eur:
392.89
usd:
366.89
bux:
66389.03
2024. április 25. csütörtök Márk
Gyerekek játszanak egy játszóházban a zuglói Jókai Mór Általános Iskolában tartott napközis nyári tábor külső programján a budapesti Millenáris Parkban 2015. július 21-én.
Nyitókép: MTI/ Balogh Zoltán

Szakértők: be kell oltani a gyerekeket is a nyájimmunitáshoz

A Pfizer koronavírus elleni vakcinája már 16 éves kortól adható, Izraelben 12 éveseken is próbálják. Falus András immunológus úgy látja, 70-80 százalékos átoltottságra lesz szükség. Márpedig a 18 éven aluliak a társadalom nagyjából ötödét adják.

Legkorábban év végére alakulhat ki nyájimmunitás Magyarországon – erről Falus András beszélt az ATV Híradójának. Az immunológus szerint ehhez nem elég a 60 százalékos átoltottság, minimum 70-80 százalékos kell. Póta György házi gyermekorvos pedig arra figyelmeztet, hogy a gyerekek nyájimmunitása nélkül nem lehet leküzdeni a járványt.

„A teljes körű nyájimmunitás elérése teljesen lehetetlen anélkül, hogy a gyerekeket ne oltsuk át” – így látja a védettség kérdését Póta György, aki kiemelte a harmadik hullámban gyermekeknél is előfordultak súlyosabb lefolyású esetek. Szerinte a gyermekek beoltása nem csak az ő védelmüket szolgálja, hanem a lakosság védettsége szempontjából is fontos lenne. A gyermekorvos magyarázata szerint,

ha minden 18 év feletti állampolgár megkapja az oltást, azonban a gyerekek nem, akik a lakosság 20 százalékát adják ki, még mindig csak 80 százalékot beoltottságról lehet beszélni.

A szakember hozzátette, Pfizer vakcina jelenleg 16 éves kortól engedélyezett, ám Izraelben kísérleti jelleggel 12 éves kortól elkezdték beoltani a gyerekeket az oltóanyaggal, az eredmények pedig biztatóak.

Balkányi László is a gyermekek oltását tarja fontosnak. Az ECDC orvosi tudásmérnöke kiemelte, egyelőre azért nem oltják a gyerekeket, mert az eddigi vizsgálatok nem terjedtek ki a fiatalokra és a gyerekekre, és nem azért, mert veszélyes lenne rájuk az oltás.

Falus András azt hangsúlyozta, hogy csak a második oltást követően lehet beszélni nyájimmunitásról. „Lehet, hogy pesszimistának tűnök, de én a 70-80 százalékos átoltottságot gondolnám a határnak, a nyájimmunitásnak” – jelentette ki az immunológus. Falus úgy látja, a teljes átoltottság az emberek oltási hajlandósága mellett, az oltóanyagok beérkezésétől és az elosztás gyorsaságától függ.

A szakember szerint az adatbázisok rendbehozatalától számított két hónap múlva kialakulhat a 80-90 százalékos átoltottság. „Az, hogy ez mikor lesz, nem hiszem, hogy én ezt meg tudom mondani, nagyon szeretném, ha ebben az évben ez létrejönne” – mondta.

A szakemberek valamennyien hangsúlyozták, hogy a nyájimmunitás kialakulásáig a távolságtartás és maszk viselése elengedhetetlen szerepet tölt be a járvány elleni védekezésben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Egyre több kutatás mutat rá, hogy az a vállalat, ahol férfi és női vezetők is részt vesznek a vállalatirányításban, üzletileg is sikeresebbek. Emellett számos tanulmány erősíti meg, hogy a vegyes csapatok a vállalat minden szintjén jobb termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek. A Bosch idén tizenegyedik alkalommal, négy helyszínen engedett bepillantást az autóipari innováció és gyártás világába a Lányok Napján. A Bosch maklári telephelyén a tudományok és a technológia iránt érdeklődő fiatalok a járműalkatrész-gyártással ismerkedhettek meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×