eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Mamboro, 2018. október 2.Házépítéshez használható anyagokat gyűjtenek férfiak egy megsemmisült raktárépület maradványai közt az indonéziai Celebeszen (Sulawesi) fekvő Mamboróban 2018. október 2-án. A szeptember 28-i, 7,5-ös erősségű földrengésnek és az azt követő szökőárnak legkevesebb 1234 halottja és nyolcszáz sérültje van. (MTI/EPA/Mast Irham)
Nyitókép: Mast Irham

Gyilkos cunamit okozott a Krakatau, rengeteg az áldozat

Az újabb adatok szerint már 200 fölött jár az áldozatok száma, a többségük belföldi turista.

Már több mint 220 halálos áldozata van a szökőárnak, amely Indonézia nyugati részén pusztított. 843 sérültről tudnak a hatóságok.

A cunami helyi idő szerint szombat este fél tíz körül keletkezett a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokat érintette.

Az áldozatok többsége belföldi turista.

Sutopo Purwo Nugroho, katasztrófavédelem szóvivője közölte:

a szökőárt vélhetően a szorosban lévő Krakatau vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki.

A cunami erejéhez a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott - jegyezték meg katasztrófavédelmi tisztviselők.

A Nugroho által a Twitteren közzétett felvételeken jól látható, ahogy a víz elönti az utcákat az érintett területeken.

Beszámolók szerint egyes helyeken csaknem 20 méteres magassággal ért partot az árhullám. Lampung tartományban több mint száz épület összedőlt, sokan a romok alatt rekedtek.

Nugroho két eltűntről számolt be, de az érintettek szerint sokakat elsodort az ár, így egyelőre nem világos, hány embernek veszett nyoma.

A hatóságok szerint félő, hogy az áldozatok száma nőni fog.

Indonéziában legutóbb szeptemberben pusztított természeti katasztrófa: Celebesz szigetét rázta meg egy 7,5-ös erősségű földrengés, az azt követő szökőár következtében több mint 2 ezren haltak meg és mintegy 4600-an szenvedtek sérüléseket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×