INFORÁDIÓ
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid

outdoor

túra

kirándulás

programajánló

Csak akkor másszanak fel, ha le is tudnak jönni, tehát inkább ne!

Csak akkor másszanak fel, ha le is tudnak jönni, tehát inkább ne!

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Az egri vár, ami nem Egerben van, egy büdöskút, ami nagyon szép, és a palóc Olümposz – sok szép helyre elmehetnek kirándulni Magyarországon a hétvégén.

Pilisborosjenő környékén a Háziréti-horgásztótól induljanak el, nézzék meg az Egri csillagok című 1968-as mozifilm díszleteit, de a romokra csak akkor másszanak fel, ha lejönni is tudnak, tehát inkább ne. Arrafelé a Nagy-Kevély lábánál van a Teve-szikla is, érdemes megnézni. Az 534 méteres Nagy-Kevélyt az egyik magyarázat szerint a szerb lakosság nevezete el Kovilynak, ami árvalányhajat jelent. Olyan hegyoldalakat hívtak így, amelyeken ezen a növényen kívül nem igen terem meg más. Egy másik eredettörténet szerint azonban 1355-ben a már török hódoltság után betelepült svábok is Kewel néven emlegették ezt a magaslatot.

A Keszthelyi-hegységben a Gyenesdiás melletti Nagymező hívja önöket. A Varsás-hegyi Festetics-kilátóból nagyon szép panoráma nyílik a Keszthelyi-öbölre. De a Pető-hegyen is van egy torony, amit Berzsenyi Dánielről neveztek el. A Büdöskúti-rét nevével ellentétben nagyon szép, onnan a Vadvíz-árkon keresztül sétálhatnak vissza Nagymezőre.

A Borsod-megyei Szomolyán a kaptárköveket, Somoskőújfaluról pedig a „palóc Olümposznak” becézett Karancsot kereshetik fel. Szarvason a Kőröshegyi Állatpark meglátogatása a javasolt. A Mecsekben a Melegmányi-völgyben, a Nagy-Mély-völgyben és Kantavárnál túrázhatnak. A Kőszegi-hegységben pedig a Kálvária–Óház-tető–Hétforrás-útvonal lehet jó választás.

Bárhová is mennek, öltözzenek fel rendesen. „Többnyire borult, párás, foltokban ködös idő várható, helyenként hószállingózással, ónos szitálással. A légmozgás gyenge marad. A hőmérséklet kora délután 0, mínusz 1, késő eset pedig mínusz 2 fok körül valószínű” – tájékoztatott Molnár Anna, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén. Most rendezik meg a Téli Bükköt, a Téi Bakonyt, a Téli Köröst, a Szigetelőt, a Bartina Maratont, a Fázós TOPorgóst, valamint a Pirkadattól-Alkonyatig elnevezésű programot. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Outdoor programajánló
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018