eur:
390.7
usd:
366.11
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentisztelet után a soproni városházán 2019. augusztus 19-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Angela Merkel: új startra van szükség

A kereskedelmi együttműködés fontosságát emelte ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Sopronban, miután tárgyalt Orbán Viktorral. A miniszterelnök azt mondta: a gazdasági kérdések álltak a tárgyalások súlypontjában, hiszen Németország első számú kereskedelmi partnere Magyarországnak.

A magyar-német gazdasági kapcsolatok erősítésének szükségességéről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Sopronban, miután tárgyalt Angela Merkel német kancellárral. A sajtótájékoztatón a miniszterelnök azt mondta:

"nem látni olyan eseményeket, amelyek megzavarnák a magyar-német kapcsolatokat, viszont vannak olyan tényezők, amelyek kikényszerítik a gazdasági együttműködés erősítését".

Kiemelte: a gazdasági kérdések álltak a tárgyalások súlypontjában, hiszen Németország elsőszámú kereskedelmi partnere és befektetője Magyarországnak.

Kérdésre a kormányfő elmondta: Közép-Európa most már hozzáad az európai gazdasági teljesítményhez, ezért a hagyományos német-francia tengely kiegészül a közép-európai népek érdekeinek figyelembe vételével. Ez egy új folyamat, amely most teljesedik ki, és Közép-Európa súlya az európai döntéshozatalban folyamatosan nőni fog.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Németország érti ezt a folyamatot, ezért a német-közép-európai kapcsolatoknak kitüntetett jelentősége lesz az európai egység fenntartásában.

Az Origo tudósítása szerint a magyar migrációs politikát firtató bírálatokra válaszolva Orbán Viktor azt mondta: 30 évvel ezelőtt azért bontottuk le a falakat, hogy szabadon és biztonságban élhessünk, és most azért védjük a határokat, hogy továbbra is szabadon és biztonságban élhessünk.

Mi védjük az uniós határokat, ezért szeretném elérni, hogy legalább az eddigi határvédelmi költségek 50 százalékát átvállalja Brüsszel

- hangsúlyozta a magyar kormányfő, aki szerint Németország és Ausztria egyetlen esélye Magyarország, hogy ne zúduljon rá újabb menekültáradat”. "A németek várkapitányi teendőit látjuk el, amikor a déli határainkat, az EU külső határait védjük" - fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentisztelet után a soproni városházán 2019. augusztus 19-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentisztelet után a soproni városházán 2019. augusztus 19-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyarországgal való kereskedelmi együttműködés fontosságát emelte ki Angela Merkel német kancellár is a közös sajtótájékoztatón. Emlékeztetett rá, hogy 55 milliárd eurós kereskedelmi kapcsolat van a két ország között. Hozzátette, a megbeszélésen a jövőről, elsősorban az Európai Unió előtt álló kihívásokról esett szó. A kancellár egyetértett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jövőbeli elnöke azon elképzelésével, amely szerint

az Európai Unió valamennyi tagállamát még jobban egyesítő politikára, "új startra" van szükség.

Angela Merkel utalt a gazdasági és a védelmi együttműködéssel, valamint a migrációval kapcsolatos kihívásokra, és közös megoldásokat szorgalmazott. Angela Merkel arról is beszélt, hogy határozottan fel kell fellépni az embercsempészek ellen, és védeni kell az uniós külső határokat. A kancellár elismerően szólt az uniós kohéziós források magyarországi felhasználásról, mint mondta, jól fekteti be a pénzt Magyarország, mivel az ország fejlődik. Szerinte a kutatás-fejlesztés területén van lehetőség további együttműködésre. A német kancellár fontonak nevezte az uniós bővítést, mert szerinte csak a nyugat-balkáni országok csatlakozásával jöhet létre egy egységes Európa.

Angela Merkel: világraszóló esemény volt

Orbán Viktor és Angela Merkel a Páneurópai Piknik 30. évfordulóján ökumenikus istentiszteleten vett részt a kétoldalú megbeszélés előtt. A soproni evangélikus templomban tartott szertartáson a német kancellár köszönetét fejezte ki Magyarországnak a német egység megteremtésében játszott szerepéért. Mint mondta,

"Mi, németek nagy hálával gondolunk arra, ahogy Magyarország hozzájárult Európa megosztottságának megszűnéséhez és a német egység megteremtéséhez. Köszönetet mondunk ezért Magyarországnak".

Angela Merkel felidézte: a 30 évvel ezelőtti piknik célja az volt, hogy a rendezők, a Magyar Demokrata Fórum és a Páneurópai Unió megünnepelje az európai békét, és azt tervezték, hogy néhány órára szimbolikusan megnyitják a magyar-osztrák határt. A magyar kempingekben nyaraló keletnémet állampolgárok között hamar elterjedt a rendezvény híre, és mindenüket hátrahagyva százával keltek útra Sopron felé, hogy kijussanak a szabadságba - tette hozzá.

Angela Merkel német kancellár felszólal a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten a soproni evangélikus templomban.
MTI/EPA/Német szövetségi kormány/Guido Bergmann
Angela Merkel német kancellár felszólal a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten a soproni evangélikus templomban. MTI/EPA/Német szövetségi kormány/Guido Bergmann

Angela Merkel világraszóló eseménynek nevezte a Páneurópai Pikniket, és kiemelte:

a magyar határőrök nem lőttek a keletnémet állampolgárokra, és ezzel olyan bátorságról tettek tanúbizonyságot, amely a szolgálati előírások fölé helyezte az emberiességet.

Orbán Viktor: csak egy Európa van

Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van - mondta a miniszterelnök a soproni evangélikus templomban tartott ökumenikus istentiszteleten.

"Hittünk benne és újraegyesült. Újraegyesült, mert hittünk benne"

- fogalmazott a kormányfő. Mint mondta, ma is ezen múlik minden, és ha hiszünk benne, Kelet és Nyugat egysége fennmarad, és Európa erős, gazdag otthona marad az európaiaknak. Itt, Sopronban, keletről bontottuk meg a falat, itt nyitottuk meg a német és az európai egyesítés előtti utat - mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor kormányfő beszédet mond a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten a soproni evangélikus templomban.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Orbán Viktor kormányfő beszédet mond a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten a soproni evangélikus templomban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

1989. augusztus 19-én ideiglenesen megnyitották a határt, így több száz Magyarországra menekült keletnémet állampolgárnak sikerült átjutnia Ausztriába. Németország számára kiemelt jelentőségű az esemény, ezt jelzi az is, hogy Angela Merkel látogatása előtt videóüzenetben mondott köszönetet.

Orbán Viktor kormányfő fogadja a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából érkező Angela Merkel német kancellárt Sopronban.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Orbán Viktor kormányfő fogadja a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából érkező Angela Merkel német kancellárt Sopronban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

„Mindig hálásak leszünk Magyarországnak a német egységért való hozzájárulásához”
– fogalmazott a kancellár. Angela Merkel utoljára 2015-ben, a menekültválság idején járt Budapesten.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×