INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

itm

rektor

bódis józsef

egyetem

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára beszél a rektori, illetve egyetemi és főiskolai tanári kinevezésekről szóló okiratok átadási ünnepségén a Pesti Vigadóban 2021. október 12-én. A kinevezésekről szóló okiratot mintegy száznegyven felsőoktatási oktató vehette át.

Bódis József: tovább kell lépni az innováció felé

Infostart / MTI

Rektori, illetve egyetemi és főiskolai tanári kinevezésekről szóló okiratokat adott át mintegy 140 felsőoktatási oktatónak az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

Bódis József a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen mondott köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy ma a felsőoktatás mást jelent, mint 30 éve: a tradíciókra épít, de új feladatokat is meg kell valósítania, nyitottnak kell lennie a környezetére, a külvilágra és a nemzetközi közegre is.

Az államtitkár a felsőoktatás átalakításáról azt mondta: a kutatás, a tudományos munka az alapja mindennek, de "nem szabad ott megállni, tovább kell lépni az innováció felé, ha lehet, a termékgyártás felé" azért, hogy "a társadalmi hasznosulás ideje lerövidüljön".

A felsőoktatási modellváltás sajnos politikai felhangot kap, pedig az egy szakmai kérdés - jelentette ki Bódis József, hozzátéve: az alapítványi működés lehetősége és igénye öt évvel ezelőtt fogalmazódott meg; "öt év kellett, hogy ebből valóság váljon". Az államtitkár leszögezte:

senki nem kívánja korlátozni az egyetemi autonómiát.

Úgy vélte, a felsőoktatás átalakítása a funkciókról, a lehetőségekről és nagyon komoly fejlesztési potenciálokról szól. Mindez azonban - jegyezte meg - nem öncélú, az átalakításnak szolgálnia kell az egyetemi polgárok boldogulását, a hallgatók okleveleinek és diplomáinak minőségemelését, továbbá a nemzetköziesítést.

Utóbbiról szólva felidézte: a bolognai rendszer bevezetésével a magyar felsőoktatás sokkal intenzívebb nemzetköziesítési lehetőséghez jutott. A bolognai rendszer "hibáit küszöböljük ki és tovább fokozzuk a nemzetközi jelenlétet" - fogalmazott Bódis József.

Szólt arról, hogy mintegy 37 ezer a külföldi hallgatók létszáma, és ahol 10 százalékot meghaladja az ő arányuk, az nemzetközi egyetem.

A jelenlévő oktatókat méltatva arról beszélt, hogy eddigi munkájuk eredményeként olyan dokumentumot vehetnek át, amelyik a felsőoktatási rendszer "legfelsőbb régiójába" visz.

Bódis József az eseményen rektori megbízási okiratot adott át Németh Tamás, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora részére, továbbá mintegy száznegyven oktató vehetett át főiskolai és egyetemi tanári kinevezést.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018