eur:
392.93
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Vasúti mellékvonalak - bezárás helyett más várható

A Vasutasok Szakszervezetének elnöke és a Közlekedő Tömeg Egyesület is úgy tudja, vasúti mellékvonalakat zár be a MÁV. A vasúttársaság és az érintett tárca azonnal reagált: szó volt ilyesmiről, de nem következik be.

A Vasutasok Szakszervezetének elnöke szerint vasúti mellékvonalak bezárását is magával vonhatja a közösségi közlekedés tervezett átalakítása. Meleg János az InfoRádiónak úgy vélekedett: a kormánynak erről határozott elképzelése van.

"A kormány részéről még nincs információnk, hogy mikor kívánják ezt a lépést meghozni, de ha az előző időszak eseményeit figyelembe vesszük, vasúti vonalakat is érinthet a racionalizálás" - fogalmazott. Mint visszaemlékezett, Kóka János minisztersége idején számos polgármester a szakszervezet mellé állt a szárnyvonal bezárása ügyében, kíváncsi, hogy ez most is így lesz-e, illetve hogy az utazóközönség hogyan reagál.

Közlekedő Tömeg: 12-14 vonalról van szó

A Közlekedő Tömeg Egyesület alapítója, Gyöngyösi Máté információi szerint összesen 12-14 vasútvonal bezárását tervezi Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója, hogy csökkentse cége többmilliárdos hiányát

Esztergom, Nyíregyháza, Pápa, Komló, Mohács környéki vonalakról lehet szó.

"Úgy tudjuk, ez nem az innovációs tárca, hanem a MÁV vezetőjének személyes indítványa, ugyanis cége több tízmilliárdos hiányt halmozott fel az elmúlt időszakban, a szóban forgó vonalak megszüntetésével próbálják kompenzálni a kiesett összeget" - fogalmazott Gyöngyösi, hozzátéve, a bezárás nem jelent megtakarítást, sőt, inkább csak kiadást.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az esetenként napi két járatot kétóránkénti közlekedésre kellene sűríteni, és

azokon a helyeken, ahol 20-30 km/h-val járnak a vonatok, ott "fel kellene fejleszteni 80-ra", de semmiféle ilyen állami törekvést nem látnak, és az állam ilyen irányú tervezésébe az egyesületet nem is vonták be.

A jelenleg is zajló beruházások ugyanakkor Meleg János szakszervezeti vezető számára azt is jelzik, hogy

a kormány a vasúti közlekedést részesíti előnyben az autóbuszossal szemben.

"Fónagy János államtitkár miniszterelnöki megbízottként feladatul kapta, hogy a közösségi közlekedés összehangolása megtörténjen. Ennek első lépése lenne a távolsági buszos és vasúti jegyvásárlás egységesítése. Én azt gondolom, hogy

a következő egy kormányzati döntés lesz, amikor eldől, a buszt vagy a vasutat részesítik előnyben.

Az uniós források a vasutat részesítik előnyben, és úgy gondolom, hogy a kormány is."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×