eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatót tart az olasz alsóház római épületében 2019. február 11-én, miután a Liga vezette olasz jobbközép koalíció fölényesen nyert a közép-olaszországi Abruzzo tartományban előző nap rendezett időközi választásokon. Abruzzo új tartományi elnöke a jobbközép koalíció jelöltje, Marco Marsilio, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) szenátora lett. A Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) és a Giorgia Meloni irányította FdI közös jelöltje a szavazatok 48 százalékát szerezte meg. A Liga 28 százalék körül teljesített, és ezzel a tartomány legnagyobb pártjává lépett elő.
Nyitókép: MTI/EPA/Angelo Carconi

Visszakövetelte az olasz kormány a Mona Lisát a franciáktól – hetilapszemle

A Figyelő a honvédelmi miniszterrel készített interjút, egyebek között a tárca eszközbeszerzéseiről, míg a HVG egy francia-olasz kultúrpolitikai harcról készített összeállítást.

A Figyelő Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel készített interjút, aki azt mondta: azért is döntöttek az Airbus helikopterek mellett, mert az amerikai cég ellentételezésként a forgószárnyasokhoz szükséges alkatrészgyártó üzemet telepít Kelet-Magyarországra. A többfunkciós gépekből az első néhány darab még idén megérkezik.

A Magyar Honvédség összesen 20 könnyű és 16 közepes helikoptert rendelt meg a cégtől. A légvédelem megerősítéséről a minisztert azt mondta: az amerikaiak eddig nem tettek az Airbus-éhoz hasonló ajánlatot, ezért nyitott a tárgyalás kimenetele, várják az új jelentkezőket is. Benkő Tibor beszélt arról is, hogy a szövetségeseinket is meglepte, hogy a Magyar Honvédség modern Leopárd harckocsikat vásárolt. A honvédelmi miniszter ugyanakkor hangsúlyozta: az ütőképes hadsereg alapja a katona.

A HVG összeállításából kiderül: francia-olasz minikrízis lett a Leonardo da Vinci örökségével kapcsolatos csörte a polihisztor halálának 500. évfordulója közeledtével. A Louvre ugyanis őszre évfordulós kiállítást harangozott be, ám egyelőre nem tudni, hány festményt kapnak kölcsön ehhez a tárlathoz. A múzeumnak jelenleg – a Mona Lisával együtt – öt Leonardo képe van. A firenzei Uffizi képtárban három festmény látható, az összes többi kép egy-egy múzeumba került. Az Uffizi képeinek kölcsönadásáért már Emmanuel Macron francia elnök is lobbizott, ám úgy tűnik, az új olasz kormány nem szeretné megutaztatni a festményeket.

A római kormány azzal is megvádolta a franciákat, hogy ki akarják sajátítani Leonardo da Vincit – akinek egyébként van történelmi kötődése Franciaországhoz is – a festményekre az olaszok szerint a helyi kiállításokon is szükség lesz. Matteo Salvini belügyminiszter viccesen azt is megjegyezte, hogy visszakövetelik a Mona Lisát. A franciák nem nevettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×