eur:
394.41
usd:
370.26
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Müller Cecília: akit beoltottak, annak már nem kell karanténba vonulnia

A járvány másképpen alakul, mint vártuk. Emelkedő fordulatot vesz a járványgörbe a számítások szerint, bár az adatok még stagnálást mutatnak – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Nem javasolja a városvezetőknek, hogy enyhítésekről döntsenek.

2040 háziorvosi praxisnak lesz lehetősége az AstraZeneca-vakcinával oltani, 2964 praxisban a Pfizer-oltással oltanak – jelentette be Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos. Emellett a háziorvosok választják ki azokat, akik a Szputnyik V vakcinát kaphatják meg.

A háziorvosok azt jelezték, hogy a páciensek tömegesen érdeklődnek telefonon, de azt kérik, hogy várják meg az orvos jelentkezését, a háziorvosok minden héten frissített listát kapnak a regisztrált oltakozókról. Azt kérik, hogy akiket oltásra hívnak, tartsák az időpontot, így elkerülhetik a tumultust.

A praxisok azt jelzik, hogy ismét egyszer több a megbetegedés, ezért azt kérik, hogy a járványügyi szabályokat tartsák be, és regisztráljanak az oltásra. "A vakcinákról mindenki tájékozódjon figyelmesen, ehhez hiteles forrásként a háziorvos kollégákat ajánlom" – mondta Békássy Szabolcs.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 166 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 123 esetben léptek fel. Üzletekben 34 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 9 emberrel szemben kellett intézkedni – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

A nyitvatartási szabályok miatt eddig 825 intézkedés kellett, 214 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét. A január 31-i szigorúbb szabályok hatályba lépése óta három helyet kellett hat hónapra bezáratni.

Kedden 324 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Összesen 36 202 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 83 rendőri intézkedés történt. 8311 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 3389 újat rendeltek el kedden, és összesen 19 414 zárlat van hatályban.

1279 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 380 013 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 347 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 285 022 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 644 főre csökkent. 3747 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 296-an vannak lélegeztetőgépen – ismertette az elmúlt 24 óra adatait Müller Cecília országos tisztifőorvos.

"A járvány másképpen alakul, mint vártuk.

Megtorpant a lefelé menő második hullám, a görbe nem megy tovább lefelé, és ennek az okát még keresik. Lehet, hogy ez már a harmadik hullám kezdete, de lehet az új mutáns is, amely sokkal ragályosabb. Emiatt emelkedő fordulatot vesz a járványgörbe a számítások szerint, az adatok még stagnálást mutatnak" – mondta Müller Cecília. Az ismét emelkedő tendenciát a védőoltások gyors beadásával lehet megakadályozni.

Köszönetet mondott a háziorvosoknak, akik most a megelőzésben vállalnak fontos szerepet, hiszen szervezik az oltásokat, és oltanak többféle vakcinával is. "Ők azok a kapuőrök, akiket bizalommal ruháznak fel a betegeik. Kulcsszerepük van az oltási terv végrehajtásában" – mondta a tisztifőorvos.

Eddig 292 627 fő kapott oltást, közülük 113 570 fő már a második oltását is megkapta. Most zajlik a vakcinák kiszállítása, a Pfizer ma jut el a praxisokhoz és az oltópontokra, de elindul az oltás az AstraZeneca oltóanyagával is, míg a Szputnyik V-vel a fővárosi oltópontokon kezdik el az oltást. További vakcinákat várnak, az AstraZeneca csütörtökön érkezik, 45 600 adag, illetve a Moderna ideje még nem biztos, ez 21 600 dózis lesz.

A szennyvízben ismét emelkedik országosan a koronavírus örökítőanyaga. Budapesten, Győrben, Miskolcon és Székesfehérváron kifejezetten emelkedő tendenciát mutat, Békéscsabán és Kecskeméten csökken, máshol stagnál vagy enyhe mértékben emelkedik.

Új szabály: ha valaki mindkét oltását megkapta, és a megadott idő eltelt – ez a Pfizernél 7-10 nap, az AstraZenecánál 15 nap –, azaz elnyerte a teljes védettsége, akkor,

ha kontaktszemélyek minősül, nem kell karanténban tartózkodnia.

Az Egészségügyi Világszervezet azt kutatja, hogy honnan és hogyan indult el a mostani koronavírus-járvány. Keresi azt is, hogy melyik volt a közti állat, amely a vírust átvitte állatról emberre. A tobzoskát említették, de a kutatók ezt még nem igazolták. Azt viszont megállapították, hogy valószínűtlen, hogy egy kínai laboratóriumból került volna ki ez a vírus, hanem zoonózisról van szó.

A Szputnyik vakcinát benyújtották az európai gyógyszerhatósághoz engedélyezésre, de minden paraméterében megfelel a biztonságos és hatásos vakcina követelményeinek.

Több városban gondolkoznak azon, hogy enyhítenek a szabályokon, de a járványügyi adatok alapján ez túl korai. A környező országokban is inkább szigorítanak, mert egy korai nyitás sok veszélyt rejt magában – mondta Müller Cecília.

Kérdések

Miskolc és Kecskemét is lazít. Mi a vélemény erről?

A városvezetésnek hatásköre van ehhez, de ez rendkívüli felelősséggel is jár. Mindenkit körültekintésre és óvatosságra intek.

Van-e influenzajárvány?

Nincs, ez annak is köszönhető, hogy a higiénés szabályokkal minden cseppfertőzéses betegség ellen védekezünk. Eddig egy B típusú influenzavírust tudtak kimutatni.

Társasházban hogyan kell védekezni, ha valaki megbetegedett és karanténban van?

Nem szabad a fertőzöttnek elhagynia a lakását, de alkalmazni kell a higiénés, fertőtlenítési szabályokat a közös használatú területeken. A fertőzött többletkockázatot nem jelent a társaház többi lakójára.

Melyek a legjellemzőbb szabálysértések?

Három hónapja vannak érvényben a védelmi intézkedések. A lakosság megértette a döntést, azt tapasztalja a rendőrség, hogy nincsenek kimagasló értékek a szabálysértéseknél.

Mikor olthatják be az emberek többségét?

Abban reménykedünk, hogy márciusban mindenki számára elérhetővé válik az oltás lehetősége.

Autoimmun és daganatos betegeknek javasolják-e az oltást?

Általában igen, de ezek a betegségek különböző stádiumban zajlanak le, ezért ettől függ, hogy javasolt-e az oltásuk. A konkrét döntést mindig a kezelőorvos hozza meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×