eur:
393.11
usd:
366.53
bux:
66818.43
2024. április 25. csütörtök Márk
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatón ismerteti a kormány új családpolitikai intézkedéseit az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2019. február 11-én. Július elsejétől lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kamattámogatott hitelét használt lakás vásárlásához és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is, valamint a július elseje után született gyerekek után igényelhető a gyerekvállalási támogatás.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin: kíváncsi vagyok, hogy az ellenzéki képviselők hogyan reagálnak majd

Heteken belül nyilvánossá válnak a falusi csok részletszabályai – mondta az InfoRádiónak a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin hozzátette: a Magyar Közlönyben már megjelentek a július elsejével életbe lépő négy új családpolitikai intézkedés részletei.

A családvédelmi akcióterv négy pontja indul július 1-jén, a böldőcsfejlesztés folyamatosan valósul meg, két pont pedig – a négy gyermekes édesanyák szja-mentessége és a nagyszülői gyed– 2020. január 1-jén indul – mondta Novák Katalin, hozzátéve: az intézkedésekhez szükséges rendeletek már megszülettek, a törvényjavaslatokat pedig már benyújtották a Parlamentnek.

„Kíváncsi vagyok arra, hogy az ellenzéki képviselők hogyan reagálnak majd, hogy ők mennyire tudnak majd beállni a családközpontú döntések mögé”

– fogalmazott, hozzátéve: bár az ő szavazataik nélkül is be tudják vezetni az intézkedéseket. Az államtitkár szerint ugyanakkor fontos jelzés lenne, ha ők is mutatnák, hogy nemzeti egyetértés alakult ki a kérdésben.

Novák Katalin elmondta: a rendeleteket azért jelentették már meg, hogy mindenki megismerhesse a részleteket. Az államtitkár javasolja, hogy mindenki ismerkedjen meg a jogszabályok szövegével. A csalad.hu oldalon pedig a kormány is igyekszik válaszokat adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre. Novák Katalin szerint a falusi csok részletszabályai is kiderülnek heteken belül.

Szoros együttműködés az amerikaiakkal

Új fejezet kezdődött a magyar-amerikai kapcsolatokban – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a washingtoni családpolitikai konferenciát értékelve. Novák Katalin hozzátette: a családpolitika területén – politikai és szakértői szinten is – együttműködik a két ország.

A rendezvényen a négy gyermekes édesanyák szja-mentességét és a családi adókedvezmény rendszerét emelték ki leginkább. A konferencián beszéltek arról is, hogy Magyarországon már a magzatokat is gyermeknek tekinti a családtámogatások szempontjából. Az államtitkár szerint a résztvevők a kormány családbarát szemléletéről is beszéltek, a tavaly bemutatott kisfilmeket Novák Katalin a konferencián is levetítette.

Családpolitikai téren sosem volt ilyen szoros együttműködés a két ország között, mint most

– hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: ennek részben az az oka, hogy a korábbi demokrata kormányzat ellentétes álláspontot képviselt, mint a magyar kormány. Novák Katalin elárulta: az amerikaiak elkérték az intézkedések szabályozási anyagát, „szeretnének inspirációt meríteni abból, ami Magyarországon az elmúlt kilenc évben történt”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×