Balázs.

Budapest és agglomerációja fejlesztéséért felelős államtitkár szerint a nagy érdeklődés annak köszönhető, hogy Budapest izgalmas és vonzó világváros, mert a feladat kreatív szakmai kihívás, és mert a pályázat hiteles. Mások mellett megjegyzi, hogy a világsztár építészek kevés pályázaton indulnak, mert nincsenek rászorulva. „Ha részt is vesznek, azt döntően észak-amerikai, ázsiai vagy nyugat-európai projektek kapcsán teszik. De Budapest van annyira érdekes és titokzatos hely, hogy egy komoly kihívásra a legnagyobbak is felfigyeljenek. Ám ez még mind kevés ahhoz, hogy tényleg elinduljanak egy budapesti tervpályázaton. Ahhoz az is kell, hogy a pályázatot világszínvonalúnak, profinak és tisztességesnek tartsák. Különben nem pazarolnak rá energiát. E három feltétel most együttesen teljesül, ezért az óriási túljelentkezés” – írja a politikus.

A 36 jelentkező építésziroda és mérnöki konzorcium közül a szakmai előszűrés alapján 12 iroda adhat majd be részletes pályázatot a Nyugati és környezete megújítására jövő márciusig. A pályázatokat elbíráló zsűri elnöke Fürjes Balázs, az ő munkáját alelnökként Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója segíti. Az államtitkár Facebook-posztjában kiemeli:

„Budapest nem csatatér”,

ezért felkérte

  • Karácsony Gergely főpolgármestert,
  • Tóth József XIII. kerületi szocialista polgármestert,
  • Soproni Tamás VI. kerületi momentumos polgármestert és
  • Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi kormánypárti polgármestert,

hogy alpolgármestereik vagy főépítészeik teljes jogú, szavazati joggal bíró zsűritagként vegyenek részt a tervek elbírálásában.

A bírálóbizottságnak természetesen tagjai az érintett szakmai szervezetek: a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara delegáltjai is.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×