eur:
393.11
usd:
367.07
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Botár Gergely

Varga Judit: visszatértünk a ground zeróhoz

Átalakítják a börtönkártérítések kifizetési rendszerét, a jövőben a sértettek pénzügyi követeléseinek érvényesítése kerülhet az előtérbe – mondta Varga Judit az InfoRádió Aréna című műsorában. Az igazságügyi miniszter arról is beszélt, hogy felülvizsgálják a családjogi jogszabályokat, valamint szó esett az uniós keretköltségvetés tárgyalásáról is.

Jogszabálymódosítást igényel a börtönkártérítések körül kialakult helyzet – mondta az InfoRádió műsorában az igazságügyi miniszter. Varga Judit kiemelte, míg körülbelül 17 ezren töltik jelenleg szabadságvesztésüket, addig az utóbbi két évben mintegy 13 ezer kártérítési ügyet indítottak, holott a börtönviszonyok folyamatosan javulnak.

„Egy olyan új kifizetési rendszert szeretnénk kialakítani, amelyben a sértetti igények érvényesítése könnyebbé válik” – fogalmazott Varga Judit, aki szerint a jövőben a sértettek pénzügyi követeléseinek érvényesítése kerülnének az előtérbe. A tárcavezető szerint ugyanis

az eddig kártérítésekre kifizetett 9 milliárd forintnak mindössze 10 százaléka került hozzájuk, 61 százalékát pedig ügyvédi letéti számlára utalták.

A miniszter fontos, azonnali módosítanak nevezte, hogy a jövőben a közvetlenül a bv-intézetnél nyilvántartott letéti számlára kerül a kifizetés. A parlament kedden el is fogadta a kártalanítások felfüggesztését - erről bővebben itt olvashat.

Összeül a munkacsoport

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a győri gyerekgyilkosság után kezdeményezte a családjogi jogszabályok és a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének a felülvizsgálatát.

„Összehívtam a családjogi szakértői munkacsoportot is, az Emberi Jogi Munkacsoport kibővített munkacsoportját, ami számos civilszervezet részvételével működik – magyarázta. Meghívtam mindenkit, aki a közelmúltban egyébként is megeresett, hogy üljünk be egy nagy terembe és próbáljunk meg végigmenni a jogszabályokon, a jogalkalmazási gyakorlaton, és mindenki tegye hozzá a magáét. […] Az Igazságügyi Minisztérium feladata az, hogy olyan javaslatokkal álljon elő, legyen az a jogalkalmazás, vagy a jogalkotás területe, amely aztán lehetőleg mindenki számára elhozza a legjobb megnyugvást” – tette hozzá.

Varga Judit azt is közölte: kezdeményezte az áldozatsegítő központok kapacitásbővítését, így több ilyen centrumot is nyitnak idén.

Nincs egyetértés

Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt az igazságügyi miniszter, hogy gyakorlatilag semmiben sincs megegyezés az Európai Unió 2021 utáni, hétéves keretköltségvetéséről.

„Visszatértünk a ground zeróhoz,

és a főösszegről indult el a beszélgetés” – fogalmazott.

Varga Judit felidézte, a múlt heti uniós csúcson nem alakult ki egyetértés a négy nettó befizető ország és az úgynevezett Kohézió barátai csoport 17 tagállama között. A takarékos négyek szerint a britek kilépése miatt kisebb uniós költségvetésre van szükség, míg a velük szemben álló, Magyarországot is magába foglaló formáció a költségvetési befizetések emelését szorgalmazza.

„Azt mondják a takarékosok, Ausztria, Dánia, Hollandia, Svédország, hogy 1 százalék, és ne tovább. A többiek, akik úgy gondolják, hogy

egy ambiciózus Európának egy ambiciózus költségvetésre van szüksége,

azok pedig most az Európai Parlamentnek az 1,3 százalékos számát hozták be a tárgyalóasztalra” – ismertette.

Varga Judit szerint több százmillió eurón megy a vita, emellett

elvi kérdés, hogy ha a Európa több kihívás elé néz, azt tükröznie kell a költségvetés főösszegének is.

A tárcavezető szerint a „takarékos négyek” javaslata alapján kevesebb jutna a felzárkóztatási forrásokra és a közösségi agrárpolitikára is, így pedig tovább nőhet a szakadék a különböző fejlettségi szintű országok között.

„Sokkal több kihívással fog szembenézni Európa, ha például a digitalizációban, a mesterséges intelligenciában, a világpiaci versenyben szeretné megőrizni a pozícióit, sőt, utolérni a világot. Akkor ennek mindenképp tükröződnie kell a költségvetés finanszírozási szintben is – emelte ki. – Arról nem is beszélve, hogy ez nem mehet a tradicionális politikák rovására. Például a kohéziós és az agrárpolitika nagyon markáns eleme volt mindig is az uniós büdzsének. De most azt látjuk, hogy a belső arányok felborultak az új finanszírozás irányába” – jegyezte meg.

Varga Judit arra számít, hogy várhatóan csak a júliustól esedékes német uniós elnökség alatt lehet megállapodás a költségvetésről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×