eur:
393.93
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Orbán Viktor miniszterelnök előadása előtt a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 27-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Elemzők: Orbán Viktor beszéde a szuverén nemzetek jövőképéről szólt

Orbán Viktor egy új gazdasági válságra készítette fel a magyarokat Tusnádfürdőn – mondta az InfoRádiónak a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa. A Nézőpont Csoport vezetője szerint a miniszterelnöki idei beszéde egyszerre volt egy rendszerváltás-történeti és egy filozófiai előadás, némi aktuálpolitikai üzenetetekkel kiegészítve.

Ez egy összegző beszéd volt, ami érthető, hiszen a rendszerváltás és a Tusványos is 30 éves, de azért nem ez lesz Orbán Viktor legemlékezetesebb szónoklata – mondta Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

"Ez egy kockázatkerülő beszéd volt. Önkormányzati választási kampány előtt vagyunk, nem nagyon mondott olyan dolgokat, amelyek rendkívül meghökkenthették volna a politikai ellenfeleket, vagy akár a külföldi médiát, a külföldi megfigyelőket, de az megint kiderült, hogy Orbán Viktor eléggé vonzódik a politika elméleti megközelítéseihez. Intellektuálisan ő egy magas szinten álló politikus a magyar közéletben, aki

hajlandó kifelé tekinteni, szélesebb nemzetközi összefüggésben szemlélni a magyar politikát.

Ebből a szempontból, intellektuális szempontból Orbán Viktornak jelenleg még nincs méltó versenytársa a magyar politikai piacon" – fogalmazott.

Az elemző szerint a miniszterelnök egy újabb válságra készítette fel a magyarokat azzal, hogy további gazdaságvédelmi akcióterveket jelentett be.

"Nemcsak a beszéd mutatja azt, hogy az Orbán-kormány készül valamiféle nemzetközi válságra, vagy legalábbis problémákra, hanem az is, hogy a 2020-as költségvetési törvényben mintegy 480 milliárd forintot tartalékoltak. Ebben benne van az országvédelmi akcióterv, valamint benne vannak még egyéb tartalékalapok, pontosan azért, hogy ne járjon úgy Magyarország, ahogyan járt 2008-ban, amikor a nemzetközi pénzügyi válságnak gyakorlatilag az első fuvallataira majdnem fizetésképtelenné vált a magyar államháztartás és szinte azonnal az IMF segítségéért kellett fordulni. Tehát

Orbán Viktor felkészültebben akar a válságnak elébe menni, mint akkoriban a második Gyurcsány-kormány"

– mutatott rá a szakember.

Nagy Attila Tibor figyelemre méltónak tartja, hogy Orbán Viktor csak a kérdések megválaszolásakor tért ki a magyar–román kapcsolatokra, és óvatosan nyilatkozott az ukrán helyzetről is. Az elemző ezt is annak tudja be, hogy a kormányfő kivár – abban bízik, hogy Romániában és Ukrajnában is kedvező politikai fordulat kötkezik, amit az ottani magyarság érdekében érdemes békülékeny hangulatban fogadni.

Keresztény szabadság

Az InfoRádió által szintén megkérdezett Nézőpont Csoport vezetője úgy látja, a miniszterelnöki idei tusványosi beszéde egyszerre volt egy rendszerváltás-történeti és egy filozófiai előadás, némi aktuálpolitikai üzenenetekkel kiegészítve.

Orbán Viktor beszédéből egyértelműen azt a szándékot lehetett kiolvasni, hogy a miniszterelnök

a régi konzervatív liberalizmust és a kereszténydemokráciát is illiberalizmusnak tekinti,

fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel. Ez tehát nem egy Kínából és Oroszországból importált újszerű tan, hanem a hagyományos politikai eszmei áramlatok, amik szembeállíthatók a legújabb kori liberalizmussal, tette hozzá. Ez az egyéni szabadságot jelenti, ami individuális értelemben a klasszikus liberalizmus eredete, a nemzetek szabadságát, ami a szuverenitás tannak az alapköve, valamint a keresztény identitást, ami pedig a kerszténydemokrációból származik, magyarázta a Nézőpont Csoport vezetője az InfoRádiónak nyilatkozva.

Mráz Ágoston Sámuel nem gondolja, hogy háttérbe szorulna a menekültválság kérdése. Soros György és a migráció emlegetése egy eszmei vitáról szól, utóbbi fogalomkör pedig nem kizárólag a jelenlétüket takarja, hanem, hogy például ki dönthet arról, hogy milyen jövőt álmodik magának egy társadalom, mutatott rá az elemző.

"Márpedig ez a beszéd pont a szuverén nemzeteknek a jövőképéről szólt, tehát ebben az értelemben szólt a migránsok emlegetése nélkül is a migráció nagy ügyéről. (…)

Ha csak kétszer emlegetik Soros Györgyöt, az nem azt jelenti, hogy meghaladták a vele szembeni küzdelmet"

– húzta alá a Nézőpont Csoport vezetője.

A jelenkor történészei számára rendszerváltozás-történeti kurzus, a filozófia iránt nyitottak számára politikafilozófiai szónoklat, az aktuálpolitika érdeklődésűeknek pedig időszerű ügyekkel megspékelt előadás volt a kormányfő beszéde – értékelt Mráz Ágoston Sámuel. Utóbbiak között említhető az Ursula von der Leyenhez való viszony, a jogállamisági vita Finnországgal, illetve a néppárti tagság - mutatott rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×