INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

horvátország

szijjártó péter

határátkelő

m6-os autópálya

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), Gordan Grlic-Radman horvát külügyminiszter (j) és Natasa Tramisak horvát regionális fejlesztési és az uniós alapokért felelős miniszter a plenáris tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Nagykanizsán, a Medgyaszay Házban 2021. szeptember 28-án.

Több új határátkelő és egy új autópálya-összeköttetés létesül Horvátország felé

Infostart / MTI

Magasabb fokozatba kapcsol a magyar-horvát infrastruktúra fejlesztés – közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután a horvát kormány két tagját fogadta Nagykanizsán.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy fontos, a határ menti közösségek élete szempontjából is kiemelt jelentőségű kérdésekről egyeztetett Horvátország külügyminiszterével, illetve a területfejlesztésért és európai uniós alapokért felelős miniszterével, Gordan Grlic-Radmannal és Natasa Tramisakkal.

Az együttműködési lehetőségeket akkor lehet igazán kihasználni, ha minél sűrűbb az összeköttetés a két ország, a határ két oldalán élő közösségek között. Ezért úgy döntöttek, hogy magasabb fokozatba kapcsolják az erre szolgáló infrastruktúra fejlesztését. Jelenleg hét átkelő van a határon, s az átlagos távolságuk egymástól 50 kilométer, míg Nyugat-Európában ez mindössze 2-4 kilométer. Ilyen adottságok mentén pedig lehetetlen teljes mértékben kihasználni a szomszédságból fakadó előnyöket - húzta alá.

Mint ismert, az M6-os autópályát meghosszabbítják a határig, miközben a horvátok is építkeznek, amelynek végén,

2024-ig Ivándárdánál összekötik a két autópályát.

Folytatódik a Murakeresztúr és Kotoriba közötti híd építése is a Murán, s a tervezésre vonatkozó pénzügyi forrásra közösen pályázott és nyert a két ország az EU-nál.

Új átkelőt nyitnak Sárok és Főherceglak (Knezevo), illetve Zákány és Gotalovo között, néhány kilométerre rövidítve a kerülőket a helyiek számára.

"Hidakat építünk a szó szoros és átvitt értelmében is" - fogalmazott a magyar tárcavezető, hozzátéve, hogy a bejelentett intézkedések rendkívül előnyösek lesznek a helyi közösségek és a gazdaság számára is. Utóbbi kapcsán pedig kitért arra, hogy a magyar-horvát kereskedelem volumene az idei év első felében 13 százalékkal nőtt.

Mindemellett fokozni kívánják az energetikai együttműködést is, ezért

a kormány javaslatot tett a magyar és a horvát gázvezetékrendszer integrációjára,

hogy ezáltal is erősödjön a régió versenyképessége.

Végezetül kiemelte, hogy Magyarország és Horvátország a migrációs nyomás jelentős növekedésére számít az afganisztáni helyzet miatt. "A két kormány világos álláspontot foglal el ebben a kérdésben: nem kívánunk illegális bevándorlókat látni Európának ezen a részén, megvédjük a határainkat, s fenntartjuk a jogot arra, hogy magunk döntsük el, kiket engedünk be az országainkba és kikkel vagyunk hajlandók együtt élni" - szögezte le.

Szijjártó Péter elmondta, hogy két héten belül Eszéken folytatják a felek a mostani tanácskozást, akkor a határ menti együttműködésre szolgáló EU-s források még hatékonyabb felhasználásáról fognak tárgyalni.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018