eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Január 11. után is marad a középiskolákban a digitális tanrend

Az operatív törzs azt javasolja a kormánynak, hogy január 11-én hosszabbítsa meg a tantermen kívüli digitális munkarendet – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte: már a jövő héten megérkezhet az első szállítmány a Moderna vakcinájából is.

Az oktatás állapotáról számolt be elsőként Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. A téli szünetben fertőtlenítették az intézményeket, az év eleji szűréskor 209 oktató fertőzöttségét mutatták ki. A tesztelés iránti érdeklődés csökkent, alig húszezren vették igénybe a lehetőséget.

Január 4-én zökkenőmentesen indult az oktatás, 12 óvodában és 14 iskolában volt szükség intézkedésre, de van, ahol csak néhány csoportban vagy osztályban rendeltek el digitális tanrendet. A belépéskor továbbra is zajlik a hőmérés, és a jövő héten megkapják az intézmények a fertőtlenítőszereket is.

A középiskolákban november 11. óta digitális tanrend van, az eémőlt időszakban azt elemezték, hogy vissza lehet-e állni a jelenléti oktatásra. Végül az óvatosság mellett döntöttek, ezért az operatív törzs azt javasolja a kormánynak, hogy január 11-én hosszabbítsa meg a tantermen kívüli digitális munkarendet. A kormány dönt majd erről, a részleteket pénteken hozzák nyilvánosságra, de az iskoláknak úgy kell készülniük, hogy marad a jelenlegi rendszer – közölte az államtitkár.

A pedagógusok közül is elsőként a 60 év felettieket oltják majd be, utána a veszélyeztetetteket, de az államtitkár azt kérte, ehhez az oktatásban dolgozók is regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

3068 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 334 836 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 127 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 325 főre emelkedett. A gyógyultak száma technikai okok miatt változatlan a szerdai naphoz képest, 179 541 fő. A gyógyultak legfrissebb adatait holnap közöljük. Az aktív fertőzöttek száma 144 970 fő. 5387 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 367-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az elmúlt 24 óra adatait Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Rendben zajlik az egészségügyi dolgozok oltása, az intenzív és a sürgősségi osztályon dolgozók már megkapták a vakcinát, most a többi osztályon dolgozók oltása folyik. A 25 oltóponton kívül már a városi kórházakban is oltanak, majd belépnek a körbe a szakellátók és a háziorvosi rendszer, ha már rendelkezésre áll elegendő vakcinamennyiség. Már minden egészségügyi dolgozónak lehetősége van oltásra. Nagy az érdeklődés, nem mindig könnyű bejelentkezni, ezért e-mailben érdemes jelentkezni az oltópontokra. Szerda estig 31,5 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be – jelentette be az országos tisztifőorvos.

Elkezdték az idősotthonban lakók oltását is, első körben négy nagy létszámú intézményben Budapesten, Pécsen és Miskolcon. Jelentős számban jelentkeztek a lakók és a dolgozók, összesen 1226 ember kérte a vakcinát. Az idősotthonok lakói a leginkább veszélyeztetettek, ezért ott folytatják az oltást. Ezeken a helyeken tapasztalatokat is gyűjthetnek a szakemberek, amelyeket a későbbiekben hasznosíthatnak.

Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Moderna vakcináját. Az unió 80 millió adagot kötött le, és Magyarország 1 774 ezret foglalt le, ez 887 ezer ember oltását teszi lehetővé. A jövő héten már meg is érkezhet az első szállítmány Magyarországra – közölte Müller Cecília.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 207 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 173 esetben léptek fel. Üzletekben 17 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 17 emberrel szemben kellett intézkedni – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

A nyitvatartási szabályok miatt eddig 686 intézkedés kellett, 190 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét. Egy esetben döntöttek egy presszó ideiglenes bezárásáról: Ballószögön a kocsmában vendégeket szolgáltak ki, ezért hét napra zárták be a helyet.

Szerdán 335 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Összesen 22 198 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 61 rendőri intézkedés történt. 10 100 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 3062 újat rendeltek el kedden, és összesen 21 627 zárlat van hatályban.

Kérdések

Melyik háziorvos adhat be majd vakcinát?

Minden háziorvosra számítanak, ők mindig is oltottak. A rendelők alkalmasak az oltás beadására, mert felszereltek hűtőszekrénnyel és orvostechnikai eszközökkel, amelyek szükségesek az oltáshoz. Ahogy a vakcinák érkeznek, úgy számítanak majd rájuk.

Indokolt-e még a közterületi maszkhasználat?

Feltétlenül indokolt, mert a járvány továbbra is zajlik, itt van a vírus velünk. A védőoltás megérkezett, de csak a második adag beadás után egy héttel alakul ki a teljes védelem, és még beoltva is hordozhatjuk a vírust, ezért kell a maszk.

Milyen adagolásban érkezik a vakcina?

Egy ampullában öt adag van. Hogy egy adag se menjen kárba, ezért hívják be az oltakozókat időpontra. Így pontosan annyi ember tudnak fogadni, amennyi adag rendelkezésre áll. Nem maradhat felhasználatlan egy adag sem.

Megjelent-e már a koronavírus brit mutációja Magyarországon?

Továbbra sem találtak még mutáns vírust nálunk. A környező országokban már megjelent, de itt még nem tudták kimutatni.

Mennyi influenza elleni oltást adtak be ebben a szezonban?

Nem fordulhatott elő, hogy valaki kért és nem kapott, mert 1 357 000-et bocsátottak rendelkezésre, és ebből még van 200 ezer jelenleg is. A gyerekeknek szánt oltásból még 54 ezer áll rendelkezésre. Egy újabb gyártási tétel is érkezik hamarosan.

Hogy áll a magyar vakcinafejlesztés?

A Debreceni Egyetem fejleszti a magyar vakcinát, ennek az elve az influenzavakcinához hasonló, elölt vírust használnak. Jelenleg az inaktiválás, az élő vírus ártalmatlanítása zajlik, ez egy bonyolult folyamat.

Tervezik-e itthon, hogy brit mintára a Pfizer-vakcina második adagját később adják be?

Minden gyógyszernek van egy alkalmazási előirata, és akkor garantálja a hatásosságát, ha ezt követik. Mi tartjuk ehhez magunkat. Nem tartjuk megfelelőnek az eltérést az alkalmazás előirattól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×