INFORÁDIÓ 
2021. január 27. szerda
Angelika

forgalmi engedély

jogosítvány

ellenőrzés

törvénytervezet

Egy rendőrautó fedélzeti videokamerája rögzít egy igazoltatást Csongrádon 2014. január 27-én. Az érintett önkormányzatok támogatásával az intézkedéseket rögzítő kamerákat szereltek a Csongrádi Rendőrkapitányság szolgálati járműveibe.

Óriási változás jön a jogosítványoknál és a forgalmi engedélyeknél

Infostart

A rendőr 2023-tól nem kéri majd az okmányokat ellenőrzéskor – csak megnézi az elektronikus nyilvántartásban.

2021. február 1-jétől jön az elektronikus vezetői engedély, és ennek több, az autóvezetőket érintő következménye is lesz. A parlamentnek most benyújtott törvénytervezet szerint a rendszer teljes kiülése után a már kiállított vezetői engedélyt és a forgalmi engedélyt a belföldön a járművezető nem lesz köteles magánál tartani, mert az okmányokat az elektronikus nyilvántartásból is ellenőrizhetik.

Az előterjesztés szerint ennek ellenére mindenkinek szüksége lesz a dokumentumokra, mert a rendszer csak belföldön működik majd, várhatóan 2023. január 1-jétől, külföldön továbbra is be kell majd rendőri ellenőrzéskor mutatni a vezetői és a forgalmi engedélyt. Természetesen a külföldi járművezetőknek is okmánnyal kell igazolniuk majd a vezetési jogosultságukat, illetve járművük műszaki állapotát.

A vezetési jogosultság ellenőrzését már most ellenőrizni lehet a közlekedési nyilvántartásba, de további informatikai fejlesztések kellenek ahhoz hogy közlekedési bűncselekmény esetén a vezetői engedélyt a helyszínen be lehessen vonni. A jövőben azonnal, elektronikusan bejegyzik a felfüggesztést. Emellett ha a vezetőnél ott van a helyszínen a vezetői engedély, akkor az okmányt elveszik. Ugyanez lesz az eljárás a forgalmi engedély bevonásakor.

Mivel a közúti közlekedési nyilvántartásban csak a Magyarországon forgalomba helyezett járművek adatai szerepelnek, a külföldi hatósági engedéllyel és jelzéssel rendelkező járművek esetén a járművezetőnek továbbra is magánál kell tartania a jármű forgalmi engedélyét a forgalomban való részvételi jogosultság ellenőrizhetősége érdekében – áll a jogszabálytervezetben.

Nyitókép: Kelemen Zoltán Gergely
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018