INFORÁDIÓ
2021. május 6. csütörtök
Frida, Ivett

antigén alapú teszt

pcr-teszt

eu

oltás

immunizáció

stratégia

tesztelés

Koronavírusteszthez vesznek mintát egy férfi orrnyálkahártyájáról a Semmelweis Egyetem egyik mintavételi pontján, a salgótarjáni Szerpentin úti orvosi rendelőben 2020. május 13-án. A koronavírus-szűrőprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat.

Egységes uniós tesztstratégia készülhet

Infostart

Csütörtökön tartanak videokonferenciát az unió vezetői arról, hogyan lehetne minden tagállamra vonatkozó tesztelési és oltási stratégiát kialakítani a járvány kontrollálásának érdekében.

Egyre markánsabbak azok a hangok, amelyek az EU-tagállamok koronavírus elleni védekezésének jobb összehangolását követelik a járvány terjedésének intenzív időszakában. A csütörtök délutáni online egyeztetést még továbbiak követik majd a következő hetekben, a decemberi uniós csúcstalálkozót megelőzően. A Reuters egy uniós hivatalnokra hivatkozva azt írja, még két hasonló megbeszélés biztosan várható. Ezeknek többek között az is célja, hogy megelőzzék az első hullámban bekövetkezetthez hasonló versengést az országok közt: a koronavírus-járvány kezdetén a 27 tagállam megosztottá vált, miközben az országok egymás elől is próbálták elkapkodni a kis mennyiségben elérhető, azonban nagyon szükséges orvosi eszközöket.

Tesztelésre buzdítanak

A tagállamok közül a kezdettől nagy számban teszteket elvégzők - mint Németország - alacsonyabb halálozási adatokat jegyezhettek fel, mint a kevesebbet tesztelők. Az EU vezetői ezért is szeretnének közös tesztelési és nyomkövetési stratégiát kialakítani, de egyelőre nem sikerült eredményeket elérni ezen a területen.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke komolyabb együttműködést kér a tesztek vásárlása és fejlesztése terén. Nemcsak a pontos eredményt adó PCR-tesztek, hanem az antigéntesztek használatára is buzdít, hiszen ezek a fertőzési gócok gyors feltárásában segíthetnek.

Előre kell dolgozni

Uniós tisztviselők szerint az online találkozók célja lesz az is, hogy sürgessék a tagállamok vakcinázási menetrendjének kialakítását annak érdekében, hogy az első időszakban, amelyben még csak kisebb mennyiségben áll majd rendelkezésre vakcina, már ha egyáltalán lesz hatásos oltás, biztosan azok kapják meg azt, akiknek legnagyobb szüksége van rá. Nagyon fontos a rizikócsoportok pontos meghatározása, mivel 2022 előtt nem lesz lehetséges a 27 tagállam teljes népességének beoltása.

Sokféle intézkedés szükséges

Az Európai Unió ajánlása szerint a legfontosabb az egészségügyi és szociális szfélrában dolgozók, a hatvan év fölöttiek, egyes alapbetegségekben szenvedők, a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók, a munkájuk miatt távolságtartásra képtelenek és bizonyos hátrányos helyzetű társadalmi csoportok beoltása. Ezzel a vírus terjedését csökkenthetik a tagállamok, ám amíg csak limitált mennyiség érhető el a majdani vakcinából, további intézkedésekre is szükség van. Ezek közt említik a maszkviselést, kijárási korlátozásokat, illetve az otthon maradásra való biztatást, nyilvános helyek bezárását, a rendezvények létszámának maximalizálást kültéri és beltéri találkozók esetében egyaránt, valamint a munkaszervezés módjának megváltoztatását és az otthoni munkát.

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018