INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

koronavírus

kurzarbeit

györgy lászló

itm

liga szakszervezetek

mészáros melinda

foglalkoztatás

Üvegpoharak készülnek a Hungarian Table Top Kft. halimbai üveggyárában a versenyképességi támogatói okiratának átadásának napján, 2020. július 10-én.

Nincs tovább kurzarbeit - íme a szakszervezeti javaslatok

A Liga Szakszervezetek elnöke aggasztó folyamatokat lát a foglalkoztatási adatokat figyelve, ezért ágazati szinten is jó néhány ajánlásuk van a kormány felé.

Megszűnik a magyar kurzarbeit, a bértámogatási rendszer - jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Szakmai szervezetek a program meghosszabbítását kérték.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az InfoRádióban azt mondta, a kurzarbeit lehetősége még az év végéig adott mindazon foglalkoztatónak, amelyek az ezzel kapcsolatos papírokat augusztus 31-ig beadják.

"Mi mindenképpen szeretnénk, hogy ha nem is a teljes spektrumra, de bizonyos ágazatok vonatkozásában ez a csökkentett munkaidőhöz kapcsolódó bértámogatás a továbbiakban is lehetséges lenne. A turizmus és a vendéglátás területét illetően konkrét javaslatot is megfogalmazott az érintett tagszervezetünk, illetve ezzel párhuzamosan

a munkáltatók is bejelentették az erre vonatkozó igényüket"

- húzta alá.

Tudomásuk van arról is, hogy más ágazatok is szeretnék fenntartani a támogatást, ezért egyfajta tartalékalapot szeretnének látni a területen, hogy ha rosszabbra fordul a helyzet, a cégeknek legyen mihez nyúlni.

György László államtitkár bejelentése szerint eddig 226 ezer vállalkozónak jutott a támogatásból, azonban

az utolsó héten már csak 26-tal vették többen igénybe,

mint korábban, nem volt jelentős az új jelentkező vállalkozások száma sem, az érdeklődés jelentősen csökkent. Ezt a Liga is tapasztalja jelenleg, a vállalkozások 90 százalékában helyreállt a teljes munkaidőben történő foglalkoztatás, és olyan cégek is voltak, akik az érintett időszakot nem is teljes egészében merítették ki. Ezzel párhuzamosan azonban tapasztalnak bizonyos jelenségeket.

"Ezek előre vetítik, hogy a későbbiek során a szigorító intézkedések hatására szükségesek lehetnek további gazdaságvédelmi intézkedések. Hogy ez a csökkentett idejű munkavégzés lesz-e, az álláskeresési támogatás vagy más, erről további egyeztetéseket kell folytatni" - nyomatékosította.

Ha nem marad meg a kurzarbeit támogatása, az hatással lehet akár a munkanélküliségi számokra is, és más, negatív gazdasági folyamatok is megindulhatnak, "amelyeknek nem hogy a végét, az elejét sem látjuk".

Ami látszik: júliusban először csökkent az álláskeresők száma, más mutatók viszont romlottak, egyre több álláskereső nem kap álláskeresési támogatást, növekszik az egy évnél hosszabb ideje munkanélküliek száma, a csoportos leépítések száma is magas szinten mozog. Ezt kommentálva Mészáros Melinda elmondta, valóban

növekszik a tartós - 6 hónapnál több ideje - álláskeresők száma.

"Célszerű lenne egzakt számokat közzétenni e vonatkozásban is, ugyanis a területtel foglalkozó hazai és nemzetközi szervezetek adatai rendkívül eltérő számokat mutatnak. A problémát az okozhatja, hogy nagyon sok vállalkozásnál létszámstopot vezettek be, és készülnek további létszámkorrekciókra is."

Célszerű lenne szerinte továbbá az állástalanok támogatási körének kibővítésén is gondolkodni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Kapcsolódó hang

Kurzarbeit - Mészáros Melinda, Liga Szakszervezetek
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018