eur:
393.85
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Viking Sigyn szállodahajó a Duna Margit híd és Árpád híd közötti szakaszán 2019. május 30-án hajnalban. Legalább heten meghaltak, amikor a luxushajó 29-én éjszaka összeütközött a Hableány nevű turistahajóval a Parlament közelében, majd a kishajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Hajóbaleset: korlátozni kellene a szállodahajókat

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője megvizsgáltatná, hogy feltétlenül szükséges-e beengedni a nagy szállodahajókat a Duna belvárosi szakaszára, és érdemes-e engedélyezni nekik, hogy ott városnéző útra induljanak. Molnár Judit ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezek a hatalmas járművek sok jól fizető turistát hoznak, és magas kikötői díjat fizetnek.

A szerda esti tragikus dunai hajóbaleset egyik érintettje egy szállodahajó, amelyből jó néhány megfordul a folyó fővárosi szakaszán. Molnár Judit szerint ez nem véletlen, mint mondta, Budapest szép város, és a legszebb arcát a Duna felszínéről tudja mutatni.

"Régóta foglalkoztatja a szakmát, hogy ezeknek a hajóknak a kikötői jó helyen vannak-e. Lehet, hogy szükség lenne a szabályozásra, de az is igaz, hogy

gazdasági szempontból nagyon hasznosak az országnak és a fővárosnak is, mert nagyon sok magyar szolgáltató áll a hajóvendégek rendelkezésére"

- mondta a szóvivő, és példaként említette, hogy azok a hajótársaság arculatát viselő autóbuszok, amelyekkel a vendégeket viszik különböző programokra, magyar vállalkozások tulajdonai, csak a hajótársasággal kötött szerződés alapján ezzel az egyedi külsővel kell megjelenniük.

Molnár Judit szerint hiába kínálnak all inclusive-szolgáltatást ezek a hajók, nagy igény van az utasok részéről, hogy el is hagyják a hajót, és ismerkedjenek a várossal. Hosszabb, akár egy- vagy kétnapos kirándulásokat is szerveznek nekik, sőt az is jellemző, hogy meghosszabbítják a tartózkodásukat, és egy budapesti szállodában töltenek még néhány éjszakát.

"Jelentős fogyasztást és költést jelent ez a vendégkör, és ott van még kikötői díj is"

- mondta a Magyar Utazási Irodák Szövetségének képviselője.

Vendégből pedig egyre több van, a szállodahajók egymás mellett horgonyoznak végig a belvárosi Duna-parton, és mellettük még ott vannak a városnéző hajók, a BKK-járatok. Ennek ellenére Molnár Judit úgy látja, a terhelést egyelőre a Duna bírja, azt viszont

meg kellene vizsgálni, hogy valóban szükséges-e, hogy mondjuk a Vigadó előtt parkoljanak ezek a hajók.

"Azt is érdemes lenne megvizsgálni, hogy a nagy szállodahajók a Dunán városnéző túrákra indulhassanak-e. Lehet, hogy a városon kívül lehetne parkoltatni ezeket, és a kisebb hajókkal szervezni a városnézéseket" - mondta a szóvivő.

Előzmények

Szerda este negyed 10-kor összeütközött két hajó a Dunán a Parlamentnél: a Hableány nevű turistahajóba hátulról beleütközött egy szállodahajó, felborította, majd maga alá gyűrte. Éjjel fél 1-kor a mentőszolgálat szóvivője azt mondta, legalább 7 ember halt meg, 7 embert kórházban ápolnak, 21 embert pedig nagy erőkkel keresnek. A Dunára pontont építettek, egy búvár csütörtök este már lemerült a roncshoz, de kiemelni nagyon nehéz lesz.

Az elsüllyedt hajón 33 dél-koreai turista utazott, kétfős magyar személyzettel. A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát a rendőrség kihallgatta és őrizetbe vette, majd kezdeményezte a letartóztatását. A tragédiáról két videófelvételt is közreadtak. A történteket ezekből, a hajózási adatokból és a rádióforgalmazásból, valamint a túlélők és szemtanúk beszámolóiból rekonstruálják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×