INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

koronavírus-járvány

oltás

gyerekek

nyájimmunitás

Gyerekek játszanak egy játszóházban a zuglói Jókai Mór Általános Iskolában tartott napközis nyári tábor külső programján a budapesti Millenáris Parkban 2015. július 21-én.

Szakértők: be kell oltani a gyerekeket is a nyájimmunitáshoz

Infostart

A Pfizer koronavírus elleni vakcinája már 16 éves kortól adható, Izraelben 12 éveseken is próbálják. Falus András immunológus úgy látja, 70-80 százalékos átoltottságra lesz szükség. Márpedig a 18 éven aluliak a társadalom nagyjából ötödét adják.

Legkorábban év végére alakulhat ki nyájimmunitás Magyarországon – erről Falus András beszélt az ATV Híradójának. Az immunológus szerint ehhez nem elég a 60 százalékos átoltottság, minimum 70-80 százalékos kell. Póta György házi gyermekorvos pedig arra figyelmeztet, hogy a gyerekek nyájimmunitása nélkül nem lehet leküzdeni a járványt.

„A teljes körű nyájimmunitás elérése teljesen lehetetlen anélkül, hogy a gyerekeket ne oltsuk át” – így látja a védettség kérdését Póta György, aki kiemelte a harmadik hullámban gyermekeknél is előfordultak súlyosabb lefolyású esetek. Szerinte a gyermekek beoltása nem csak az ő védelmüket szolgálja, hanem a lakosság védettsége szempontjából is fontos lenne. A gyermekorvos magyarázata szerint,

ha minden 18 év feletti állampolgár megkapja az oltást, azonban a gyerekek nem, akik a lakosság 20 százalékát adják ki, még mindig csak 80 százalékot beoltottságról lehet beszélni.

A szakember hozzátette, Pfizer vakcina jelenleg 16 éves kortól engedélyezett, ám Izraelben kísérleti jelleggel 12 éves kortól elkezdték beoltani a gyerekeket az oltóanyaggal, az eredmények pedig biztatóak.

Balkányi László is a gyermekek oltását tarja fontosnak. Az ECDC orvosi tudásmérnöke kiemelte, egyelőre azért nem oltják a gyerekeket, mert az eddigi vizsgálatok nem terjedtek ki a fiatalokra és a gyerekekre, és nem azért, mert veszélyes lenne rájuk az oltás.

Falus András azt hangsúlyozta, hogy csak a második oltást követően lehet beszélni nyájimmunitásról. „Lehet, hogy pesszimistának tűnök, de én a 70-80 százalékos átoltottságot gondolnám a határnak, a nyájimmunitásnak” – jelentette ki az immunológus. Falus úgy látja, a teljes átoltottság az emberek oltási hajlandósága mellett, az oltóanyagok beérkezésétől és az elosztás gyorsaságától függ.

A szakember szerint az adatbázisok rendbehozatalától számított két hónap múlva kialakulhat a 80-90 százalékos átoltottság. „Az, hogy ez mikor lesz, nem hiszem, hogy én ezt meg tudom mondani, nagyon szeretném, ha ebben az évben ez létrejönne” – mondta.

A szakemberek valamennyien hangsúlyozták, hogy a nyájimmunitás kialakulásáig a távolságtartás és maszk viselése elengedhetetlen szerepet tölt be a járvány elleni védekezésben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/ Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018