eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Medence a budapesti Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszodában 2020. március 3-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

BKIK: ötvenmilliárdos válságalap kell a budapesti turizmus megmentéséhez

A drámai helyzetbe került turisztikai vállalkozások megmentésére 50 milliárd forintos Budapesti Válságkezelési Alap felállítását sürgeti a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK). Az alap nagyobbik részét a főváros és a budapesti kerületek adnák össze 45-45 százalékban. A kormányzat a maradék 5 milliárd forinttal, továbbá adóelengedéssel és kedvezményes beruházási hitellel járulhatna hozzá a kezdeményezéshez.

A BKIK 75 millió forinttal, költségvetési főösszeg arányosan beszállna az alapba. A kamara javaslatcsomagja bértámogatást, kiadáscsökkentést, fogyasztásösztönzést, felújítási támogatást és átképzéseket is tartalmaz.

Nagy Elek, a BKIK elnöke a közleményben elmondta: a budapesti turisztikai vállalkozásokat az ország más részeinél lényegesen jobban sújtja, sok esetben már végzetesen érinti a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet.

"Ha nem fogunk össze, rövidesen több tízezer munkavállaló elbocsátására és tömeges üzletbezárásokra kerülhet sor".

A BKIK konkrét intézkedéseket, összegeket és költségelosztást is tartalmazó válságkezelési alapjával már rövid-középtávon megállítható a fővárosi turizmus, és az azt kiszolgáló gazdasági infrastruktúra teljes összeomlása – ismertette.

A BKIK javaslata szerint a legnagyobb, mintegy 30 milliárd forint forrást az ideiglenesen válságba jutott vállalkozások bértámogatására kell fordítani az alapból.

Hat hónapon keresztül 50 ezer budapesti turisztikai munkavállalónak havi 100 ezer forint bértámogatást kell nyújtani.

Ennek kiegészítésére a kormány tegye lehetővé, hogy további 100 ezer forintot havonta köztehermentesen, bérként kapjanak meg az érintett alkalmazottak, a TB jogviszonyukat pedig az állam fedezze.

Az önkormányzati költségcsökkentő intézkedések részeként átmeneti bérleti díjcsökkentést, indokolt esetben akár elengedést tartanak szükségesnek a fővárosi tulajdonú ingatlanok esetében, ahogy a közterület-használati díjak mérséklését, vagy elengedését is.

A távolságtartási és higiéniás szabályok betartásának segítésére 4 milliárd forintot fordítanának az alapból. A fogyasztásnövekedést 10 milliárd forintból támogatnák, a budapestieknek például utalványok osztásával.

Ötmilliárd forinttal támogatnák a válság alatt üres szálláshelyek, vendéglátóhelyek felújítását, ami az építőiparnak és a kapcsolódó iparágaknak jelent megrendelést. A BKIK kezdeményezi a kormánynál ennek a támogatásnak a megsokszorozása érdekében, hogy az innen elnyert összeg mellé alacsony kamatozású, hosszú lejáratú, 20 százalék önerővel felvehető beruházási hitelt dolgozzanak ki. Így ez a keret 25 milliárdos budapesti beruházást generálhat. A kamara saját szervezeti keretéből vállalja azt is, hogy a fővárosi vállalkozások napi működtetéshez szükséges minden információt jól kereshetően tartalmazó budapesti gazdasági honlapot hoz létre, és működtet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×