eur:
389.52
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Nádasdy-vár bejárata Sárváron 2018. augusztus 19-én. 50 éve, 1968. augusztus 20-án nyilvánították újra várossá Sárvárt.
Nyitókép: Varga György

Az őszi szezonról üzent a magyar turistáknak az MTÜ vezetője

Az MTÜ szerint minden idők legsikeresebb nyarát zárta a belföldi turizmus. A SZÉP-kártyás költések értéke rekordot döntve eléri majd a 300 milliárd forintot a várakozásaik szerint. Szeptember-novemberre már most ötmillió foglalást látnak.

Minden idők legsikeresebb nyarát zárta 2021-ben a belföldi turizmus Magyarországon – értékelte a szezont Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Nyáron a tavalyinál 25 százalékkal több, közel 15 millió vendégéjszakát regisztráltak, és közel 5 millió vendég, közülük 1 millió külföldi nyaralt idén Magyarországon. Ismertetése szerint 360 milliárd forintot költöttek el a vendéglátóhelyeken, ez 25 százalékos növekedés 2020-hoz képest, és a 2019-es rekordévinél is 10 százalékkal magasabb. A vendéglátás teljesítménye tehát már felülmúlta a járvány előttit – mondta a vezérigazgató.

A szálláshelyeken az ötmillió turista 183 milliárd forintot költött el, ami 41 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Pozitív elmozdulás látszik a beutazó turizmusban is: a külföldiek 2,9 millió vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken, ami 40 százalékkal magasabb, mint tavaly.

A turisztikai térségek sorrendje változatlan: a legnépszerűbbek idén is a Balaton, a Mátra-Bükk-Sárvár és Debrecen térsége volt - közölte a vezérigazgató.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (ntak) adatai alapján a forgalom mindhárom nyári hónapban felülmúlta az előző évit: júniusban 66 százalékkal, júliusban 22 százalékkal, augusztusban pedig 16 százalékkal volt magasabb a vendégéjszakák száma. Augusztus 20-án, a legforgalmasabb napon 220 ezer vendégéjszakát regisztráltak, Budapesten közel kétmillióan vettek részt a rendezvényeken.

Szeptember-novemberre már most ötmillió foglalást lát a Magyar Turisztikai Ügynökség. Főleg belföldiek foglalnak, döntő részben a vidéki Magyarországra. Hetente átlagosan 7 százalékkal növekszik a foglalások száma - mondta Guller Zoltán az InfoRádióban. Megjegyezte, zárásra nincs szükség, az oltás a megoldás.

"Aki a két oltását felvette, az nyugodtan foglalhat az őszi időszakra, nagy valószínűséggel el fogja tudni ott tölteni a pihenését"

– ígérte a szakember.

Hasítanak a SZÉP-kártyás fizetések

A SZÉP-kártyákra 89 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók a nyári időszakban, az első nyolc hónapban 244 milliárd forintot. A feltöltések elérhetik a 360 milliárd forintot az idén, mindez nagymértékben segíti az ágazat talpra állását - vázolta Guller Zoltán. Idén 252 milliárd forintot költöttek az első nyolc hónapban a kártyákról, nyáron pedig 53 százalékkal többet, 145 milliárd forintot.

A költések értéke rekordot döntve eléri majd a 300 milliárd forintot a várakozásaik szerint.

2021 augusztusában 17 milliárd forintot töltöttek fel a SZÉP-kártyákra a munkáltatók, ez 17 százalékkal magasabb összeg, mint korábban volt – mondta az MTÜ vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×