eur:
393.52
usd:
368.96
bux:
65852.27
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: honvedelem.hu/Kismartoni Mátyás

Érdekes lelet bukkant elő a Dunából

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárai rá egy, a közelmúltban tartott gyakorlaton.

A honvedelem.hu cikke szerint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálata néhány héttel ezelőtt Budapesten, a Várkert Bazár előtti folyószakaszon gyakorlatozott, amikor Szél Norbert tűzoltó a meder alján egy szokatlan tárgyat vett észre. A kőgolyó anyagából arra következtetett, hogy abban robbanóanyag nincs, ennek ellenére a partra szállítás után a honvédség tűzszerészei is megvizsgálták a tárgyat.

Gajdos Milán, a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje azt mondta: a tűzszerészek is azonnal látták, hogy a kőgolyó nem rendelkezik töltettel, így nem is minősül robbanótestnek. Ezzel együtt kiemelte: változatlanul azt kérik, hogy ha bárhonnan ilyen jellegű tárgy kerül elő, azonnal értesítsék a rendőrséget, hiszen a legártalmatlanabbnak tűnő, akár évszázadok óta a helyszínen heverő ágyúgolyó is lehet működőképes, ha rendelkezik robbanótöltettel.

A Dunából kiemelt, hetven kilogrammos kőgolyóról Gondos László, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) gyűjteményvezetője elmondta: "ezek kifejezetten a tömegükkel pusztítottak, nem volt bennük robbanószer. Rövid csövű mozsárágyúkból lőtték ki őket és úgy viselkedtek, mint az aknavető lövedékek: nagy ívben zuhantak az elérni kívánt területre, azaz fedett terület mögé lehetett vele belőni, hogy ott végezzen pusztítást".

A hatalmas kőgolyó leltári számot kap és kiállítják a HM HIM udvarán - olvasható a cikkben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×