eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Mintegy 15 ezer gyerek járhat további egy évig óvodába

Ezek legnagyobb részét már elbírálta az Oktatási Hivatal.

Az Országgyűlés még 2019-ben hozott döntést arról, hogy 2020. január 1-jétől csak a szülő, vagy gyám kérelme alapján, szakmailag indokolt esetben maradhat a 6. életévét már betöltött gyermek az óvodai nevelésben. Ezzel szoros összefüggésben döntés született arról is, hogy a 3. életévüket már betöltött gyermekek legfeljebb egy évre, a kormányhivatal döntése alapján kaphatnak felmentést az óvodába járás alól.

Az intézkedések célja az oktatás eredményességének javítása, ugyanis a különböző nemzetközi felmérések egyértelműen alátámasztják, hogy a 3 éven át óvodai nevelésben részt vevő gyermekek esetében jobb tanulói teljesítmények várhatók, mint azoknál, akik ennél rövidebb ideig jártak óvodába – áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóközleményében.

Közölték: az Oktatási Hivatalhoz 16 480 halasztási kérelem érkezett január 15-ig. Ezek legnagyobb részét már elbírálta a hivatal.

A meghozott döntések 96 százaléka helyt adott a szülők kérelmének, és lehetővé tette további egy évre a gyermekek óvodai nevelésben való részvételét.

Szakértő kirendelésére csak az eljárások 53 százalékában volt szükség.

A tankötelezettség korábbi megkezdésére vonatkozóan összesen 237 kérés érkezett, a hivatal ezek többségének is helyt adott, így ezekben az esetekben a gyermekek a 6. életévük betöltését megelőzően kezdhetik meg iskolai tanulmányaikat.

Vitatott rendelkezések is vannak

A tankötelezettség kérelemre kezdeményezett halasztásával kapcsolatos eljárást vizsgálja az Alkotmánybíróság, illetve a közelmúltban megvizsgálta az alapvető jogok biztosa, aki az eljárás több – jelenleg is alkalmazott – garanciális elemét kérte törvényi szinten rögzíteni. Az Emmi megvizsgálja a konkrét felvetéseket és kész az eljárás garanciális elemeinek megerősítésére – közölte a tárca.

Mint Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője az InfoRádióban felidézte, az ombudsman korábbi megállapításai szerint három pontban sérti az eljárás a gyerekek és szüleik érdekeit.

  • Esélyegyenlőtlenség: az online kérvényezéses hatósági eljárás bevezetésével a hátrányos régiókban nem biztos, hogy élni tudnak az érintettek.
  • Sok feladat: az új rendszer az ombudsman szerint túl sok terhet ró a pedagógiai szakszolgáltatokra, miközben akiknek valóban szükségük lenne az ő munkájukra, a háttérbe szorulnak.
  • Határidő: a január 15-i határidőt „feleslegesen korainak” tartja az ombudsman.

Miklós György megjegyezte: ugyan a kérvények döntő többségét elfogadták, de a megnehezített eljárás rend miatt mégis lecsökkent azok száma, akik további egy évig az óvodában tartanák a gyerekeiket.

A korábbi rendszerben jellemzően 30-35 ezer volt az érintett gyerekek száma, míg idén 17 ezernél is kevesebb. „A nagyon nagy csökkenés pedig nem azért történt, mert hirtelen iskolaérettek lettek a gyerekek, hanem, mert sok szülő nem adta be a kérvényt, pedig a gyereknek szüksége lett volna rá” – vélekedett a Szülői Hang Közösség képviselője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×