eur:
394.36
usd:
370.11
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az Anak Krakatau tűzhányó az indonéziai Szunda-szorosban 2018. december 23-án. Az indonéz hatóságok feltételezik, hogy a vulkán kitörése idézte elő december 22-én a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokban keletkezett szökőárt, amelynek következtében legalább 281 ember életét vesztette, 57 eltűnt és több mint 1000 megsérült.
Nyitókép: MTI/EPA/Bisnis Indonesia/Nurul Hidayat

Juhász Árpád: nincs összefüggés az utóbbi idők földrengései között

Hajnalban Kelet-Indonéziában 6,1-es erősségű földrengés volt. Korábban Szicíliában is erős földmozgást tapasztaltak, karácsonykor pedig szintén Indonéziában több mint 400-an meghaltak egy vulkánkitörés utáni cunamiban. Juhász Árpád geológus szerint az esetek között nincs összefüggés.

Hogy egy földrengés milyen erősségű, illetve kivált-e szökőárt, attól függ, milyen mélységben volt a földrengés fészke - tudta meg az InfoRádió Juhász Árpád geológustól.

"Azt a cunamit, ami az Anak Krakatau-vulkán környékén pattant ki, nem hagyományos földmozgás okozta"

- tisztázta a tudós. Mint részletezte, "arról van szó, hogy van egy nagyon öreg vulkán, az igazi Krakatau az 1800-as években a történelemben páratlan jellegű pusztítást végzett, 30 méteres hullámok rohantak végig Jáva és Szumátra partvidékén, és több 10 ezer ember halt meg. Az akkori vulkáni sziget, a Krakatau felrobbant, és annyira elpusztult, hogy egy darabig nem is volt semmi a tenger színe fölött. Aztán lassan, az évtizedek során a tengeri beszakadás közepén egy kisebb vulkán kezdett növekedni. Ennek az új vulkánnak a kitörési anyaga részben a tengerbe hullott" - ecsetelte.

A keletebbre eső mostani földrengés viszont - mint Juhász elmondta - tektonikus rengés volt, nem volt köze sem a korábbi földrengéshez, sem a vulkánkitöréshez.

"Ha egy törésvonal mentén egy-egy földrengés kipattan, akkor ott a feszültség feloldódik, és a közelben általában nem szokott újabb rengés kipattanni, legfeljebb utórengések vannak"

- tette hozzá.

Elmondása szerint aközött sincs semmilyen összefüggés, hogy 2004-ben és 2018-ban is karácsonykor volt földrengés, és az is véletlen, hogy az Etna is mostanában tört ki Szicíliában, hiszen az "a Föld-aktivitás egy túlsó pontján van".

Juhász Árpád egyértelművé tette, hogy

földrengéseket a tudomány mai állása szerint nem tudnak előre jelezni, eddig minden ilyen kísérlet megbukott.

"Pedig Amerikában

a Szent András-törésvonalnál dollárszázmilliókat költenek ilyen irányú kutatásokra.

A cunamik érkezését lehet előre jelezni, noha azok is több száz kilométeres óránkénti sebességgel rohannak végig az óceánokon. És akkor is csak úgy van esély a védekezésre, ha az óceánparttól távol keletkezik szökőár" - húzta alá a geológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×