eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pxhere

Lecsap az óraátállítás a digitálisan tanuló gyerekekre

Gyarmati Éva javaslatot is tesz: az átállás után negyed, fél, majd háromnegyed órával kezdődjön előbb a következő tanítási nap, mert nem mindegy, hogy milyen agyat használnak tanulásra a legkisebbek.

Ideális esetben egy hónappal az óraátállítás előtt el kellene kezdeni a gyerekek felkészítését a változásra. A kicsik idegrendszere ugyanis még nehezebben tűri, ha felborul a belső ritmusuk. A szakember szerint főleg most, az online oktatás idején az iskolakezdés időpontját is rugalmasabban lehetne kezelni.

"Mindenkinek, így a gyermekeknek is fontos, hogy legyenek biztos támpontjaik, a legkisebbeknél ráadásul ez még idegrendszeri rendeződést is jelent, egy olyan ritmushoz, amit fel tud venni az idegrendszere, a szervezete, sokkal könnyebben tud alkalmazkodni" – vélekedett az InfoRádió által megkérdezett gyermekpszichológus, Gyarmati Éva.

Szerinte "meglehetősen keményen hat" az óraátállítás, hisz

nem a belső ritmus szerint kell felkelniük, lefeküdniük a gyerekeknek.

"Ha egy órát elveszünk vagy hozzáadunk, az hatalmas változás számukra, megzavarja a napi ritmust. Egyébként is sokkal nagyobb most a figyelemzavar, felfordult a világ, a gyerekek nem tudnak kellően alkalmazkodni, csak úgy tűnik, mintha alkalmazkodnának, miközben belül más a helyzet. Ennek következtében a tanulásban is lehetnek most gondok. Tulajdonképpen minden visszaeshet, ami mentális energiát kíván" – figyelmeztetett.

Az egyórás átállást már most el kell kezdeni a hétvége előtt, hogy ne egyszerre zuhanjon rá a gyermekre az egy óra elvesztése a hétvégén.

Reménykedik benne, hogy hamarosan véget ér ez az évi kétszeri átállás, "az emberi idegrendszer szintjén felhalmozódó veszteség talán már nagyobb is annál, mint amennyit nyerni lehet ezzel".

Ehhez a hatáshoz pedig – Gyarmati Éva szerint – csak hozzáadódik az otthoni és iskolai tanulás közötti váltás is, a tanulókat érintően pedig felveti, az óraátállítást követően negyed, fél, majd háromnegyed órával lehetne a "nyomába eredni" az iskolai munkarendnek, hogy könnyebb legyen az átállás,

"azon a negyed-negyed órán nem múlik semmi a tananyag megtanulása szempontjából, az agy használhatósága szempontjából viszont igen sok".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×