eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Szeméttelep
Nyitókép: Fotó: Kurucz Árpád (magyarnemzet.hu)

Huszonnégy ezer tonna öngyújtó a lángokban – hamis áruk nyomában

Így zajlik a hamis áruk megsemmisítése a rákospalotai szemétégetőben. Nemcsak a márkás divatcikkeket és népszerű műszaki felszereléséket utánozzák és adják rosszabb minőségben, viszont olcsóbban az eredetinél.

Huszonnégy tonna hamis öngyújtót égetett el az adóhivatal múlt héten a rákospalotai szemétégetőben – írja a rákospalotai erőműben készített riportjában a magyarnemzet.hu. Hogy mekkora kárt jelent a hamisítás, azt jól jelzi, hogy ez az egyetlen tétel több mint negyvenmillió forintos veszteséget okozhatott volna.

Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője azt mondja, nincs abban semmi meglepő, hogy már az öngyújót is hamisítják, az erre szakosodó illegális körök tulajdonképpen mindent hamisítanak. A márkás termékek általában drágábbak, a magasabb ár pedig rendszerint jobb minőséget, megbízhatóságot, tartósságot is jelent. A márka a mindig állandó minőség garanciája. A hamisítók minden olyan terméket utánoznak – természetesen jogellenesen –, amire van kereslet. Rendszerint márkás ruhák, elektronikai cikkek, illatszerek, mosóporok, gyerekjátékok, napszemüvegek és táskák, karórák másolatai érkeznek nagyobb mennyiségben a magyar piacra, de akadnak különlegesnek mondható termékek is. Ilyen például az öngyújtó, ahogy konyhai cikkeket, késeket, sőt az áruszállításhoz használt raklapokat is hamisítják – magyarázza Kis Péter András.

Kamion hozza a megsemmisítésre váró öngyújtókat, a rakományt fegyveres pénzügyőrök kísérik – a hamis áru megsemmisítése csak szoros felügyelettel lehetséges.

Több egyenruhás felügyeli, hogy a munkások minden hamis öngyújtóval töltött dobozt a tízezer köbméteres szemétbunkerbe dobjanak.

A huszonnégy tonna kirakodása eltart egy darabig. A beömlő szemetet – az adóhatóság szállítmányával együtt – két hatalmas vaskarom, szakkifejezéssel tíztonnás polipmarkolós híddaru emeli a magasba és dobja a kazánok hulladékadagoló tölcsérébe.

A szóvivő arról beszél, hogyan akadt a tétel a hatóság horgára: "A Távol-Keletről érkező áru belépésekor lett gyanús a szállítmány, a NAV pedig megkereste a céget, amelynek népszerű emblémája szerepelt az öngyújtókon. A társaság jelezte, hogy engedély nélkül előállított darabokról, hamisítványokról van szó. A tétel azután került a hulladékégetőbe, hogy az importőr nem emelt kifogást a megsemmisítés ellen. Egyébként gyakori, hogy teherautókon elrejtve próbálják a csempészek behozni a hamis árut Magyarországra, ahogy az sem ritka, hogy alkatrészenként, alkotóegységenként érkeznek a termékek. Pél­dául

egyik körben hozzák be a márkajelzés nélküli ruhákat, majd egy másikban azokat a logókat, amelyeket engedély nélkül varrnának rájuk.

És ma már az is bevett módszer, hogy eredetiként kísérlik meg behozni a hamis portékát."

A szóivő azzal kapcsolatban, hogy miről lehet felismerni a hamisított árút, elmondja, hogy "parkolókban nem árulnak luxuscikkeket, különösen nem harmadáron és számla nélkül. Az utánzatok általában gyengébb minőségűek, így a silányabb megmunkálás, a pontatlan varrás vagy a gyenge csomagolás szemet szúrhat. Más a logó, aránytalan a betűméret, adott esetben a szag is árulkodó lehet. Merthogy az alapanyag kellemetlen szaga rossz minőségre s ezzel hamisításra utalhat, de manapság azért előfordulnak kiváló minőségű illegális másolatok is. A NAV egyik legfontosabb feladata a hamisítás visszaszorítása, így a szervezet naponta végez ellenőrzéseket piacokon, üzletekben és persze a közutakon, a határon."

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×