eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz

Újabb országok enyhítettek a járvány miatti korlátozásokon - a nap hírei

Közös pünkösdi istentiszteletet tartottak a keresztény magyar történelmi egyházak vezetői. Magyarországon 527-re nőtt a koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak száma. A veszélyhelyzet megszüntetéséről is tárgyal a héten az országgyűlés. A nap legfontosabb hírei június elsején.

Közös pünkösdi istentisztelet tartottak a keresztény történelmi egyházak vezetői a budavári Mátyás-templomban. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke együtt imádkozott a koronavírus-járvány áldozataiért, a betegeket ellátó orvosokért, ápolókért. A főpásztorok megemlékeztek a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról és imádkoztak a nemzet egységéért.

A járvány után semmi sem lesz olyan, mint előtte, szükség van tehát a szentlélek fényére és erejére – jelentette ki Pünkösdvasárnapi beszédében Ferenc pápa. A szentlélek kiáradásának ünnepén a katolikus egyházfő a helyes istenkép fontosságát, a bezárkózás, a narcizmus, az önsajnálat és a pesszimizmus kerülését hangsúlyozta. Hozzátette: reméli, hogy lesz az emberekben bátorság egy sokkal jobb világot építeni.

Újabb idős, krónikus beteg halt meg koronavírus-fertőzés miatt, ezzel 527-re nőtt a magyarországi elhunytak száma. Eddig 3 892 embernél azonosították a kórokozót. 417 beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen. 11 ezren vannak hatósági házi karanténban.

A veszélyhelyzet megszüntetéséről is tárgyal a héten az országgyűlés. A képviselők szerdán vitáznak az idei költségvetés módosításáról, továbbá a veszélyhelyzet megszüntetéséről, valamint a kormány által azzal összefüggésben kezdeményezett átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről. A parlament csütörtökön egyórás emléküléssel indítja munkáját a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.

A napokban kezdik postázni az új nemzeti konzultáció kérdőíveit. A kabinet egyebek mellett a koronavírus elleni védekezésről, illetve a gazdaság újraindításával kapcsolatos intézkedésekről várja az állampolgárok véleményét.

Világszerte meghaladta a 372 ezret a koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak száma. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint 188 országban már több mint 6 millió 200 ezer embernél igazolták a kórokozót. A fertőzöttek harmadát az Egyesült Államokban regisztrálták, és ott haltak bele a legtöbben, csaknem 104 ezren a kórba. Európában a legtöbb elhunyt, 38 ezer Nagy-Britanniában van.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a koronavírus-járvány miatt romlott a más betegségekben szenvedők ellátása. A WHO felmérése megállapította, hogy a vizsgált 155 ország 31 százalékában a szív- és érrendszeri, 42 százalékában a rákos, felében a cukorbetegek és a magas vérnyomásos páciensek ellátását korlátozták vagy leállították. A legtöbb esetben az orvosi személyzetet a Covid-19 betegek kezelésére vonták el, illetve a betegek a kijárási korlátozások miatt nem mehettek orvoshoz.

Újabb országok enyhítettek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon. A nyugat-balkáni államok részlegesen megnyitották határaikat. Montenegró, Észtország és Litvánia egyelőre azokból az országokból fogad beutazókat, ahol kevés a fertőzött. Nagy-Britanniában részlegesen újraindult a tanítás az iskolákban. A turisztikai szervezetek ugyanakkor folyamatosan tiltakoznak a beutazókat érintő, egy hét múlva esedékes karantén-intézkedés terve ellen.

Leminősítette India államadós-osztályzatát a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő a döntés okai között említette, hogy a koronavírus-járvány hatásai miatt az indiai gazdaság az idén mély recesszióba süllyed. A világjárvány miatt a Fitch Ratings szerint a globális átlagon belül Brazíliában 6, Oroszországban és Indiában 5 százalékkal csökken a hazai össztermék az idén.

Az Egyesült Államokban tapasztalható rasszizmus ellen emelte fel szavát az előző elnök. Barack Obama elutasította az erőszakot és fosztogatásokat; elismerte ugyanakkor, hogy a tüntetések olyan régóta fennálló problémákat vetnek fel, amelyekkel a korábbi politikai elit nem foglalkozott. Korábbi alelnöke, Joe Biden várható elnökjelölt a mostani kormányzatot tette felelőssé az elmúlt napok zavargásaiért; Donald Trump elnököt pedig a gyűlölet szításával vádolta. Az egyesült államokbeli zavargásokat az váltotta ki, hogy egy hete egy afroamerikai férfi meghalt a durva rendőri intézkedés után.

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×