INFORÁDIÓ
2022. november 30. szerda
Andor, András

orbán viktor

nyitás

koronavírus

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.

Rendkívüli: Orbán Viktor bejelentette az "ötmilliós" lazításokat

Infostart

Az operatív törzs hajnali üléséről a Kossuth rádió stúdiójába ment a kormányfő, és az ingyenes parkolás, a kijárási tilalom, a rendezvények, valamint a maszkhasználat ügyében tett bejelentéseket a közelgő ötmilliós átoltottsági szám átlépéséhez kötődően.

Amint azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón előre jelezte, Orbán Viktor a péntek hajnali operatívtörzs-ülés után "bejelentő" interjút adott a Kossuth rádióban, ebben részletezve, milyen nyitási intézkedésekre lehet számítani azt követően, hogy pünkösd napjaiban Magyarország eléri a legalább egyszer beoltottak táborában az 5 milliós számot.

Előzetesen a rendezvényekkel, a maszkhasználattal és a kijárási tilalommal kapcsolatban lehetett lazításra számítani, de hogy pontosan mikortól, az a kancelláriaminiszteri közlésből még nem derült ki.

A TELJES INTERJÚ ITT MEGHALLGATHATÓ.

Enyhítések - 9 dolog

 • kijárási tilalom: vége
 • az üzletek, vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja megszűnik
 • kötelező maszk: "viszlát!"
 • szabad a sport a közterületeken (egyéni, csapat)
 • 50 fős családi rendezvény megtartható, lakodalom 200 fővel tartható
 • szállodában, étteremben családi rendezvények elkülönítve tarthatók
 • zárt téri rendezvény védettségi kártyásoknak
 • szabad téri rendezvény 500 főig korlátozás nélkül tartható (tüntetés is lehet), zenés-, táncos rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható
 • 16, 18 évesek felnőttek nélkül is mehetnek moziba, színházba - beoltva.

Hogy

mikortól

érvényesek az új szabályok, arról Orbán Viktor azt mondta, erről délután döntenek és még a nap folyamán bejelentik a dátumot.

Beszélt arról is, hogy a korábbi, oltási regisztrációs roham lelassult és most inkább csak csordogál az újonnan regisztrálók száma, pedig az oltás jelenti a leghatékonyabb védelmet.

"Három körülmény azonban óvatosságra int bennünket: 3 millió ember nincs beoltva, ők vegyék komolyan a dolgot. Ők menjenek el és oltsák be magukat! A második dolog, amire figyelnünk kell, Szerbián kívül mindenhol alacsonyabb a beoldottság a szomszédban. A harmadik: sok a mutáció, nagyon kell figyelni. Készenléti állapotba helyeztük az operatív törzset a mai napon, utóvédharcok mindig lehetnek" - ezzel indokolta a kormányfő azt is, hogy őszig meghosszabbították a rendkívüli jogrendet, az "undok dolgokat mondó" ellenzék támogatása nélkül is, akik "a nemzeti összefogásnak nem voltak részei", említette.

Oltások

A miniszterelnök elmondta, miért nem vesz részt Magyarország az újabb EU-s vakcinarendelésben:

 • 7,3 millió Pfizer
 • 1,2 millió Moderna
 • 4 millió Janssen
 • 4,7 millió AstraZeneca

oltás van "a zsákban", nem beszélve a keletiekről (Szputnyik V, Sinopharm) és a 2022-től Debrecenben gyártható magyar vakcinákról.

Bankok, emberek, növekedés

A meghosszabbított hitelmoratóriumról is beszélt még.

"A nyár végéig meghosszabbítjuk, úgy, ahogy van. Azt érdemes tudni róla, hogy két nagy kedvezményezettje van, 1 millió háztartás, illetve számos vállalkozás. Ez a bankoknak elég komoly terhet jelent, de a kisebb pénzű embereknek komoly segítség. Azért hosszabbítottuk meg most két hónappal, hogy egy élesnek ígérkező vitában eldöntsük, hogy mi lesz utána, szeptember 1-jétől. Szerintem

a Bankszövetség mostani javaslatai nem fogadhatók el,

bár nem akarom a vitát megelőlegezni" - szögezte le Orbán Viktor, aki az "emberek érdeke mellett akar kiállni", nem a bankoké mellett.

Nem lepte meg az első negyedéves, 2 százalékos GDP-növekedés.

"Lelkesebb vagyok, mint Varga Mihály,

az a dolgom, hogy távlatokat nyissak, nagyobb növekedésre számítok, mint a szakértők, fenomenális második negyedéves adatra számítok.

Egyik oka, hogy a gazdaságban ismét annyian dolgoznak, mint a válság előtt, illetve az előző negyedévi bázis nagyon alacsonyan volt" - mutatott rá.

Szerinte az emberek "még nem mernek hinni", de a konjunktúrakilátások folyamatosan stabilizálódnak, az ötmillió oltás pedig a gazdaságban is korszakhatárt jelent, béremelések is lesznek a gazdaságban, hamarosan indulnak is a minimálbér-tárgyalások 2022-re vonatkozóan - mondta.

Pénteken zárul a költségvetési vita a parlamentben, az ellenzék részéről hallani olyat is, hogy "ki kell dobni a kukába", erről is elmondta a véleményét Orbán Viktor.

"Bohócok"

"Választás lesz a következő évben, ezt figyelembe véve beszél az ellenzék. Van egy főszereplő, Gyurcsány Ferenc, van egy mellékszereplő, ez a főpolgármester, van egy feleség, és van egy bohóc, akinek fogalma sincs szakmai kérdésekről, csak jól csinálja a szaltót.

A bohócokat nem szabad komolyan venni...

ilyen az élet" - értékelte a helyzetet a miniszterelnök.

A honvédelem napján "tisztelettel köszöntötte" a katonákat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018