eur:
395.81
usd:
364.87
bux:
65575.2
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Operatív törzs: további helyeken javasolt a maszkhasználat

Olyan fiatalok is lélegeztetőgépen vannak most a koronavírus miatt, akik korábban teljesen egészségesek voltak - közölte Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. A menyasszonytáncot lakodalmakban nem javasolja.

Nyolc beteg meghalt, csaknem ezer új fertőzöttet regisztráltak, az aktív fertőzöttek száma így már 15 ezer fölött van Magyarországon - derül ki a szerdai koronavírus-adatközlésből. Az operatív törzs így szerda reggel is összeült, majd újra online sajtótájékoztatót hirdetett.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi adatokat elemezve azt mondta,

a most elhunytak mind valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedtek, 48 és 69 év közöttiek,

jellemzően szív-, érrendszeri betegek voltak, sok esetben cukorbetegek vagy rákbetegek.

"Ugyanakkor 86 fő meggyógyult az elmúlt 24 órában" - mutatott rá.

Újra nyomatékosította, hogy aki kontaktkutatás miatt kerül szűrésre, annak ingyenes a tesztelés.

Csaknem 600-an vannak kórházban, több mint 30-an lélegeztetőgépen.

"A járvány felszálló ágában vagyunk"

- figyelmeztetett.

A szülők fokozott figyelmét kéri, mielőtt elengedik iskolába, óvodába gyermeküket.

Megint csak kérte, hogy mindenki használjon maszkot, új "javaslat", hogy viseljünk maszkot

  • sorban álláskor (távolságtartással)
  • liftben
  • taxiban
  • várótermekben
  • látogatáskor (hiszen nem tudhatjuk, hogy hordozók vagyunk-e)
  • esküvőn (menyasszonytánc nem javasolt)
  • bevásárláskor
  • sporteseményen
  • minden olyan helyen, ahol a másfél méteres távolság nem tartható.

A maszk levételekor ne nyúljunk a maszk felületéhez, mert az már fertőzött lehet.

A karantén 14 napról 10 napra csökkentését magyarázva újra a nemzetközi tapasztalatokra hivatkozott, ennyi idő lehet, amennyi idő alatt a nem tünetes személyek már nem fertőznek tovább.

"Nem csak azokra vonatkozik, akik külföldről hazatérnek, hanem a kontaktszemélyekre is. Természetesen változik a helyzet, ha tünetessé válik valaki, mert akkor gyanússá válik, ekkor kell telefonon hívni a háziorvost" - részletezte Müller Cecília.

Beszámolt arról is, hogy Kásler Miklós utasította a kórházigazgatókat, hogy minden utasítást hajtsanak végre és tartsák a fegyelmet a járványügyi védekezésben.

"Nem gócosan van jelen a járvány Magyarországon, hanem mindenütt, bárhol"

- jegyezte meg a tisztifőorvos.

A kórházi ágykihasználtság jelenleg 53 százalékos, 47 százalék ágy üres, ebből kell 20 százalékot fenntartani a fertőzöttek ellátására - ecsetelte.

Jelenleg a Dél-pesti, a Szent János és a Korányi kórházak vannak kijelölve a közepesen súlyos és a súlyos betegek gyógyítására. Budapesten kívül is régiónként vannak kijelölve a kórházak ugyanebből az okból.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a tájékoztatón elmondta, az elmúlt 24 órában 12 ezernél is több karantén-ellenőrzés zajlott. Az e-ellenőrzést 1815-en választották eddig.

Elmondta még, 5 esetben intézkedtek a rendőrök tömegközlekedési eszközökön a maszkhiány miatt.

Kérdések - válaszok

- Mennyire pontosak a szennyvíz alapján készített prognózisok? Lehet-e tenni valamit a jelzés után?

- Ezek tájékoztató jelzések, következtetést lehet levonni a várható fertőzöttszám-emelkedésről. Amikor a szennyvízben több tízszeres emelkedést látunk, annak van egy előzetes jósló értéke, ilyenkor 7-10 nap alatt emelkedik meg a fertőzöttszám. Egész Európában használják ezt a módszert.

- Az iskolákban miként oldják meg a használt maszkok elhelyezését? Ez veszélyes hulladéknak minősül.

- A maszkokat hulladékszempontból is meg kell különböztetnünk. Az egészségügyben történő maszkhasználat valóban veszélyes hulladékot "keletkeztet". De a hétköznapi maszkhasználatból nem ered veszélyes hulladék. Egy dupla falú zsákba kell tenni, 48 óráig pihentetni, aztán lehet kihelyezni a kommunális szemétbe.

- Ki ellenőrzi a "23 órás" szabályt?

- Az üzemeltetők tartassák be a szabályokat! Az áruátvétel, kiszállítás, fizetés miatt az alkalmazottakon kívül mások is lehetnek bent 23 óra után.

- Hány eü-intézmény, szolgáltató reagált Müller Cecília átvezénylős levelére?

- Őszintén reméljük, hogy mindenki reagált. A szolgáltatók nagy felelősséggel végzik a feladatukat. Adatokat a szolgáltatóknak folyamatosan szolgáltatniuk kell, ez része a védekezésnek. Az egészségügyi dolgozók átrendelése bármikor megtörténhet. A pici gyermekes édesanyákat nem lehet átrendelni.

- A mostani hullámban mennyire jellemzőek az atipikus esetek, előzmény nélküli betegek?

- Szerencsére nem jellemző, de jelen van ez. Van néhány olyan fiatal lélegeztetőgépen, aki jó egészségi állapotnak örvendett korábban.

- Jelenti-e tovább a háziorvos a csak gyanús eseteket? Mi lesz ezekkel az adatokkal?

- Két rendszer halad párhuzamosan, amely később "összefésülésre kerül". Ez a járványügyi megfigyelő rendszer informatikai része.

- Az orvos által gyanúsnak minősített személyekre milyen szabályok vonatkoznak?

- A gyanús eset valamiért gyanús. Megerősítése mindenkor "kívánatos", laboratóriumi vizsgálat követi a gyanúsítást. Ha igazolásra kerül a gyanús eset, akkor kezdődik a kontaktkutatás és ekkor rendelik el a 10 napos járványügyi megfigyelést.

- Hogyan zajlik az influenzaoltás beadása, ha most főleg telefonálnak a háziorvosok?

- Főleg igen. De most is van azért orvos-beteg találkozás, ilyen lesz a védőoltás beadása is. Október második felében "terítjük" az oltást a háziorvosoknak. Az igénybevétel módjára azt javasoljuk, kérjenek telefonon időpontot a háziorvostól.

- InfoRádió: A tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszkhasználat. Mit tehetnek a sofőrök? Mi történik, ha nem tesznek eleget a felszólításnak az utasok?

- A járművezető felszólíthatja a maszkot nem viselő személyt. Amennyiben az utas nem tesz ennek eleget, rendőrt hívhat a sofőr, a közlekedést megszakíthatja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Egyre feljebb az OTP

Egyre feljebb az OTP

Oldalazást láthatunk egyelőre az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×