INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

müller cecília

operatív törzs

percről percre

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.

Operatív törzs: a maszk 6 éves kor fölött kötelező

Infostart

Egyelőre nem lesz vásárlási idősidősáv, de az operatív törzs további javaslatokat fog tenni a kormánynak arra, hogy hol legyen még kötelező a maszkviselés - közölte a hétfői tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Vasárnap már 1000 fölött is járt a napi fertőzöttszám, de hétfőre virradóra is regisztráltak 876 új koronavírus-fertőzöttet, ezért az operatív törzs továbbra is napi munkában van, és közli a legfrissebb tudnivalókat.

A tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi adatokat is ismertetve egyértelművé tette, hogy nem minden fertőzött tekinthető betegnek, csak egy részük, mert a tünetmentes koronavírusosokat nem lehet betegnek tekintenki.

"A tünetmentesek is tovább tudják adni a fertőzést, így

az idősek veszélyeztetettsége továbbra is magas"

- hívta fel a figyelmet.

A hétfőn érvénybe lépett szabályok közül kiemelte a maszkhasználatot; a maszk már nem lehet sál, ráadásul - továbbra is - kötelező az orrot is eltakarnia.

Előre jelezte, további javaslatokat is fognak tenni, hogy még hol legyen ajánlott a szájmaszk használata.

"Volt már rá példa, hogy esküvőn történt csoportos fertőzés"

- idézte fel.

Ismétlőleg elmondta még, hogy 10 napra csökkent az eddig 14 napos karanténkötelezettség, de a

hatósági házi karanténban élő személy lakótársa nem szabadulhat korábban 10 napnál,

mivel ő "bizonyítottan pozitív eset mellett élt", míg a külföldről hazatérő személyek a negatív teszt után szabadulhatnak a karanténból.

A hétfői naptól az oktatási intézményekről is közölnek adatokat; már lehet tudni, hány iskola, óvoda érintett valamilyen korlátozásban. Erről hétfőn ITT írtunk részletesebben.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ helyettes vezetője a tájékoztatón az egyéni felelősség köréről beszélt, bejelentve, hogy

a maszkkötelezettség 6 éves kor fölött érvényes.

Részletesen beszélt arról is, milyen szigor vár arra, aki a tömegközlekedési eszközön nem visel szájmaszkot.

Újságírói kérdések - válaszok

- Lesz-e újra idősidősáv, kijárási korlátozás?

- A második hullám alatt is tervszerűen zajlik a védekezés, épp azért, hogy minél kevesebb korlátozást kelljen bevezetnünk. Természetesen van egy intézkedési terv, a járvány dinamikájának megfelelően fogunk mindig dönteni.

- Várható-e szigorúbb fellépés a vírustagadók ellen?

- Az oltásellenesek, vírustagadók háttértudással nem rendelkeznek, de elbizonytalanítják az embereket. Kérjük az embereket arra, hogy megalapozatlan véleményekkel ne tántorítsák el az embereket a megfelelő viselkedési módoktól. A valótlan hírek terjesztése Btk.-tényállás. Az első hullámban is volt álhírrel kapcsolatos eljárás, mindenki emlékezhet a Budapest lezárásáról szóló hírre.

- Ha tovább nő a kórházi ellátásra szorulók száma, területi vagy szakmai elvet követnek az intézmények bevonásáról?

- Számos szempont alapján döntünk, a beteg érdeke az első. Nem mindenki kerül abba az intézménybe, amelyet korábban megszokott mint ellátóhelyet.

- Kérhetnek-e a tesztet elvégző cégek a 19 500 forintos tesztdíjon felül egyéb jogcímeken pénzt, például kiszállási díj címén?

- A 19 500 forintos ár két tételből áll, a mintavétel és az analízis ára. Ezért a vizsgálatért nem kérhető több pénz. Ezt jelenti a hatósági ár.

- Mi a háziorvosok előírása arra, kiket kell teszteltetni? Van, amelyikük szaglásvesztésre sem teszteltet, van, amelyikük torokkaparásra is.

- A szabályozás folyamatosan változik. Minden orvos saját döntése és szabadsága, hogy ha gyanúsnak véli az esetet, elkészíttesse a vizsgálatot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018