eur:
394.32
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Fidesz-KDNP pártszövetség eredményvárójának helyszíne Budapesten, a Millenárison az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Beliczay László

Erősödéssel nyitották a kormánypártok az évet

Beindult a politikai évad, aktívabbak lettek a választók, több pártnak is sikerült kissé növelnie a táborát, derült ki a Závecz Research legfrissebb pártpreferencia-adataiból. A Medián szerint, ha most lennének a választások, akkor az MSZP épphogy bekerülne a parlamentbe.

Megállt a Fidesz visszaesése, sőt, 29-ről 31 százalékra bővült a támogatottsága, míg a pártrangsor második helyén lévő Demokratikus Koalíció továbbra is 9 százalékon áll, a Jobbik pedig hajszállal javított és 7 százalékkal sorakozott föl mögéjük. Az MSZP is elmozdult a negyed éve mért 5 százalékról 6 százalékra – derült ki a Závecz Research felméréséből. A Momentum 6, az LMP, a Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékos, a Párbeszéd pedig 1 százalékot tudhat magáénak. A pártnélküliek aránya 37-ről 33 százalékra csökkent az elmúlt egy hónapban.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz előnye tetemes: 51 százalék. A DK ebben a politikailag aktív körben 14 százalékot ért el. Szoros versenyt fut a Jobbik és a Momentum: 10, valamint 9 százalékkal. Az MSZP-t az elkötelezett szavazók 7 százaléka támogatja. Az LMP, a Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd egyformán 2 százalékot érnek el a biztos pártválasztók körében – olvasható a február közepén végzett közvélemény-kutatásban.

Hármas tagolás

Megjegyzik, a magyar választóközönség három nagyjából azonos csoportra tagolható: egyharmaduk kormánypárti, egyharmaduk ellenzéki, egyharmaduk pártnélküli. E politikai táborok másként értékelik az ország jelenlegi állapotát és eltérő az aktivitási szintjük is.

A Fidesz szavazóinak túlnyomó többsége, 87 százaléka úgy tapasztalja, hogy jó irányba mennek a dolgok. Kritikus véleményt 13 százalékuk fogalmazott meg, szerintük kedvezőtlen folyamatok zajlanak az országban. Az aktuális helyzetet negatívan értékelők főképp a 40 év alatti és az alacsony iskolázottságú kormánypártiak körében találni. Az ellenzéki választók 92 százaléka szerint rossz irányt vettek hazánk történései, és csak 6 százalékuk formál pozitív véleményt. A pártnélküliek körében is a kritikus vélemények vannak többségben, de korántsem akkora mértékben, mint az ellenzéki szavazóknál: 62 százalékuk szerint rossz irányban halad az ország, 22 százalékuk szerint pozitívan alakulnak a dolgaink.

A Závecz kutatása szerint a Fidesz híveinek jóval nagyobb az aktivitási szintje, mint az ellenzékieké, előbbieknek 75, utóbbiaknak 63 százaléka menne el egy mostani választásra. A pártnélküliek rendkívül passzívak, csupán 21 százalékukat érdekli annyira a politika, hogy elmenne voksolni.

Jön vissza a Fidesz

Közben a Medián is a kormánypártok erősödését mérte. A Hvg számára készített felmérés szerint a kormánypártok 55 százalékon állnak a választani tudó biztos szavazóknál. Ugyanebben a körben a DK a legerősebb ellenzéki párt, 13 százalékkal. Valamelyest lemaradva található a Jobbik 11 százalékkal, míg a Momentummal 7, az MSZP-vel pedig 6 százalék szimpatizál a választani tudó biztos szavazóknál. Az LMP jelenleg a bejutási küszöb közelében, 4 százalékon áll, a többi párt még tőlük is jelentősen lemaradt a népszerűségi versenyben.

Hasonló a helyzet a teljes népességnél is, itt a kormánypártokat minden negyedik válaszadó támogatja, míg a DK-t 9 százalék. Ugyanitt a Jobbik 8, a Momentum 6, az MSZP 5, az LMP pedig négy százalékon áll.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×