eur:
395.81
usd:
364.87
bux:
65575.2
2024. március 19. kedd Bánk, József
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mutatja az okostelefonján a koronavírus elleni beoltottságot igazoló uniós tanúsítványt Brüsszelben 2021. június 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/REUTERS/Johanna Geron

A magyaroknak egyelőre a papír alapú uniós Covid-igazolvány használható

Bárki hozzájuthat a "zöld igazolványhoz", vagyis az EU országai által - meghatározott feltételek, oltások mellett - elfogadott igazoláshoz. Az alkalmazással azonban egyelőre nem érdemes próbálkozni.

Magyarország július elsején vezette be az uniós védettségi igazolást. Hozzájutni nem bonyolult: online az EESZT oldalán lehet hozzájutni a kinyomtatandó pdf-hez, személyesen pedig a kormányablakokban, továbbá a háziorvosoknál is kérhető. (Az egyszerűség kedvéért most csak azokra koncentrálunk, akiknek van TAJ-számuk.)

A tapasztalatok szerint érdemes egyelőre papír alapon beszerezni, ugyanis bár elvileg elérhető lesz majd az igazolás a mobil applikációkban (EESZT Lakossági, illetve EESZT alkalmazás) is, ám ezek egyelőre nem állnak rendelkezésre - írta a novekedes.hu és ezt tapasztalta az Infostart is.

Az EU kompatibilis változatok elérhetőségét az https://www.eeszt.gov.hu/hu/mobilalkalmazasok oldalon teszik majd közzé (ügyfélkapus bejelentkezés után érhetők el a friss hírek). A jelenleg használt verziót le kell majd cserélni az új, EU-s jogszabályoknak megfelelő verzióra, ha azok megjelennek az alkalmazásáruházakban.

Alapvető tudnivalók az uniós védettségi igazolásról

A dokumentumra bárki jogosult, aki egy uniós országban koronavírus ellenes védőoltást kapott, negatív a tesztje, vagy átesett a fertőzésen.

Az ily módon oltási, teszt- vagy gyógyultságinak nevezett igazolványon szerepel a tulajdonos neve, születési dátuma, egy egyedi azonosító, valamint a következő információk: az oltóanyag típusa és gyártója, a beadott adagok száma és az oltás(ok) beadásának napja; vagy a teszt típusa, a tesztelés napja és ideje, helye és eredménye; vagy a pozitív teszteredmény dátuma és ezekhez mérten az érvényességi idő.

Az oltási igazolványoknak nincs lejárati idejük, a tesztigazolványok PCR-teszt esetén 72 órán át, illetve antigén gyorstesztnél 48 órán át érvényesek. A gyógyultsági igazolványok maximális érvényességi idejét 180 napban határozták meg.

Nem minden oltást fogad el minden tagállam

- a Sinopharmmal és főleg a Szputnyik V-vel oltottaknak korlátozottabbak a lehetőségeik. Két "nyaralóország", Horvátország és Görögország elfogadja ezeket (bizonyos feltételekkel, elsősorban az oltás idejére vonatkozóan), a többiről utazás előtt tájékozódni kell a Konzuli Szolgálat országoldalain vagy ezen az uniós oldalon (aki tud angolul, inkább úgy olvassa, mert magyarra helyenként gépi algoritmussal fordítanak).

Bizonyos országokkal már kölcsönös vakcinaigazolvány-elismerési megállapodás van életben, így ezen országokban sem számít, hogy melyik magyart mivel oltották be.

Az országok további saját kritériumokat is megszabhatnak az uniós védettségi igazolványosok beutazására, az oltatlanoktól például tesztet megkövetelve - ezeknek is a fenti két oldalon érdemes utánanézni.

További részletek és tudnivalók ITT.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Egyre feljebb az OTP

Egyre feljebb az OTP

Oldalazást láthatunk egyelőre az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×