eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő fogadja a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából érkező Angela Merkel német kancellárt Sopronban 2019. augusztus 19-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Mráz Ágoston Sámuel: Angela Merkel és Orbán Viktor egyfajta politikai békeszerződést kötött

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár rendezte a két ország kapcsolatait hétfőn Sopronban a Páneurópai Piknik 30. évfordulóján – vélekedett Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője.

A Páneurópai Piknik harmincadik évfordulóján Sopronban találkozott egymással Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar kormányfő.

A találkozás tényét értékelve Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője az InfoRádióban elmondta, kötelező programok nincsenek a politikában.

"Ha a politikatörténetre rátekintünk, sokszor maradtak el kötelezőnek vélt programok,

mindenképpen nagy eredmény, hogy itt volt Angela Merkel. Utólag úgy fogunk emlékezni erre a találkozóra, hogy Angela Merkel és Orbán Viktor egyfajta politikai békeszerződést kötöttek egymással"

- fejtegette Mráz Ágoston Sámuel.

Mint felidézte, 2015-ben a migrációs válság kitörésekor nagyon feszült volt kettejük viszonya, illetve a két ország viszonya is, de a mostani találkozó "minden részletében" szerinte "békeszerződés megkötésére utal". Érthető is: Európában vannak most szerinte nagyobb horderejű események, Olaszországban megbukott a kormány, Berlinbe pedig épp most érkezik Boris Johnson miniszterelnök, így Németországban átvették mások a "nehezebb partner" szerepét.

Mráz Ágoston Sámuel rámutatott, a találkozón kerülték az "ideológiai konfliktusokat", nem folyt eszmecsere a Merkel által korábban értelmezhetetlennek nevezett illiberális demokráciáról,

a migrációs krízis témájában pedig a közös pontokat próbálták keresni a felek; a külső EU-s határok védelme és a gond helyben történő orvoslása formájában.

A találkozó hangulatára szerinte nagy befolyással bírt, hogy Orbán Viktor elévülhetetlen érdemeket szerzett a volt Merkel-miniszter, Ursula von der Leyen megválasztásában az Európai Bizottság élére.

"Bár a hála nem politikai kategória, de valamiféle hálát biztos érez a német kancellár"

- vélekedett az elemző.

A gazdasági kijelentéseket értékelve azt mondta, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy 0,1 százalékos recesszióba süllyedt a német teljesítmény, de "a sorok között érdemes arra figyelni, hogy a Magyar Honvédség megújítási programjában a német fegyvereknek az eddigieknél is nagyobb szerepe lesz".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×