eur:
393.42
usd:
362.29
bux:
73306.55
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Angela Merkel német kancellár (j3) és Orbán Viktor kormányfő (b2) a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentisztelet után a városházán adott munkaebéden 2019. augusztus 19-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecs?

Világraszóló eseményről beszélt Angela Merkel Sopronban

A német kancellár köszönetét fejezte ki Magyarországnak a német egység megteremtésében játszott szerepéért, Orbán Viktor miniszterelnök pedig az európai egységről beszélt a Sopronban a Páneurópai Piknik 30. évfordulóján. Cikkünk frissül.

"Mi, németek nagy hálával gondolunk arra, ahogy Magyarország hozzájárult Európa megosztottságának megszűnéséhez és a német egység megteremtéséhez. Köszönetet mondunk ezért Magyarországnak" - hangsúlyozta Angela Merkel az évforduló alkalmából tartott istentiszteleten a soproni evangélikus templomban.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő fogadja a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából érkező Angela Merkel német kancellárt Sopronban 2019. augusztus 19-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő fogadja a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából érkező Angela Merkel német kancellárt Sopronban 2019. augusztus 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A kancellár felidézte: a 30 évvel ezelőtti piknik célja az volt, hogy a rendezők, a Magyar Demokrata Fórum és a Páneurópai Unió megünnepelje az európai békét, és azt tervezték, hogy néhány órára szimbolikusan megnyitják a magyar-osztrák határt. A magyar kempingekben nyaraló keletnémet állampolgárok között hamar elterjedt a rendezvény híre, és mindenüket hátrahagyva százával keltek útra Sopron felé, hogy kijussanak a szabadságba - tette hozzá.

Angela Merkel világraszóló eseménynek nevezte a Páneurópai Pikniket, és kiemelte: a magyar határőrök nem lőttek a keletnémet állampolgárokra, és ezzel olyan bátorságról tettek tanúbizonyságot, amely a szolgálati előírások fölé helyezte az emberiességet.

Orbán Viktor: csak egy Európa van

Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van - mondta a miniszterelnök a soproni evangélikus templomban tartott ökumenikus istentiszteleten.

"Hittünk benne és újraegyesült. Újraegyesült, mert hittünk benne"

- fogalmazott a kormányfő. Mint mondta, ma is ezen múlik minden, és ha hiszünk benne, Kelet és Nyugat egysége fennmarad, és Európa erős, gazdag otthona marad az európaiaknak. Itt, Sopronban, keletről bontottuk meg a falat, itt nyitottuk meg a német és az európai egyesítés előtti utat - mondta Orbán Viktor.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő beszédet mond a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten a soproni evangélikus templomban 2019. augusztus 19-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő beszédet mond a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten a soproni evangélikus templomban 2019. augusztus 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Angela Merkel és Orbán Viktor az ökumenikus istentisztelet után a kétoldalú kapcsolatokról, valamint európai és külpolitikai témákról is tárgyal. Angela Merkel utoljára 2015-ben, a menekültválság idején járt Budapesten.

1989. augusztus 19-én ideiglenesen megnyitották a határt, így több száz Magyarországra menekült keletnémet állampolgárnak sikerült átjutnia Ausztriába. Németország számára kiemelt jelentőségű az esemény, ezt jelzi az is, hogy Angela Merkel látogatása előtt videóüzenetben mondott köszönetet.

„Mindig hálásak leszünk Magyarországnak a német egységért való hozzájárulásához”

– fogalmazott a kancellár.

A külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter miniszter fogadja a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából érkező Angela Merkel német kancellárt Sopron határában 2019. augusztus 19-én.
MTI/KKM/Kovács Márton
A külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter miniszter fogadja a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából érkező Angela Merkel német kancellárt Sopron határában 2019. augusztus 19-én. MTI/KKM/Kovács Márton

A soproni evangélikus templomban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrálta a szertartást. Homíliájában arról beszélt, hogy a vasfüggöny lebontásával és a berlini fal leomlásával a katonai és politikai szembenállás helyébe az ideológiai alapon elválasztott európai népek szabad találkozása léphetett.

Felszólalt Balog Zoltán, a Budapesti Németajkú Református Egyházközség lelkésze is, aki köszöntőjében azt emelte ki, hogy Isten nem határtalan, hanem felelősséggel teli szabadsággal ajándékozott meg minket, és hálával emlékezünk azokra, akik harminc évvel ezelőtt és azt követően tettek valamit az európai emberek és nemzetek szabadságáért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×