eur:
393.77
usd:
367.96
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Védőmaszkot viselő utasok a Széll Kálmán téri metróálllomás mozgólépcsőjén 2020. április 27-én. Ettől a naptól csak sállal, kendővel vagy maszkkal eltakart arccal szabad felszállni a fővárosi tömegközlekedés járataira, s így lehet csak boltba menni és taxival utazni a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Az intézkedés nem vonatkozik a 6 éven aluli utasokra. A rendelkezés betartásának elősegítése érdekében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Főpolgármesteri Hivatal több csomópontban mosható és vasalható textilmaszkot oszt az utazóknak.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Életbe léptek a szigorúbb biztonsági szabályok, ezek változtak mától

Hétfőtől kötelező a megfelelő maszkviselés, és már nem csak a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben. Tizennégy helyett viszont ezután már csak tíz nap a kötelező karantén időtartama.

Mint arról az Infostart is beszámolt, az operatív törzs szombati bejelentése alapján szeptember 21-től azaz hétfőtől kötelező a maszkviselés a bevásárlóközpontokban, a mozikban, a színházakban, a múzeumokban, a könyvtárakban, a postai és egyéb ügyfélszolgálatokon is, továbbá a tömegközlekedési eszközökön túl azok megállóiban, váróhelyiségeiben is, valamint a sportlétesítményekben.

A rendelkezés értelmében az arc eltakarására a sál már nem elegendő, szabályos maszkot kell viselni.

A szabályszegést szankcionálhatják, az üzemeltetők, működtetők maguk is felszólíthatják az illetőt a maszkviselésre, de rendőri segítséget is kérhetnek. Ezen kívül ezután a kormányhivatalok népegészségügyi szakemberei is ellenőrizhetnek.

A MÁV-Start és a Volánbusz is hétfőtől tovább szigorítja a maszkhasználatot. A lényeg, hogy a maszkot már nem csak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem azon állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező lesz hordani, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik. A szigorítás a 6. életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenkire vonatkozik.

Hétfőtől rövidebb a karantén ideje

Ahogyan Európa több országában már érvényben van, szeptember 21-től Magyarországon is tizennégy helyett tíz napig tart a kötelező karantén időtartama. Müller Cecília országos tisztifőorvos ezt az operatív törzs szombati tájékoztatóján azzal indokolta, hogy az eddigi tapasztalatok és a nemzetközi gyakorlat alapján úgy látják, hogy tíz nap elegendő a koronavírusos tünetek felismerésére, hiszen a lappangási idő öt-hat nap.

Hatósági áras a PCR-teszt

Szintén hétfőtől hatósági áras a PCR-teszt, 19 500 forintnál többet egyetlen egészségügyi szolgáltató vagy laboratórium sem kérhet ezekért a tesztekért, függetlenül attól, hogy magán- vagy közellátást nyújt. A tesztek túlnyomó többsége eddig is térítésmentes volt, és ez így is lesz a továbbiakban is, ha járványügyi érdekből - a kórház vagy a háziorvos rendelésére - végzik el a tesztelést. A 19 500 forintos árat azoknak kell megfizetniük, akik önszántukból tesztelnének, vagy a két hét kötelező házi karantént váltanák ki. Ezen az áron felül egyéb költség nem számolható fel.

Eszerint a vizsgálat költsége két összegből tevődik össze: a laborvizsgálat díja legfeljebb 17 000 forint lehet, a mintavételért pedig 2500 forintot kérhetnek a szolgáltatók. Eddig átlagosan 25-33 ezer forintba került egy teszt, az ennél olcsóbb szűrésnél a páciensnek magának kellett levenni a vizsgálatra küldött mintát.

Korlátozzák a nyitvatartást

A szórakozó- és vendéglátóhelyek hétfőtől csak 23 óráig lehetnek nyitva. Ott, ahol elvitelre készítenek ételt, a személyzet bent maradhat a megjelölt időpont után is, de vendéget nem fogadhatnak. Az 500 fő feletti rendezvények továbbra sem tarthatók meg.

Októberben is lesznek változások

Október elsejétől például az óvodákban, az iskolákban és a szakképző intézményekben bevezetik a kötelező testhőmérséklet-mérést. Az óvodás és alsós tagozatos gyerekkel szülő csak a mérési pontig mehet, de ide is csak szájmaszkban.

A szakemberek szerint a koronavírus-pozitív esetek növekedésével vélhetően emelkedik majd azoknak az időseknek a száma is, akik kórházi ellátásra szorulnak. Előfordulhat, hogy egy-egy beteget nem a hozzá legközelebbi kórházba visznek majd, hanem a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézménybe, ahol a gyógyításhoz minden feltétel adott. Az operatív törzs döntése értelmében - ha az igények szükségessé teszik - bevonják az ellátásba a kiskunhalasi mobilkórházat, de lesz egy "katonai kórház" a Szent László Kórház területén, és egy további Tatabányán.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×