eur:
392.83
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Operatív törzs: a maszk 6 éves kor fölött kötelező

Egyelőre nem lesz vásárlási idősidősáv, de az operatív törzs további javaslatokat fog tenni a kormánynak arra, hogy hol legyen még kötelező a maszkviselés - közölte a hétfői tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Vasárnap már 1000 fölött is járt a napi fertőzöttszám, de hétfőre virradóra is regisztráltak 876 új koronavírus-fertőzöttet, ezért az operatív törzs továbbra is napi munkában van, és közli a legfrissebb tudnivalókat.

A tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi adatokat is ismertetve egyértelművé tette, hogy nem minden fertőzött tekinthető betegnek, csak egy részük, mert a tünetmentes koronavírusosokat nem lehet betegnek tekintenki.

"A tünetmentesek is tovább tudják adni a fertőzést, így

az idősek veszélyeztetettsége továbbra is magas"

- hívta fel a figyelmet.

A hétfőn érvénybe lépett szabályok közül kiemelte a maszkhasználatot; a maszk már nem lehet sál, ráadásul - továbbra is - kötelező az orrot is eltakarnia.

Előre jelezte, további javaslatokat is fognak tenni, hogy még hol legyen ajánlott a szájmaszk használata.

"Volt már rá példa, hogy esküvőn történt csoportos fertőzés"

- idézte fel.

Ismétlőleg elmondta még, hogy 10 napra csökkent az eddig 14 napos karanténkötelezettség, de a

hatósági házi karanténban élő személy lakótársa nem szabadulhat korábban 10 napnál,

mivel ő "bizonyítottan pozitív eset mellett élt", míg a külföldről hazatérő személyek a negatív teszt után szabadulhatnak a karanténból.

A hétfői naptól az oktatási intézményekről is közölnek adatokat; már lehet tudni, hány iskola, óvoda érintett valamilyen korlátozásban. Erről hétfőn ITT írtunk részletesebben.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ helyettes vezetője a tájékoztatón az egyéni felelősség köréről beszélt, bejelentve, hogy

a maszkkötelezettség 6 éves kor fölött érvényes.

Részletesen beszélt arról is, milyen szigor vár arra, aki a tömegközlekedési eszközön nem visel szájmaszkot.

Újságírói kérdések - válaszok

- Lesz-e újra idősidősáv, kijárási korlátozás?

- A második hullám alatt is tervszerűen zajlik a védekezés, épp azért, hogy minél kevesebb korlátozást kelljen bevezetnünk. Természetesen van egy intézkedési terv, a járvány dinamikájának megfelelően fogunk mindig dönteni.

- Várható-e szigorúbb fellépés a vírustagadók ellen?

- Az oltásellenesek, vírustagadók háttértudással nem rendelkeznek, de elbizonytalanítják az embereket. Kérjük az embereket arra, hogy megalapozatlan véleményekkel ne tántorítsák el az embereket a megfelelő viselkedési módoktól. A valótlan hírek terjesztése Btk.-tényállás. Az első hullámban is volt álhírrel kapcsolatos eljárás, mindenki emlékezhet a Budapest lezárásáról szóló hírre.

- Ha tovább nő a kórházi ellátásra szorulók száma, területi vagy szakmai elvet követnek az intézmények bevonásáról?

- Számos szempont alapján döntünk, a beteg érdeke az első. Nem mindenki kerül abba az intézménybe, amelyet korábban megszokott mint ellátóhelyet.

- Kérhetnek-e a tesztet elvégző cégek a 19 500 forintos tesztdíjon felül egyéb jogcímeken pénzt, például kiszállási díj címén?

- A 19 500 forintos ár két tételből áll, a mintavétel és az analízis ára. Ezért a vizsgálatért nem kérhető több pénz. Ezt jelenti a hatósági ár.

- Mi a háziorvosok előírása arra, kiket kell teszteltetni? Van, amelyikük szaglásvesztésre sem teszteltet, van, amelyikük torokkaparásra is.

- A szabályozás folyamatosan változik. Minden orvos saját döntése és szabadsága, hogy ha gyanúsnak véli az esetet, elkészíttesse a vizsgálatot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×