INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

mozgóurna

önkormányzati választás

szavazás

Urnazárás az önkormányzati választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. október 13-án. Reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán.

Mozgóurnázás urna nélkül és más furcsaságok miatt szavaz újra 30 ezer ember

Infostart

"Voksmigráció" gyanúja, eltűnt szavazólapok, rejtélyes kísérőemberek és szavazóhelyiségben ténfergő jelöltek miatt forgatják vissza az idő kerekét tíz településen október 13-ra.

Nem kevesebb mint tíz település még nincs túl az október 13-ai önkormányzati választások okozta megpróbáltatásokon, különböző okokból és a jogorvoslati eljárások lezárultával új választást kellett kiírni ezeken a helyeken a Nemzeti Választási Iroda hétfőn közzétett összesítése szerint, az új voksolások majdnem mindegyikére pedig ezen a vasárnapon kerül sor - a Fejér megyei Sárkeresztúr már letudta a maga kötelezettségeit egy hete. Technikailag persze minden ugyanúgy történik majd, mint ahogy október 13-án történt vagy történnie kellett volna. Lássuk!

Komló - a Baranya megyei település 5. számú egyéni választókerület 13. szavazókörében a polgármester- és a képviselő-választást kell megismételni. Az október 13-i szavazás jogszabálysértő volt. A bíróság indoklása szerint a választás napján

egy 10-12 fős társaság tagjai jelentős számú választópolgárt kísértek a szavazóhelyiséghez, bementek velük oda,

illetve a szavazólap kitöltésének idejére a szavazófülkébe is, és ezt a szavazatszámláló bizottság nem akadályozta meg.

Pettend - a polgármester-választás mellett az egyéni listás szavazást és a települési nemzetiségi voksolást ismétlik meg itt.

A választási névjegyzék készítésekor a választópolgárok száma 103, míg a névjegyzék zárásakor 211 volt,

s az újonnan bejelentkezők szavazatai befolyásolták a választási eredményeket. A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy sérti a választási eljárás tisztaságáról és a jóhiszemű, rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló alapelveket.

Nyésta - Borsod-Abaúj-Zemplénben polgármester-választást és egyéni listás szavazást tartanak.

Jászberény - Jász-Nagykun-Szolnok megye városában a polgármester-választást kell megismételni mind a 21 szavazókörben. Az október 13-án induló mind a négy polgármesterjelölt ismétel. A polgármesteri tisztségért indul Budai Lóránt (Közösen Jászberényért Egyesület), Dobrosi Péter (Mi Hazánk), Magyar Levente (független) és Szabó Tamás (Fidesz-KDNP), aki 2010 óta vezeti a Jász-Nagykun-Szolnok megyei települést. Jászberényben mintegy 21 500 ember szerepel a választói névjegyzékben. A választás megismétlésére azért van szükség, mert Szabó Tamás fellebbezést nyújtott be; olyan súlyos jogsértések történtek, amelyek a választópolgárok akaratát és a választás eredményét is befolyásolhatták. E döntés ellen hiába fellebbezett már Szabó Tamás és Budai Lóránt is.

Kisberény - ez a település a Balatontól délre található, a polgármester- és az egyéni listás választást kell újra megtartani. A községben csaknem megduplázódott a helyi lakcímmel rendelkező választásra jogosultak száma a szavazás előtti hetekben.

Tarany - az 1-es számú szavazókörben a polgármester-választást tartanak. Taranyban

mozgóurna nélkül bonyolítottak le mozgóurnás szavazást, és egy olyan ember is szavazott, akinek nem volt választójoga.

A területi választási bizottság ezért megsemmisítette az 1-es szavazókör polgármester-választási eljárását.

Lengyeltóti - nemzetiségi szavazásra kerül sor a településen.

Szekszárd - a 2-es és a 8-as egyéni választókerületben kell megismételni négy szavazókörből háromban a képviselő-választás szavazását. Csötönyi László és Faragó Zsolt, az Éljen Szekszárd (ÉSZ) Egyesület képviselőjelöltjei, valamint Sárközi János József független jelölt többször megjelent a szavazókörökben, amelyeknek a névjegyzékében nem szerepeltek. A törvény meghatározza, hogy kik tartózkodhatnak a szavazóhelyiségben - a szavazatszámláló bizottság, a jegyzőkönyvvezető, a médiatartalom-szolgáltató képviselői, nemzetközi megfigyelő, a választópolgár és segítője -, míg másoknak ez tiltott terület.

Litér - a Veszprémhez közeli település 1-es számú szavazókörében a polgármester-választást ismétlik meg. A szavazatok újraszámlálásakor kiderült, hogy a szavazókörben átadott voksokból hat szavazólap hiányzik, így nem eldönthető a választás eredménye. A polgármesteri posztért Varga Mihály (független) és Szedlák Attila (Fidesz-KDNP) indult az októberi önkormányzati választáson, amelyet az elsődleges adatok alapján Varga Mihály

két szavazattal

megnyert.

Várfölde - polgármester-választás és egyéni listás szavazás is lesz.

Szeptember 1-jén még csak 157 szavazópolgár szerepelt a nyilvántartásban, október 13-ára pedig 239-re növekedett a számuk.

A Pécsi Ítélőtábla végzése szerint a szavazópolgárok létszámának több mint ötvenszázalékos emelkedése, a polgármester- és a képviselőjelöltek közötti alacsony szavazatkülönbség a nagyon magas részvételi aránnyal együtt megalapozza a jogsértés gyanúját.

A megismételt helyi önkormányzati választásban 30 125, a nemzetiségi választásban pedig 320 választópolgár érintett, ugyanazok a jelöltek indulhatnak, akik október 13-án a szavazólapon szerepeltek, kivéve ott, ahol visszalépés volt, azokat ugyanis "lehúzzák" a szavazólapokról.

A választási névjegyzékekben is ugyanazok szerepelnek, kiegészülve azokkal, akik november 10-ig válnak nagykorúvá. Akik azóta költöztek "papíron" az adott településre, nincsenek a névjegyzékben.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018